Kolosszális napfolt növekszik a Napon és a Föld felé néz

2024 / 05 / 12 / Bobák Zsófia
Kolosszális napfolt növekszik a Napon és a Föld felé néz
Az AR 3664 napfoltcsoport már több mint 200 000 kilométer széles és rendkívül intenzív koronakidobódásokat produkál, amelyek a Föld felé irányulnak.

Az elmúlt napokban az AR 3664 jelű napfoltcsoport gyors növekedésnek indult és tevékenysége rendkívül aktívvá vált, a folyamatnak pedig még nincs vége a NOAA (az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal) Űridőjárás Előrejelzési Központja szerint. A központ május 12-én hajnalban közzétett jelentése alapján a régió a legnagyobb és legproduktívabb terület jelenleg a Napon az itt zajló naptevékenységek szempontjából és ez legalább még két napig így is marad. Ebben az időszakban a Nap X-osztályú flereket, kitöréseket és koronakidobódásokat generál, az egyik, X5.8-as esemény pénteken következett be.

A napfoltok olyan sötétebb és hidegebb régiók a csillagon, ahol a különösen erőteljessé váló mágneses hatások befolyásolják a plazma tevékenységét és gátolják a konvekciós áramlást.

Ezeken a területeken a megnövekedett mágneses erők a koronából kiemelkedő hurkokat, flereket és koronakidobódásokat eredményeznek, de a napfoltok idővel eltűnnek, nem tartós a jelenlétük. Az AR 3664 felől a Föld felé irányuló kitörések is indultak, ami a bolygó infrastruktúrájára is hatással lehet, a NOAA figyelmeztetése szerint a magas frekvenciájú rádiójeleket használók jelkimaradásra számíthatnak. Az intenzív naptevékenység miatt kialakuló geomágneses viharok ennél pozitívabb következményekkel is járnak, többek között a Magyarországon is észlelhető sarki fény is a számlájukra írható.

A jelenleg zajló 11 éves napfoltciklus (a 25-ös ciklus) még nem érte el maximumát, az előrejelzések szerint valamikor 2025-ben fog tetőzni, de a kitörések egyre gyakoribbak és hevesebbek. Az AR 3664 kiterjedése ahhoz hasonló, mint a hírhedt Carrington-esemény idején kialakuló napfolté, ami 1859-ben hatalmas geomágneses vihart okozott és káoszhoz vezetett a földi áramellátásban és kommunikációs infrastruktúrákban.

A felvételen látható, hogyan nőtt óriásira a napfoltcsoport mindössze három nap leforgása alatt május 6-tól május 9-ig, de mérete mostanra már a 200 000 kilométeres szélességet is elérte.

(Fotó: Mark Garlick/Science Photo Library/Getty Images)

Érdemes kinézni az ablakon, szabad szemmel is látható a sarki fény Egy különösen erős geomágneses vihar miatt péntek este Magyarországon is látható az általában csak a skandináv országokra jellemző sarki fény.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
Mi történik, ha Charles Darwin evolúcióelméletét kozmikus (vagy annál is hatalmasabb) léptékben, lényegében magára az univerzumra alkalmazzuk? – Nos, akkor az alapvető kérdéseinkre születnek őrült válaszok, valamint elképesztő következtetések az univerzumunk természetéről.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.