Kitálalt a volt facebookos termékmenedzser a szenátorok előtt

2021 / 10 / 06 / Pőcze Balázs
Kitálalt a volt facebookos termékmenedzser a szenátorok előtt
Szeptemberben a The Wall Street Journal egy sor aggasztó információt osztott meg a világ leghatalmasabb közösségi platform vállalatáról, a Facebookról, belső forrásokra hivatkozva. A kutatásokat kiszivárogtató Frances Haugen a hétvégén felvállalta a nevét, kedden pedig már az amerikai törvényhozásban válaszolt szenátorok kérdéseire.

A tinédzser lányok harminckét százalékának ront a testképén az Instagram. A magukat nem elég szépnek tartó tinilányok negyven százaléka a platform miatt kezdte rosszul érezni magát. Az öngyilkosságot fontolgató brit tinik tizenhárom százaléka az Instagram használatára vezeti vissza halálvágyát. "A tinik az Instagramot okolják a szorongás és a depresszió növekvő aránya miatt. Ezt maguktól állították, és minden csoportnál következetesen felmerült." Ilyen megállapítások szerepeltek azokban a kutatási anyagokban, amelyekről korábban mi is beszámoltunk a Rakétán.

Vasárnap óta azt is tudjuk, hogy a harminchét éves Frances Haugen juttatta a WSJ-t ezekhez az információkhoz. Haugen két évig volt a Facebooknál, amihez az Instagram és a WhatsApp is tartozik. A polgári integritás csoportban dolgozott termékmenedzserként, majd idén májusban távozott a cégtől, miután feloszlatták a csoportját.

"Ellentét volt aközött, ami jó a társadalomnak, és ami jó a Facebooknak. És a Facebook újra és újra azt választotta, ami a saját érdekeit szolgálja. Például azt, hogy több pénzt csináljon."

Ezt Haugen a 60 minutes című, magas presztízsű tévéműsorban nyilatkozta vasárnap a The Verge cikke szerint. Kitért rá, hogy a cég ugyan tudja, hogy rossz hatása van a gyűlöletbeszédre, a megosztó témákra és a félretájékoztatásra, de kevesebbet tesz ellenük, mint tudna. Sőt, az algoritmusaik is előnyben részesítik az ilyen tartalmakat, mert a felhasználók így aktívabbak a platformjaikon. Azt is elmondta, hogy a tőzsdefelügyeletnek adott át először belső kutatásokat, illetve kiemelte, hogy ugyan dolgozott korábban a Pinterestnél és a Google-nél is, de a Facebook "lényegesen rosszabb" azoknál.

Kedden aztán már nem egy riporter, hanem a Szenátus kérdéseire válaszolt, számol be a The New York Times. Az ott elhangzottak alapján a törvényhozók eltökéltek, hogy fellépjenek a tinédzserek védelmében. Frances Haugen azt javasolta, hogy tizenhárom helyett tizenhét éves kortól lehessen használni a cég termékeit. A volt termékmenedzser emellett utalt rá, hogy a vállalatnál hatalmas mennyiségű adat van, amihez a politikusoknak hozzáférést kellene kapniuk.

A tinédzserekre leselkedő veszélyek mellett arról is beszélt, hogy a kínai, orosz és iráni fenyegetésekkel sem bír el a Facebook; hogy rendszeresen félrevezetik a közvéleményt; vagy hogy annyira küszködnek az új emberek felvételével, hogy inkább nem tökéletesítik a problémás eseteket felismerő rendszereiket, mert nem lenne, aki aztán valóban dolgozik a megoldásokon. Zárásként azt mondta, hogy Zuckerbergék hamisan állítják, hogy választani kell a cenzúra és a biztonság, vagy a magánszféra és a felügyelet között, ezek figyelembe vehetőek egyszerre.

Végül azt kérte, hogy más tech vállalatok dolgozói is lépjenek kapcsolatba a hatóságokkal, ha szükséges.

A Facebook szóvivője a meghallgatás után kiemelte Haugenről, hogy "kevesebb, mint két évig volt a cégnél, nem voltak közvetlen beosztottjai, sosem vett részt döntéshozó megbeszéléseken a vezetőséggel", de azt a vállalat korábbi álláspontjával összhangban szorgalmazta, hogy szülessenek új törvények, amelyek szabályozzák az internetet. Ebben, és valószínűleg csak ebben, egyetértenek a volt termékmenedzserükkel.

(Borítókép: Matt McClain-Pool/Getty Images)

További cikkek a témában:

Tudták, mégis letagadták, hogy lelki problémákat okoz a tiniknél az instázás Egy kiszivárgott belső kutatás alapján a Facebooknál rég tisztában vannak ezzel.

El akarták titkolni, végül mégis közzétette a Facebook, mik voltak idén év elején a legnépszerűbb tartalmak az oldalon A közösségi oldal idén első alkalommal tett közzé úgynevezett átláthatósági jelentést, amiben megosztották, hogy az amerikai felhasználók körében mely Facebookon közzétett linkek, oldalak, domainek és posztok voltak a legnépszerűbbek, azaz mit láttak a legtöbben.

Alaptalan összeesküvés-elmélet terjed a Facebook tegnapi leállásával kapcsolatban A Twitteren gyorsan híre ment, hogy a közösségi oldal leállásának köze van ahhoz, hogy hekkerek 1,5 milliárd Facebook-felhasználó adatait "lopták el", ez azonban nem igaz.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
A Kuaishou nevű cég generatív mesterséges intelligenciája a Sorához hasonló minőségű videókat készít a beírt parancsok alapján, ráadásul korlátozottan már a nagyközönség számára is elérhető - igaz, egyelőre csak Kínában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.