Könnyedén siklik az úton a négyszögletes biciklikerék

2023 / 04 / 14 / Bobák Zsófia
Könnyedén siklik az úton a négyszögletes biciklikerék
1997-ben Stan Wagon matematikaprofesszor megalkotta azt a triciklit, aminek nem kerek kerekeken, hanem négyszögletes lapokon gördült, de használata nem volt egyszerű: csak speciális úton tudott közlekedni. A most készült kerékpárral viszont bármerre tekerhet az ember.

A minnesotai Macalester Kollégium matematikaprofesszora és Loren Kellen által a 90-es években tervezett háromkerekű alkotmány különlegességét nem annyira a szokatlan formájú "kerekei" jelentették, hanem az út, amit készítettek hozzá: a 7,5 méter hosszú szakasz ugyanis kis emelkedők láncolatából állt és a járművel csak ezen tudtak közlekedni a használói. A triciklit a Macalester Tudományos Központjának épületében bárki kipróbálhatta, de 2004-ben egy modernebb verzióra cserélték, mivel a régi elhasználódott, azonban az új változat is népszerűnek bizonyult: egy év alatt összesen 24 kilométert tekertek vele a rövidke úton. A speciális formát azóta más egyetemi kutatásokban is alkalmazták, többek között a Texas A&M Egyetemen is megjelent, sőt, versenyt is rendeztek a hagyományos és a négyszögletes kerékpároknak.

The Q nevű youtuber, vagyis Sergii Gordieiev mérnök, aki extrém kerékpárok és más közlekedési eszközök építéséről ismert, viszont most megalkotta azt a négyszögletes kerekű biciklit, amivel normál, sima felületű úton is lehet hajtani, így elméletben bárki lecserélheti rá a hétköznapian kerek kerekeit. Az alkotó a videóban részletesen bemutatja a jármű létrehozásának lépéseit, aminek eredményeképpen egy "lánctalpas" kerékpárt lehet előállítani, aminek gumival bevont kerekei látszólag könnyen és akadálytalanul haladnak előre pedálozás közben. A mérnök elmondása szerint ez volt az eddigi (egyik) legvadabb projektje, de a jármű még mindig biztonságosabbnak tűnik, mint például a jégen való használatra szánt fűrészlapos bicikli.

(Fotó: The Q)

Kis kézügyességgel akár otthon is gyárthatunk levegőmentes biciklikereket Egy youtuber otthon, PVC-csövekből rakta össze a saját biciklibelsőjét, ami garantáltan nem tud kilyukadni.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Olaszországban épülhet fel az első kereskedelmi hyperloop
Olaszországban épülhet fel az első kereskedelmi hyperloop
A Hyper Transfer projekt hivatalosan is elkezdődött. Az olasz hyperloop Velence és Padova között üzemel majd.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.