Kitálalt a volt facebookos termékmenedzser a szenátorok előtt

2021 / 10 / 06 / Pőcze Balázs
Kitálalt a volt facebookos termékmenedzser a szenátorok előtt
Szeptemberben a The Wall Street Journal egy sor aggasztó információt osztott meg a világ leghatalmasabb közösségi platform vállalatáról, a Facebookról, belső forrásokra hivatkozva. A kutatásokat kiszivárogtató Frances Haugen a hétvégén felvállalta a nevét, kedden pedig már az amerikai törvényhozásban válaszolt szenátorok kérdéseire.

A tinédzser lányok harminckét százalékának ront a testképén az Instagram. A magukat nem elég szépnek tartó tinilányok negyven százaléka a platform miatt kezdte rosszul érezni magát. Az öngyilkosságot fontolgató brit tinik tizenhárom százaléka az Instagram használatára vezeti vissza halálvágyát. "A tinik az Instagramot okolják a szorongás és a depresszió növekvő aránya miatt. Ezt maguktól állították, és minden csoportnál következetesen felmerült." Ilyen megállapítások szerepeltek azokban a kutatási anyagokban, amelyekről korábban mi is beszámoltunk a Rakétán.

Vasárnap óta azt is tudjuk, hogy a harminchét éves Frances Haugen juttatta a WSJ-t ezekhez az információkhoz. Haugen két évig volt a Facebooknál, amihez az Instagram és a WhatsApp is tartozik. A polgári integritás csoportban dolgozott termékmenedzserként, majd idén májusban távozott a cégtől, miután feloszlatták a csoportját.

"Ellentét volt aközött, ami jó a társadalomnak, és ami jó a Facebooknak. És a Facebook újra és újra azt választotta, ami a saját érdekeit szolgálja. Például azt, hogy több pénzt csináljon."

Ezt Haugen a 60 minutes című, magas presztízsű tévéműsorban nyilatkozta vasárnap a The Verge cikke szerint. Kitért rá, hogy a cég ugyan tudja, hogy rossz hatása van a gyűlöletbeszédre, a megosztó témákra és a félretájékoztatásra, de kevesebbet tesz ellenük, mint tudna. Sőt, az algoritmusaik is előnyben részesítik az ilyen tartalmakat, mert a felhasználók így aktívabbak a platformjaikon. Azt is elmondta, hogy a tőzsdefelügyeletnek adott át először belső kutatásokat, illetve kiemelte, hogy ugyan dolgozott korábban a Pinterestnél és a Google-nél is, de a Facebook "lényegesen rosszabb" azoknál.

Kedden aztán már nem egy riporter, hanem a Szenátus kérdéseire válaszolt, számol be a The New York Times. Az ott elhangzottak alapján a törvényhozók eltökéltek, hogy fellépjenek a tinédzserek védelmében. Frances Haugen azt javasolta, hogy tizenhárom helyett tizenhét éves kortól lehessen használni a cég termékeit. A volt termékmenedzser emellett utalt rá, hogy a vállalatnál hatalmas mennyiségű adat van, amihez a politikusoknak hozzáférést kellene kapniuk.

A tinédzserekre leselkedő veszélyek mellett arról is beszélt, hogy a kínai, orosz és iráni fenyegetésekkel sem bír el a Facebook; hogy rendszeresen félrevezetik a közvéleményt; vagy hogy annyira küszködnek az új emberek felvételével, hogy inkább nem tökéletesítik a problémás eseteket felismerő rendszereiket, mert nem lenne, aki aztán valóban dolgozik a megoldásokon. Zárásként azt mondta, hogy Zuckerbergék hamisan állítják, hogy választani kell a cenzúra és a biztonság, vagy a magánszféra és a felügyelet között, ezek figyelembe vehetőek egyszerre.

Végül azt kérte, hogy más tech vállalatok dolgozói is lépjenek kapcsolatba a hatóságokkal, ha szükséges.

A Facebook szóvivője a meghallgatás után kiemelte Haugenről, hogy "kevesebb, mint két évig volt a cégnél, nem voltak közvetlen beosztottjai, sosem vett részt döntéshozó megbeszéléseken a vezetőséggel", de azt a vállalat korábbi álláspontjával összhangban szorgalmazta, hogy szülessenek új törvények, amelyek szabályozzák az internetet. Ebben, és valószínűleg csak ebben, egyetértenek a volt termékmenedzserükkel.

(Borítókép: Matt McClain-Pool/Getty Images)

További cikkek a témában:

Tudták, mégis letagadták, hogy lelki problémákat okoz a tiniknél az instázás Egy kiszivárgott belső kutatás alapján a Facebooknál rég tisztában vannak ezzel.

El akarták titkolni, végül mégis közzétette a Facebook, mik voltak idén év elején a legnépszerűbb tartalmak az oldalon A közösségi oldal idén első alkalommal tett közzé úgynevezett átláthatósági jelentést, amiben megosztották, hogy az amerikai felhasználók körében mely Facebookon közzétett linkek, oldalak, domainek és posztok voltak a legnépszerűbbek, azaz mit láttak a legtöbben.

Alaptalan összeesküvés-elmélet terjed a Facebook tegnapi leállásával kapcsolatban A Twitteren gyorsan híre ment, hogy a közösségi oldal leállásának köze van ahhoz, hogy hekkerek 1,5 milliárd Facebook-felhasználó adatait "lopták el", ez azonban nem igaz.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A “pucér kamerában” mindenki meztelennek fog látszani – ha akarja valaki, ha nem
A “pucér kamerában” mindenki meztelennek fog látszani – ha akarja valaki, ha nem
A kamera jó gyorsan – körülbelül 10 másodperc alatt “levetkőztet” bárkit. Természetesen mesterséges intelligencia hajtja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.