Kiszívja az űrhajósok fejéből a fölösleges folyadékot egy új hálózsák

2021 / 12 / 11 / Bobák Áron
Az űrrepüléshez kapcsolódó neurookuláris szindróma kezelésére kifejlesztett űrhálózsák úgy működik, mintha egy hatalmas porszívóba feküdnénk be.

A hosszú távú űrutazással kapcsolatban a leggyakrabban emlegetett rizikófator a kozmikus sugárzás, de ezen túlmenően is számos olyan kisebb-nagyobb megoldandó probléma van, amivel a missziók tervezőinek számolniuk kell. Az egyik, a Nemzetközi Űrállomás asztronautáinál is gyakran tapasztalt probléma az úgynevezett "űrrepüléshez kapcsolódó neurookuláris szindróma" (SANS), amikor a mikorgravitáció miatt a folyadék felgyülemlik az űrhajósok fejében, olyan nyomást fejtve ki a szemükre, ami jelentősen ronthatja a látásukat.

A SANS szélsőséges esetben egészen radikális következményekkel is járhat, 2005-ben például John Phillips 20/20-as látással indult el az űrállomásra, a visszatérésekor viszont a látása már csak 20/100-as volt, ami azt jelenti, hogy 20 láb távolságból tudta csak elolvasni azt a szöveget, amit egy normál látású ember 100 láb távolságról képes elolvasni.

A folyadékok felgyülemlése a fejben a Földön is mindennapos dolognak számít, sőt, a gravitáció miatt alvás közben még erőteljesebben jelentkezik, azonban amikor reggel talpra állunk, a gravitáció automatikusan lefelé húzza a testünkben a folyadékokat, így az nincs hatással a látásunkra. Az űrben ezzel szemben a mikrogravitáció miatt nincs olyan hatás, ami kiszívná a folyadékot az űrhajósok fejéből. Bár a SANS nem mindenkinél jelentkezik, a probléma meglehetősen általános: a NASA a féléves missziókat teljesítő asztronautáknak több mint a felénél figyelt meg valamilyen szintű látásromlást a küldetések alatt.

Mivel a Nemzetközi Űrállomáson a missziók jellemzően féléves turnusokban váltják egymást, így arról az amerikai űrügynökségnek sincsenek megbízható adatai, hogy a SANS mit okozhatna hosszabb küldetések, például egy Mars-utazás során. "Valóságos tragédia lenne, ha az asztronautáknak olyan szinten gyengülne a látásuk, hogy nem látnák, mit csinálnak, és ez veszélybe sodorná a küldetést" - vázolja a legrosszabb forgatókönyvet Dr. Benjamin Levine, az UT Southwestern orvostudományi egyetem professzora, aki csapatával és a REI túrafelszerelésgyártóval együtt egy olyan speciális hálózsákot fejlesztett ki, ami megoldást nyújthat a problémára.

Az asztronauták alsótestére csatlakoztatható hálózsák a porszívókhoz hasonlóan működik, és a lábak felé szívja az ember testében a folyadékokat, így tehermentesítve a szemeket. Készítői várakozásai szerint a hálózsák a SANS-on kívül más egészségügyi veszélyekre is megoldást nyújthat, például arra a nemrég felfedezett jelenségre, hogy a mikrogravitáció miatt az asztronauták szíve elkezd rendszertelenül verni. Arra ugyanakkor Levine is felhívja a figyelmet, hogy még számos kérdést kell tisztázniuk, mielőtt a hálózsákot elkezdenék széles körben is használni, egyelőre nem világos például, hogy mindenkinek szüksége lesz-e a készülékre vagy hogy mennyi ideig érdemes használni a hálózsákot ahhoz, hogy az optimális hatást fejtsen ki.

(BBC, Fotó: UT Southwestern)

A NASA elkészítette a világ legdrágább vécéjét Ez lehet az első vécé a történelemben, ami eljut a Holdra, de talán még a Marsra is.


Sikeres teszten van túl a SpaceX űrsétákhoz kifejlesztett szkafandere
Sikeres teszten van túl a SpaceX űrsétákhoz kifejlesztett szkafandere
A várhatóan július végén induló Polaris Down misszió nem csak azért lesz különleges, mert ez lesz az első alkalom, hogy kereskedelmi küldetés ketetében asztronauták űrsétát tesznek, hanem azért is, mert itt vetik be először élesben a SpaceX erre a célra kifejlesztett űrruháját.
Apró, piros objektumok tömege szerepel a JWST felvételein – de a létezésük lehetetlen
Apró, piros objektumok tömege szerepel a JWST felvételein – de a létezésük lehetetlen
A JWST rengeteg kis piros pontot fedezett fel, de ezeket jelenleg bárhogy próbáljuk magyarázni, az ellentmond a most ismert galaktikus evolúciós modelljeinknek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.