Komoly, belső szivárgással is járó esemény történt csütörtökön egy finnországi atomerőműben

2020 / 12 / 14 / Justin Viktor
Komoly, belső szivárgással is járó esemény történt csütörtökön egy finnországi atomerőműben
Komoly vészleállás és belső szivárgás történt a finnországi Olkiluoto 2 atomerőműben múlt csütörtökön. A létesítményben azért kellett scram-vészleállítást végrehajtani, mert valamiféle hiba történt két működő reaktorának egyikében. Szerencsére a scramet megfelelően sikerült végrehajtani, és nem történt külső radioaktív környezetszennyezés.  

Magas sugárzási szint

A finn Sugárvédelmi és Nukleáris Biztonsági Hatóság jelentése alapján a szivárgás visszatartására tett erőfeszítések sikeresek voltak számolt be róla az Yle finn lap. A Finnország délnyugati részén található Olkiluoto 2 (OL2) reaktor belsejében jelenleg magas a sugárzás szintje, de egyelőre úgy tűnik, hogy az nem jutott ki a környezetbe. Az erőművet működtető TVO energiavállalat szó szerint idézett közlése szerint csütörtökön 12.22 perckor olyan zavar lépett fel, melyben: 

"A fő gőzvezetékek elszigetelése olyan elszigetelést indított el, amely a lezárást is elszigetelte" ("an isolation of main steam lines has launched an isolation which has isolated also the containment").

A „scramnek” nevezett leállítás a várakozásoknak megfelelően zajlott - közölte a TVO. A cég kezdetben azt kommunikálta, hogy úgynevezett hideg leállásra készül, de később visszavonta ezt a kijelentést. A TVO közleménye szerint: Az üzemben nem történt szivárgás, és nem okoztak kárt az embereknek vagy a környezetnek". A Finn Sugárvédelmi és Nukleáris Biztonsági Hatóság (Stuk) 13 óra körül értesült az esetről.

A radioaktivitás minden életet elpusztít, csak túlélni lehet egy ideig. Tévedés, lehet táplálék is! A csótányokban és a skorpiók egy ideig képesek túlélni az erősen radioaktív sugárzással szennyezett környezetet, de akad olyan élőlény is a Marvel univerzumon innen, ami rodioaktivitást eszik reggelire. Hoppá.

"A Stuk által kapott információk szerint a létesítmény nem bocsátott ki sugárzást a környezetbe" - mondta a szervezet szóvivője. Nem csupán a környezeti károkat sikerült megakadályozni a kiszabadult sugárzó anyag bezárásával, de a személyzetet is időben evakuálták, és a közeli városokban élők is maradhatnak az otthonaikban.

"Nem látunk akut fenyegetést" - mondta Petteri Tlippana, a Stuk főigazgatója az Yle-nek.

(Forrás: Yle Kép: Wikipédia)

Ez is érdekelhet:

Engedélyezték az első kis méretű, moduláris atomreaktort az USA-ban A kis méretű nukleáris energiaforrással működő atomerőművekről már írtunk, és most újabb fontos esemény történt a szektorban. Az USA-ban sikeresen zajlik az engedélyeztetés folyamata, és úgy tűnik, hogy az évtized közepére üzembe állhatnak az első jóváhagyott moduláris atomreaktor telepek.

A Rolls-Royce apró atomreaktorokat épít A Rolls-Royce az 1800-as évek vége óta tervez elektromos berendezéseket és gépeket, ideértve a repülőgépek, autók és hajók motorjait. Az újító, kísérletező kedv mindig is jellemezte a vállalatot, az évszázados kultúra eredménye az energetikai projektekben is megjelenik.

Ismét radioaktív felhő sodródik Észak-Európa fölé A holland tisztviselők szerint a szivárgás nyugat-oroszországi forrásból, “egy atomerőműben lévő fűtőelem károsodásából származhat”. A TASSZ szerint arrafelé nem történt semmi ilyesmi.


 


Hurrikánok erejéből termel áramot a brutális szélturbina
A hihetetlen szerkezet nem csak ellenáll a legrémesebb ítéletidőnek, de áramtermelésre használja annak erejét.
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Mégis mik lehetnek ezek?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.