Kirk kapitány az űrbe megy - a Blue Origin másodszor visz utasokat a világűrbe, köztük a kilencven éves William Shatnert is

2021 / 10 / 11 / Bobák Zsófia
Kirk kapitány az űrbe megy - a Blue Origin másodszor visz utasokat a világűrbe, köztük a kilencven éves William Shatnert is
A Star Trek sorozat Kirk kapitányát játszó Shatner lesz a legidősebb ember, aki valaha is elérte a világűr határát, megelőzve ezzel a Blue Origin első embereket szállító járatán utazó 82 éves Wally Funkot.

Jeff Bezos cége, a Blue Origin második emberes missziójára készül az Alan Shepardról elnevezett New Shepard rakétával, a fedélzeten pedig helyet kapott William Shatner is, a Star Trek sorozat James T. Kirk kapitánya, akinek (a valóságban) ez lesz az első útja a Kármán-vonalon túlra. A színész útitársai a Blue Origin küldetésekért és repülési műveletekért felelős alelnöke, Audrey Powers, a Planet műholdas megfigyeléssel és a Föld feltérképezésével foglalkozó cég alapítója, Chris Boshuizen, valamint a Dassault Systèmes élettudományi és egészségügyi részlegének alelnöke, Glen de Vries lesznek.

Az NS-18 misszió lesz a New Shepard tizennyolcadik útja, az eddigi küldetések során azonban csak egy alkalommal szállított utasokat is a rakéta: július 20-án a Blue Origin alapítóját, Jeff Bezost, a testvérét, Mark Bezost, valamint a 18 éves Oliver Daement és a Wally Funkot repítette az űr határáig. Wally Funk, az egykori Nők az Űrben Program vagy Mercury 13 projekt legfiatalabb résztvevője, aki egész életét pilótaként és repülőoktatóként töltötte, jelenleg a legidősebb ember, aki valaha is az űrbe utazott, ezt a rekordot fogja szerdán megdönteni a 90 éves Shatner. A színész, aki karrierjének jelentős részét az űrben játszódó sorozat egyik főszereplőjének megformálójaként űrhajókon és távoli bolygókon töltötte, persze csak a Paramount stúdiójában, a Blue Origin sajtóközleményében elmondta:

"Sokat hallottam már az űrről korábban. Most kihasználom az alkalmat, hogy a saját szememmel is lássam.",

a CNN-nek adott interjújában pedig arról beszélt, hogy, noha már korábban is meglátogatta a Kennedy Űrközpontot és találkozott a NASA űrhajósaival is, de egészen eddig nem tervezte az űrutazást, a New Shepard kilövésének látványa pedig még némileg félelmetesnek hat számára. A tréningek során tapasztalt súlytalanság érzése azonban egészen különleges élményt jelentett a színésznek, ezt pedig legközelebb az NS-18 misszió során élheti majd át néhány perc erejéig, mikor a rakéta eléri az űr határát. A teljes utazás, ahogy a júliusi küldetés során is, a tervek szerint nem tart majd tovább 11 percnél, ezalatt meghaladja majd a rakéta a Kármán-vonalat, majd hamarosan vissza is tér a Földre az ejtőernyői segítségével.

Az indítást eredetileg október 12-ére időzítették, azonban a cég a holnapra előrejelzett erős szelek miatt jelenleg szerdára helyezte át a kilövést. A közvetítést a Blue Origin honlapján lehet majd követni, az indításra 15:30-kor kerül sor, de a közvetítés már 90 perccel korábban elkezdődik.

(Fotó: Blue Origin)

További cikkek a témában:

A New Sheparddal utazó nyolcvankét éves pilótanő lesz a legidősebb ember, aki valaha elérte az űrt Jeff Bezos és testvére július 20-án indulnak az űrbe több utas társaságában: egyikük már lefoglalta a helyet 8 milliárd forintnyi összegért, de személyazonossága egyelőre ismeretlen, másikuk már biztosan a 82 éves Wally Funk lesz, aki a hatvanas években űrhajós kiképzésen is részt vett, csak éppen akkor még a NASA nem engedélyezte, hogy nők is asztronauták lehessenek.
Jeff Bezos feljutott a világűrbe A világ leggazdagabb embere saját cégének, a Blue Originnek a rakétájával emelkedett több mint száz kilométeres magasságba.
MI formában fog örökké élni a Kirk kapitányt játszó William Shatner A Star Trek kapitánya lesz az első tesztalanya az új Mesterséges Intelligencia Interaktív Emlékrendszer technológiának, amely lehetővé teszi, hogy az elkövetkező generációk "élőben", akár hologrammal kivetített formában beszélgethessenek Shatnerrel.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Magyarázatot találtak a vattacukorbolygók rejtélyére
Magyarázatot találtak a vattacukorbolygók rejtélyére
Először térképezték fel egy exobolygó belsejét és a kutatás közben kiderült, hogy a nagy méretük ellenére rendkívül kis tömegű “puffadt bolygók”, azaz a vattacukorbolygók hogyan szerezhették furcsa formájukat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.