Kirk kapitány az űrbe megy - a Blue Origin másodszor visz utasokat a világűrbe, köztük a kilencven éves William Shatnert is

2021 / 10 / 11 / Bobák Zsófia
Kirk kapitány az űrbe megy - a Blue Origin másodszor visz utasokat a világűrbe, köztük a kilencven éves William Shatnert is
A Star Trek sorozat Kirk kapitányát játszó Shatner lesz a legidősebb ember, aki valaha is elérte a világűr határát, megelőzve ezzel a Blue Origin első embereket szállító járatán utazó 82 éves Wally Funkot.

Jeff Bezos cége, a Blue Origin második emberes missziójára készül az Alan Shepardról elnevezett New Shepard rakétával, a fedélzeten pedig helyet kapott William Shatner is, a Star Trek sorozat James T. Kirk kapitánya, akinek (a valóságban) ez lesz az első útja a Kármán-vonalon túlra. A színész útitársai a Blue Origin küldetésekért és repülési műveletekért felelős alelnöke, Audrey Powers, a Planet műholdas megfigyeléssel és a Föld feltérképezésével foglalkozó cég alapítója, Chris Boshuizen, valamint a Dassault Systèmes élettudományi és egészségügyi részlegének alelnöke, Glen de Vries lesznek.

Az NS-18 misszió lesz a New Shepard tizennyolcadik útja, az eddigi küldetések során azonban csak egy alkalommal szállított utasokat is a rakéta: július 20-án a Blue Origin alapítóját, Jeff Bezost, a testvérét, Mark Bezost, valamint a 18 éves Oliver Daement és a Wally Funkot repítette az űr határáig. Wally Funk, az egykori Nők az Űrben Program vagy Mercury 13 projekt legfiatalabb résztvevője, aki egész életét pilótaként és repülőoktatóként töltötte, jelenleg a legidősebb ember, aki valaha is az űrbe utazott, ezt a rekordot fogja szerdán megdönteni a 90 éves Shatner. A színész, aki karrierjének jelentős részét az űrben játszódó sorozat egyik főszereplőjének megformálójaként űrhajókon és távoli bolygókon töltötte, persze csak a Paramount stúdiójában, a Blue Origin sajtóközleményében elmondta:

"Sokat hallottam már az űrről korábban. Most kihasználom az alkalmat, hogy a saját szememmel is lássam.",

a CNN-nek adott interjújában pedig arról beszélt, hogy, noha már korábban is meglátogatta a Kennedy Űrközpontot és találkozott a NASA űrhajósaival is, de egészen eddig nem tervezte az űrutazást, a New Shepard kilövésének látványa pedig még némileg félelmetesnek hat számára. A tréningek során tapasztalt súlytalanság érzése azonban egészen különleges élményt jelentett a színésznek, ezt pedig legközelebb az NS-18 misszió során élheti majd át néhány perc erejéig, mikor a rakéta eléri az űr határát. A teljes utazás, ahogy a júliusi küldetés során is, a tervek szerint nem tart majd tovább 11 percnél, ezalatt meghaladja majd a rakéta a Kármán-vonalat, majd hamarosan vissza is tér a Földre az ejtőernyői segítségével.

Az indítást eredetileg október 12-ére időzítették, azonban a cég a holnapra előrejelzett erős szelek miatt jelenleg szerdára helyezte át a kilövést. A közvetítést a Blue Origin honlapján lehet majd követni, az indításra 15:30-kor kerül sor, de a közvetítés már 90 perccel korábban elkezdődik.

(Fotó: Blue Origin)

További cikkek a témában:

A New Sheparddal utazó nyolcvankét éves pilótanő lesz a legidősebb ember, aki valaha elérte az űrt Jeff Bezos és testvére július 20-án indulnak az űrbe több utas társaságában: egyikük már lefoglalta a helyet 8 milliárd forintnyi összegért, de személyazonossága egyelőre ismeretlen, másikuk már biztosan a 82 éves Wally Funk lesz, aki a hatvanas években űrhajós kiképzésen is részt vett, csak éppen akkor még a NASA nem engedélyezte, hogy nők is asztronauták lehessenek.
Jeff Bezos feljutott a világűrbe A világ leggazdagabb embere saját cégének, a Blue Originnek a rakétájával emelkedett több mint száz kilométeres magasságba.
MI formában fog örökké élni a Kirk kapitányt játszó William Shatner A Star Trek kapitánya lesz az első tesztalanya az új Mesterséges Intelligencia Interaktív Emlékrendszer technológiának, amely lehetővé teszi, hogy az elkövetkező generációk "élőben", akár hologrammal kivetített formában beszélgethessenek Shatnerrel.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Leegyszerűsítheti az űrhajósok életét egy új magyar űrviselet
Leegyszerűsítheti az űrhajósok életét egy új magyar űrviselet
Az izmok és csontok leépülésének súlyos következményei lehetnek itt a Földön, de mikrogravitációs környezetben a folyamat különösen gyorsan megy végbe, így a folyamatos edzés nélkülözhetetlen az űrállomáson töltött idő alatt. Mi lenne, ha ki lehetne váltani a napi több óra tréninget egy speciális ruhával?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.