Könnyű lesz az elektromos pickup-gyártók élete: csak be kell tenni a Magna tengelyét az alváz alá és kész is

2021 / 07 / 31 / Rácz Tamás
Könnyű lesz az elektromos pickup-gyártók élete: csak be kell tenni a Magna tengelyét az alváz alá és kész is
Hátsó- vagy összkerékhajtás, egy vagy két sebességfokozat, teljesítmény 120-tól 250 kW-ig: gyertek, pickup-gyártók, válasszatok villanyos hajtást tetszés szerint!

A Magna nevű amerikai autóipari beszállító komplett elektromos hajtásláncot készít pickupok és alvázas kisteherautók gyártóinak. Az eBeam nevű rendszer tulajdonképpen egy legókészlet, amelyből a hibrid vagy tisztán elektromos hajtású autók összes elektromos komponensét összeválogathatják a gyártók, az akkumulátort kivéve.

Az eBeam-csomagból kérhető villanymotor csak az egyik vagy mindkét tengelyre. Az összkerékhajtású rendszernél torque vectoring funkció is kérhető, vagyis a kerekekre adott eltérő mértékű nyomatékkal a villanymotorok kanyarban segíteni tudják az autó mozgását, befordulását, íven tartását. A hajtómű lehet egy- vagy kétfokozatú. A Magna készletéből 120 és 250 kW, 163 és 340 lóerő közötti teljesítmények nyerhetők ki, konstrukciótól függően.

A kompakt eBeam-rendszer teljes szabadságot ad a gyártóknak a kerékfelfüggesztést, az alváz szerkezetét vagy a fékeket illetően, így akár meglévő konstrukciók, létező típusok hibridesítése vagy teljes villamosítása egyszerűen megoldható.

Nem véletlen, hogy mindezt ebben a méretben egy amerikai cég állította össze elsőként. Az USA járműiparában illetve az amerikai piacra gyártó távol-keleti gyártók kínálatában hemzsegnek a klasszikus alvázas konstrukciók. A hatalmas, széles utakkal és hagyományosan nagy méretű kocsikkal rendelkező ország autóipari kultúrájában közel nem tudtak annyira elterjedni az önhordó karosszériás kisteherautók, kishaszonjárművek, pickupok, mint amennyire mi ezt itt Európában tapasztalhattuk.

“Komoly kihívás a pickupok villamosítása, hiszen ezektől a járművektől a tulajdonosaik nagy vontatási és terhelési kapacitást várnak el, ehhez szoktak hozzá. Mi viszont az eBeam-technológiával megoldottuk ezt a feladatot" - mondja Tom Rucker, a Magna Powertrain elnöke. "Tudjuk, hogy a tengelyek meghatározó szereppel bírnak egy pickup képességeit illetően és nagyon izgalmas feladat volt száz év után megvalósítani az első valóban komoly fejlesztést a merevtengely konstrukcióját illetően."

Ez is érdekelhet:

Az izraeli cég kerekes alvázaira bármilyen autót építhetnek a megrendelők A REE három méretben készít autógyártóknak extra lapos "motoros gördeszkát", egy olyan kerekes alvázat, amely tartalmazza a komplett hajtást, futóművet, kormányzást.

Miért nincsenek hatótávnövelő belsőégésű motoros villanyautók? Olyan logikus: ha lemerül az akku de nincs idő vagy lehetőség tölteni, bekapcsol egy kis benzinmotor és mehetünk tovább. A dolog valamiért mintha mégse működne.

Az elektromos autókat az akku kicserélésével lehet a leggyorsabban újratölteni és Kína mintha rájött volna erre Kínában terjedni kezdett az elektromos autók gyors akkucseréjének lehetősége, ami a hosszú utakon is versenyképessé teszi a villanyautózást a belsőégésű technikával.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
A Max Space stadion méretű, de olcsón és könnyen telepíthető űrállomásokat ígér. A 2026-ban fellőtt első modult követően pedig ilyenekben élhetnek az emberek majd a Holdon, és aztán a Marson is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.