Az idei Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát (IOI) Szingapúr szervezte, de a koronavírus világjárvány miatt online rendezték. Örömhír, hogy a magyar diákok több érmet is elhoztak az eseményről.

Három érem

Idén a világ 88 országának 351 diákja versenyzett egymással, Magyarországról négyfős delegáció vett részt az olimpián, és a csapat tagjai összesen egy ezüst- és két bronzérmet szereztek. Az IOI 2021 június 19-étől 25-éig tartott, a hivatalos eredményhirdetés június 28-án, hétfőn délután zajlott. A szervezők a legmagasabb pontszámot elérő 30 versenyzőt díjazták aranyéremmel, 58-an szereztek ezüstöt és 85 versenyző kapott bronzérmet.

Négy kínai diák szerezte a legtöbb pontot, utána sorban egy USA-beli, egy japán, egy dél-koreai és egy szingapúri középiskolás állt a sorban.

Nem csigázzuk tovább a kedélyeket, a magyar ezüstérmes Tóth Gellért lett, az Óbudai Árpád Gimnázium 12-edik évfolyamos diákja, Varga Péter ugyanonnan és ugyanarról az évfolyamról pedig bronzérmet kapott. Ugyancsak bronzérmes lett Szabó Kornél, a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium 12-edikes hallgatója.

Tóth Gellért elmondta kinek köszönheti a sikerét: "Ha végiggondolom, elsősorban a szüleimnek. Mindketten programozók, és a kezdetekben – főleg édesapám – nagyon sokat támogatott. Manapság elmondható, hogy én ismerek már több algoritmust, de a mai napig kapok gyakorlati: kódolási és optimalizálási ötleteket. Vagy a kódban keresik velem a hibát, ami nagy segítséget jelent."

Bajnokok reggelije

Szabó Kornél igazi meglepetést okozva, nem csupán a feladatok megoldásával szerzett bronzéremmel lett gazdagabb, de a CodeCombat néven megrendezett verseny 1000 szingapúri dolláros szponzori díját is megnyerte. A nyereményhez egy videojáték virtuális katonáinak viselkedését kellett leprogramoznia JavaScript vagy Python nyelven.

Szabó Kornél a tavalyi közép-európai diákolimpián is bronzérmet szerzett, és tervei szerint Cambridge-ben tanul majd tovább informatika szakon, Varga Péter pedig az ELTE Informatikai Karára megy. A diákolimpián érmet szerző végzősöket általában megpróbálják megszerezni a legjobb külföldi egyetemek, sőt a világ legnagyobb szoftvercégei is.

A magyar IOI csapat versenyzőit saját tanáraik és az ELTE Informatikai Karának, illetve a Neumann Társaság tehetséggondozó szakosztályának munkatársai, név szerint Dr. Zsakó László elnök, Dr. Horváth Gyula, olimpiákért felelős alelnök, és Nikházy László, az ELTE Informatika Doktori Iskola hallgatója készítették fel az olimpiai küzdelemre.

Online küzdelem

A koronavírus világjárvány miatt a résztvevő országok diákjai az anyaországokban kijelölt egyetlen fizikai helyszínről versenyeztek, interneten keresztül, ami a magyar csapat esetében az ELTE Informatikai Karának budapesti campusát jelentette. A versenyfeladatok idén nehezebbek voltak, mint a korábbi években, a szünetekben pedig helyi kirándulásokat szerveztek a magyar csapat számára.

“Büszke vagyok a magyar csapattagok IOI 2021-en elért eredményeire, hiszen a felkészülésük a pandémia miatt szinte kizárólag online zajlott. Ráadásul idén generációváltás történt a magyar csapatban, a korábbi, már rutinos IOI-s csapattagokat friss tehetségek váltották fel. Globális informatikai diákolimpián eddig még egyik idei versenyzőnk sem szerzett tapasztalatot” - mondta el Dr. Horváth Gyula, az ELTE Informatikai Kar Média- és Oktatásinformatikai Tanszék címzetes egyetemi docense, az IOI 2021-en induló magyar csapat vezetője.

Az IOI olimpia 2023-ban Magyarországra jön, Szegeden fogják megrendezni a Digitális Jólét Nonprofit Kft., a Szegedi Tudományegyetem, és a Neumann Társaság  szervezésében.

Az erre való felkészülés jegyében magyar szakemberek dolgoztak már az idei esemény megrendezésén is. A 2023-as eseményre csaknem száz országból érkeznek majd középiskolás diákok, a fiatalok legrangosabb informatikai világversenyének megszervezését pedig 1,6 milliárd forinttal támogatta a kormány, ezzel kívánva erősíteni Magyarország szerepét az információtechnológiai szektorban.

Ez is érdekelhet:

Éles Júlia ma ezüstérmet szerzett az Európai Lányok Informatikai Olimpiáján Az Európai Lányok Informatikai Olimpiája (EGOI) egy új, egy hétig tartó nemzetközi verseny a számítástechnika iránt érdeklődő fiatal nők számára. Az olimpia két versenynapból áll, ahol a résztvevők kihívást jelentő algoritmikus problémákat oldanak meg.

Négyes informatikai érettségivel is vizsgamentességgel igényelhető az ECDL bizonyítvány A Neumann Társaság és a hazai ECDL vezetése közösen bővítették az ECDL bizonyítvány megszerzésének lehetőségét. Az ECDL célja az informatikai írástudás elterjesztése, és álláskeresésnél jól jön, ha ott lapul a zsebünkben.

A startupperek örömére a vállalati innováció-támogatás a járvány árnyékában sem állt le A koronavírus okozta világjárvány hatására nagyjából minden normális vállalati folyamat a feje tetejére állt, nem volt kivétel a startupok és az innováció támogatása sem. Szerencsére akadtak kivételek, a pénzcsapokat nem mindenhol zárták el teljesen.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Harvardi tudósok: Lehet, hogy rejtőzik egy fejlett technológiájú, ismeretlen civilizáció itt, a Földön
Harvardi tudósok: Lehet, hogy rejtőzik egy fejlett technológiájú, ismeretlen civilizáció itt, a Földön
Elég rangos intézmények kutatói írják, hogy nem szabad kizárni ezt a lehetőséget sem – az ebből az állításból kinövő, esetleges következmények pedig még ennél is vadabbak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.