A New Sheparddal utazó nyolcvankét éves pilótanő lesz a legidősebb ember, aki valaha elérte az űrt

2021 / 07 / 02 / Bobák Zsófia
A New Sheparddal utazó nyolcvankét éves pilótanő lesz a legidősebb ember, aki valaha elérte az űrt
Jeff Bezos és testvére július 20-án indulnak az űrbe több utas társaságában: egyikük már lefoglalta a helyet 8 milliárd forintnyi összegért, de személyazonossága egyelőre ismeretlen, másikuk már biztosan a 82 éves Wally Funk lesz, aki a hatvanas években űrhajós kiképzésen is részt vett, csak éppen akkor még a NASA nem engedélyezte, hogy nők is asztronauták lehessenek.

Az emberek űrbe juttatásának feladata az előző század derekán még a mostaninál is hatalmasabb kihívásnak tűnt, tekintve a tapasztalat hiányát, amely segithetett volna felkészülni rá, hogy pontosan hogyan fog reagálni az emberi test az űrbeli körülményekre. Az ötvenes-hatvanas évek űrprogramjainak induláskor Dr. William Randolph "Randy" Lovelace II dolgozta ki azokat a tréning gyakorlatokat, amelyeket a leendő űrhajósoknak el kellett végezniük a felkészülés során, azonban a doktor a hivatalos feladatok mellett belekezdett egy magánprojektbe is Donald Flickingerrel együtt, mivel úgy gondolta, a nők, lévén kisebbek és könnyebbek a férfiaknál, jól illeszkedhetnének az űrhajók apró belső terébe.

A Nők az Űrben Program (Woman in Space Program) a Légierő projektje volt, mivel a NASA akkor még nem engedélyezte a női űrhajósok kiképzését, első résztvevője pedig Geraldyn Cobb pilóta volt 1960-ban. A NASA leírása szerint a teszteket Jacqueline Cochran, Lovelace barátja finanszírozta és 1961-re már 19 női pilóta csinálta végig a programot. A férfiakkal ellentétben ők nem csoportban, hanem egyesével vették részt a gyakorlaton, amelynek során speciális szobabiciklin kellett hajtaniuk, gyomorba vezetett gumicsővel mérték a gyomorsav tartalmukat, jeges vizet fecskendeztek a fülükbe, hogy megmérjék, szédülés után mennyi időbe telik a felépülés számukra, egyszóval ugyanolyan alapos vizsgálatokon estek át, mint a valódi, űrbe készülő társaik. Végül tizenhárom alanyt választottak ki a további tesztekre, köztük Wally Funkot is, aki repülőoktatóként dolgozott és a legfiatalabb volt köztük a maga huszonhárom évével.

Azonban a Pensacolában megtartandó gyakorlatokat a Haditengerészet lemondta, a résztvevők pedig hiába próbálták meg nyilvános meghallgatások során elérni, hogy folytatódjon a projekt és nők is részt vehessenek az űrhajóskiképzésen, a hivatalos szervek ezt nem engedélyezték, többek között azért sem, mert akkoriban elvárás volt a mérnöki diploma és a katonai pilótaprogramon való részvétel, ezeknek a kitételeknek pedig nem feleltek meg a később Mercury 13-ként híressé vált tagok. Valentyina Tyereskova 1963-ban jutott el az űrbe, míg az első NASA által alkalmazott női asztronauta 1983-ban Sally Ride lett.

Wally Funk tovább folytatta pilótakarrierjét, összesen 19 600 órát repült és több mint 3000 embert tanított meg repülőgépet vezetni az évtizedek során. Most pedig lehetősége nyílik, hogy mégis eljusson a világűr peremére, Jeff Bezos, a Blue Origin alapítója ugyanis őt választotta ki egyik utastársának július 20-án induló első útjára a New Shepard rakétával. Ahogy arról korábban beszámoltunk, az útra velük tart Bezos testvére is, valamint egy egyelőre ismeretlen személyazonosságú utas is, aki összesen 28 millió dollárért (nyolcmilliárd forint) vette meg a helyet a rövidke, tizenegy percig tartó repülésre, melynek során az űr peremére kilátogatva három perc súlytalanság után vissza is térnek a Földre a rakétáról leváló kapszulával, ejtőernyők segítségével, mindeközben pedig az Alan Shepardról elnevezett New Shepard is landol. A kapszulában a már meglévő négy utas mellett még kettőnek jut hely, de egyelőre nem jelentették be, hogy fognak-e többen is utazni, annyi azonban valószínű, hogy a 82 éves Wally Funk lesz a legidősebb résztvevő és egyben a legidősebb ember, aki valaha az űrbe indult.

A pilótanő egyébként soha nem tett le arról a tervéről, hogy eljusson a világűrbe, de eleinte a mérnöki diploma hiánya, később pedig az életkora akadályozta meg abban, hogy hivatalos asztronauta lehessen. 2012-ben befizetett a Virgin Galacticnál az első utazásra, de Bezos megelőzte Richard Bransont, legalábbis ami az utasok szállítását illeti, így végül Funk a Blue Origin szervezésében fog repülni.

A Virgin Galactic a VSS Unity legközelebbi, teljes legénységgel kivitelezett tesztrepülését hamarosan elindítja, tegnapi bejelentés szerint július 11-étől lesz rá lehetőség, de a fedélzeten Richard Branson mellett nem fizetős, illetve kiválasztott utasok, hanem a két pilóta és három szakértő kapott helyet, akik a kabinok állapotát, az eszközöket, a különféle procedúrákat és a repülési élményt fogják vizsgálni. A tesztet a kilövés napján élőben lehet majd követni a Virgin Galactic honlapján, valamint YouTube, Facebook és Twitter csatornáján.

(Fotó: Wikimedia Commons, Virgin Galactic)

További cikkek a témában:

A világ leggazdagabb emberei azon versenyeznek, hogy ki jut el előbb a világűrbe Azt gondolhatnánk, hogy ha valakinek annyi pénze van, mint Jeff Bezosnak vagy Richard Bransonnak, még azt is kétszer meggondolja, hogy menjen le egy lépcsőn, ehhez képest a két milliárdos a hírek szerint most éppen azon versenyez, hogy a másik előtt jussanak fel a világűrbe.
A NASA cáfolja, de úgy tűnik az űrutazás hosszú évek után is szexista Cikkünkben sorra vesszük a női űrhajózás mérföldköveit Tyereskovától az elveszett űrhajósokon át a hamarosan megvalósuló első női holdra szállásig.
Az űrversenyek kora 1. rész – Milliárdosok Míg az előző évszázadban az űrverseny nemzetek, sőt ideológiai blokkok között zajlott, addig ma már komplexebb a felállás. Két cikkben vesszük sorra, kik állnak a rajtvonalhoz és mik a tétek a jelen és a közeljövő űrversenyeiben.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ekkora a különbség a Hubble és a James Webb Űrteleszkóp felvételei között
Ekkora a különbség a Hubble és a James Webb Űrteleszkóp felvételei között
A két űrtávcső ugyanazt a kozmikus méhkast örökítette meg, miközben pulzárokra vadásztak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.