MI formában fog örökké élni a Kirk kapitányt játszó William Shatner

2021 / 03 / 31 / Bobák Zsófia
MI formában fog örökké élni a Kirk kapitányt játszó William Shatner
A Star Trek kapitánya lesz az első tesztalanya az új Mesterséges Intelligencia Interaktív Emlékrendszer technológiának, amely lehetővé teszi, hogy az elkövetkező generációk "élőben", akár hologrammal kivetített formában beszélgethessenek Shatnerrel.

A los angelesi Story File cég által fejlesztett új program nem a deepfake technológiára fog épülni, hanem a valódi William Shatner videóra rögzített felvételeit fogja lejátszani a jövőben a családtagoknak és érdeklődőknek. A cég szabadalmaztatta a saját "Mesterséges Intelligencia Interaktív Emlékrendszer" nevű technológiáját, amely természetes nyelvfeldolgozással (Natural Language Processing, NLP) teszi lehetővé a jövőbeli kommunikációt a mesterséges Shatnerrel.

A természetes nyelvfeldolgozás az egyik fontos sarokköve a számítógéptudománynak, amely olyan gépek létrehozását kutatja, melyek emberi nyelven tudnak válaszolni a nekik feltett kérdésekre. Ez nem egyszerű feladat, hiszen a betáplált beszédhangok nagyon különbözőek lehetnek intonációban, ritmusban, kiejtésben, és a gépnek mindet egyformán jól kellene felismernie, azonkívül egy-egy kifejezés vagy szó minden értelmezési változatát és kontextusbeli jelentését is értenie kell a programnak. Ahogy Dudás László írja Alkalmazott Mesterséges Intelligencia című könyvében: "A természetes nyelv megértése azért nehéz a gép – és sokszor az ember – számára is, mert a beszéd témájához illeszkedő alapos háttértudást feltételez, továbbá a szavak egyszerű jelentése mögötti szándékolt közlendők, utalások megértését is kívánja.

A Turing teszt óta tudjuk, hogy a természetes nyelv használata az igazi gépi intelligencia kritériuma."

A StoryFile programja a Conversára épülő rendszerével az ígéretek szerint minden kérdést meg tud majd válaszolni, melyet a digitális alanyoknak tesznek fel a felhasználók. A program résztvevőiről hosszú videókat készítenek a cég stúdiójában, melyeken az életükről mesélnek, majd ezeket a felvételeket betáplálják a rendszerbe, és amikor a jövőben kérdéseket tesznek fel nekik, a mesterséges intelligencia átfésüli a teljes szöveget a legrelevánsabb részek után kutatva, majd az így összeollózott választ prezentálja a nézőknek. A felvételeket méghozzá 3D-ben készítik, így később, ha a hologram technológia elég fejlett lesz ahhoz, hogy latencia nélkül lehessen hologram videókat sugározni, akkor akár a nappali közepén is megjelenhet életnagyságban a videón szereplő személy.

William Shatner a múlt héten töltötte be a kilencvenedik életévét, és a Story File projektjében való szereplését a szeretteinek és rajongóinak szántja egyfajta örökségként. Összesen 45 órányi felvételt készítettek róla, melyben az életéről és a munkájáról, nem utolsó sorban a Star Trek beli szerepéről, Kirk kapitányról mesél.

A júniustól elérhető programot internetkapcsolattal rendelkező eszközökről lehet majd használni, a felhasználók bármilyen kérdést feltehetnek a színésznek, aki a program révén "élőben" válaszol majd.

A cég később más prominens személyekről is készít videókat és remélik, hogy az új technológia megváltoztatja a hagyományos történetmesélési szokásokat. "Ez megváltoztatja, hogy tapasztaljuk meg az életet ma, és hogyan osztjuk meg ezeket a leckéket és történeteket az elkövetkező generációkkal." - mondta a Story File vezérigazgatója Heather Maio-Smith az Entertainment Weeklynek.

(Fotó: GettyImages, Flickr/retroweb)

Ez is érdekelhet:

A DeepNostalgia alkalmazással életre kelthetjük őseinket egy deepfake videó erejéig A MyHeritage családfakutató platform olyan applikációt dobott piacra, mely a feltöltött fotókból mozgó animációt készít egy pillanat alatt. Az eredmény olyan érzést kelt, mintha egy rövid időre újra élőnek láthatnánk elhunyt szeretteinket.
Lehetséges működő térhajtóművet építeni egy új tanulmány szerint A fénysebességnél gyorsabb utazás negatív energia felhasználása nélkül is megvalósítható lehet az einsteini fizikai törvények keretei között.
Egy űrhajós 12 éve emberi hamvakat rejtett el az ISS fedélzetén. Most találták meg őket Az emberek egy része - vagy esetleg az elhunytak hozzátartozói - valamiért megszállottan keresik a halál utáni minél különlegesebb nyugvóhelyeket. Esetleg olyan megoldást ami a hátrahagyottak szerint valamiképp jelképesen illeszkedik az elhunyt személyiségéhez vagy életéhez. Talán ez állt a most következő különös történet mögött is.


Ebben a videóban egyenesen berepülünk egy fúziós reaktor belsejébe
Ebben a videóban egyenesen berepülünk egy fúziós reaktor belsejébe
A videó nem csak látványos, hanem pontos, koherens és reális is – avagy: igen, így működik belülről egy tokamak.
Porszívólábú robotkutya tisztítja a strandokat
A VERO névre keresztelt robot két mélységérzékelő kamera valamint egy úgynevezett konvolúciós neurális hálózat segítségével képes azonosítani az eldobált cigarettacsikkeket, majd a hátára szerelt porszívót bekapcsolva felporszívózni azokat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.