Komoly, belső szivárgással is járó esemény történt csütörtökön egy finnországi atomerőműben

2020 / 12 / 14 / Justin Viktor
Komoly, belső szivárgással is járó esemény történt csütörtökön egy finnországi atomerőműben
Komoly vészleállás és belső szivárgás történt a finnországi Olkiluoto 2 atomerőműben múlt csütörtökön. A létesítményben azért kellett scram-vészleállítást végrehajtani, mert valamiféle hiba történt két működő reaktorának egyikében. Szerencsére a scramet megfelelően sikerült végrehajtani, és nem történt külső radioaktív környezetszennyezés.  

Magas sugárzási szint

A finn Sugárvédelmi és Nukleáris Biztonsági Hatóság jelentése alapján a szivárgás visszatartására tett erőfeszítések sikeresek voltak számolt be róla az Yle finn lap. A Finnország délnyugati részén található Olkiluoto 2 (OL2) reaktor belsejében jelenleg magas a sugárzás szintje, de egyelőre úgy tűnik, hogy az nem jutott ki a környezetbe. Az erőművet működtető TVO energiavállalat szó szerint idézett közlése szerint csütörtökön 12.22 perckor olyan zavar lépett fel, melyben: 

"A fő gőzvezetékek elszigetelése olyan elszigetelést indított el, amely a lezárást is elszigetelte" ("an isolation of main steam lines has launched an isolation which has isolated also the containment").

A „scramnek” nevezett leállítás a várakozásoknak megfelelően zajlott - közölte a TVO. A cég kezdetben azt kommunikálta, hogy úgynevezett hideg leállásra készül, de később visszavonta ezt a kijelentést. A TVO közleménye szerint: Az üzemben nem történt szivárgás, és nem okoztak kárt az embereknek vagy a környezetnek". A Finn Sugárvédelmi és Nukleáris Biztonsági Hatóság (Stuk) 13 óra körül értesült az esetről.

A radioaktivitás minden életet elpusztít, csak túlélni lehet egy ideig. Tévedés, lehet táplálék is! A csótányokban és a skorpiók egy ideig képesek túlélni az erősen radioaktív sugárzással szennyezett környezetet, de akad olyan élőlény is a Marvel univerzumon innen, ami rodioaktivitást eszik reggelire. Hoppá.

"A Stuk által kapott információk szerint a létesítmény nem bocsátott ki sugárzást a környezetbe" - mondta a szervezet szóvivője. Nem csupán a környezeti károkat sikerült megakadályozni a kiszabadult sugárzó anyag bezárásával, de a személyzetet is időben evakuálták, és a közeli városokban élők is maradhatnak az otthonaikban.

"Nem látunk akut fenyegetést" - mondta Petteri Tlippana, a Stuk főigazgatója az Yle-nek.

(Forrás: Yle Kép: Wikipédia)

Ez is érdekelhet:

Engedélyezték az első kis méretű, moduláris atomreaktort az USA-ban A kis méretű nukleáris energiaforrással működő atomerőművekről már írtunk, és most újabb fontos esemény történt a szektorban. Az USA-ban sikeresen zajlik az engedélyeztetés folyamata, és úgy tűnik, hogy az évtized közepére üzembe állhatnak az első jóváhagyott moduláris atomreaktor telepek.

A Rolls-Royce apró atomreaktorokat épít A Rolls-Royce az 1800-as évek vége óta tervez elektromos berendezéseket és gépeket, ideértve a repülőgépek, autók és hajók motorjait. Az újító, kísérletező kedv mindig is jellemezte a vállalatot, az évszázados kultúra eredménye az energetikai projektekben is megjelenik.

Ismét radioaktív felhő sodródik Észak-Európa fölé A holland tisztviselők szerint a szivárgás nyugat-oroszországi forrásból, “egy atomerőműben lévő fűtőelem károsodásából származhat”. A TASSZ szerint arrafelé nem történt semmi ilyesmi.


 


Az önvezető technológia nagy áttörését nem az önvezető taxik hozzák el
Az önvezető technológia nagy áttörését nem az önvezető taxik hozzák el
Az önvezető technológia egyik jelentős szerepkörét a szállítmányozás jelentheti, az önvezető kamionok ugyanis sok problémára nyújthatnak valódi megoldást. Az autonóm módon közlekedő járművek azonban nem csak az autópályákon, hanem zsúfolt városi környezetben is megjelennek többek között az önvezető taxiknak köszönhetően. Hogyan reagálnak majd az emberek az önvezető járművek jelenlétére az utakon, milyen a társadalmi megítélése ennek a speciális technológiának? Dr. Prónay Szabolcs egyetemi docens és Halmos Gyula, a Bosch csoport mérnöke podcastban beszélt a technológiával kapcsolatos kérdésekről.
Rejtély a jég alatt: elveszett Ran, a végítélet gleccserét felderítő merülőeszköz
Rejtély a jég alatt: elveszett Ran, a végítélet gleccserét felderítő merülőeszköz
A Ran nevű legénység nélküli merülőlőeszköz Antarktikánál veszett el, mélyen a jég alatt. Hogy miért, azt nem tudni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.