Komolyzenei Netflixet indított az Óbudai Danubia Zenekar

2021 / 01 / 09 / Justin Viktor
Komolyzenei Netflixet indított az Óbudai Danubia Zenekar
A zenekar a klasszikus zenét igyekszik megismertetni azokkal, akik még nem szerettek bele a műfajba. Az új zenei videómegosztón hangulatokhoz, érzelmekhez köthető kategóriákba rendezve mutatják be a felvételeket, az egyperces részletektől a komplett művekig.

Út a zenéhez

A klasszikus zene világában nincs hasonló kezdeményezés, mint az uutazenehez.hu. Igaz nagyjából minden zenei filmfelvétel vagy klip a Youtubera költözött, esetleg video nélkül a Spotify vagy a Deezer streaming szolgáltatók oldalain hallgatható meg. A magyar oldal féléves fejlesztés eredményeként jött létre,  és a rajta megtalálható tartalmak június elsejéig nézhetők, hallgathatók ingyenesen, mindössze a regisztráció elvégzése után.

Az oldalon az Óbudai Danubia Zenekar felvételei között válogathatunk. „Nem a megszokott módon, vagyis zeneszerzők és műcímek szerint tettük kereshetővé a zenéket, hanem hangulatok szerint. Ezáltal megváltoztatjuk a felhasználók kiindulópontját. Így nem azzal az attitűddel kell az oldalra jönni, hogy én most klasszikus zenét, például Beethovent szeretnék hallgatni, hanem sokkal inkább azzal a nyitottsággal, hogy valaki szeretné megtudni, vannak-e olyan művek a klasszikus zenében, amelyek tetszenének neki, a személyiségéhez vagy a pillanatnyi hangulatához passzolnak.”

“Fontosnak tartottuk, hogy egészen rövid részletek is elérhetővé váljanak, hiszen nem biztos, hogy valakinek van kedve és ideje egy teljes szimfóniát végighallgatni.

Egy egyperces videóból azonban el tudja dönteni, hogy közel áll-e hozzá a stílus. Ezután tovább tud menni, és meg tudja hallgatni az egész művet, vagy akár egy egész koncertet is” – mondta Hámori Máté, a zenekar művészeti vezetője.

A videók 40 olyan kategóriába vannak rendezve, mint a Lélek, Harc, Hős, Kaland, Közösség, 18+, Pszicho, Más-világ, Lélek vagy Dark. A válogatás egyedül a címszavak mentén lehetséges. A videók nézegetése közben a rendszer alkalmazkodik a felhasználóhoz, és az addigi előzményeinek megfelelő javaslatokat tesz a továbbiakra.  

„Úgy határoztuk meg a feladatot, hogy csináljunk közösen egy „komolyzenei Netflix-et”. Fontos volt számunkra, hogy amennyire tudjuk a nulláról írjuk meg az oldalt. Mindenre kiterjedő tesztelés után tettük publikussá az oldalt, ami szerencsére zökkenőmentesen működik. Mi is napi szinten használjuk az oldalt zenehallgatásra és az analitikákból is úgy látjuk, hogy a felhasználók is szívesen töltik itt az idejüket” - nyilatkozta Feles Dániel, a fejlesztők vezetője.

(Forrás: Óbudai Danubia Zenekar Kép: Óbudai Danubia Zenekar)

Ez is érdekelhet:

A Microsoft felcsapott zeneszerzőnek, és milyen jól tette Björk, a világhírű izlandi énekesnő nyilvánosságra hozta tizenhét éven át dédelgetett zenei gyűjteményét, csak előtte még együttműködésre lépett a Microsoft-tal. Kettejük találkozásából pedig fület gyönyörködtető muzsika született.

Bionikus 'varázskesztyű' segítségével 20 év után újra zenélhet a zongoraművész Joao Carlos Martins brazil zongoraművész, Johann Sebastian Bach zenéjének egyik legnevesebb előadója több mint húsz év elteltével visszatérhetett hivatásához, hála egy új, bionikus kesztyűnek.

A legrémesebb lármát is zenévé alakítja a Google mesterséges intelligenciája Ha ordít a gyerek, és már nem bírjuk elviselni, akkor alakítsuk a lármát lágy hegedűjátékká. A szoftver arra is választ ad, hogy miként hangzik egy belvárosi építkezés szaxofonon. Ideje kipróbálnia mindenkinek!


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hány ember élt eddig összesen a világon?
Hány ember élt eddig összesen a világon?
"Ahány ember él ma, mind mögött harminc szellem sorakozik; ez az élők és holtak számaránya. Az idők hajnala óta nagyjából-egészéből százmilliárd ember taposta a Föld nevű bolygót." - írta Arthur C. Clarke az 1968-ban megjelent Űrodisszeia című könyvének nyitányában. Igaza volt az írónak? És hogyan változtak azóta a becslések?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.