Kezelés után felszívódó mikrotűkkel gyógyítják a kopaszodást

2021 / 08 / 22 / Bobák Zsófia
Kezelés után felszívódó mikrotűkkel gyógyítják a kopaszodást
A kopasz területre helyezett, cériumot tartalmazó tűk az oxidatív stressz ellen védenek, és tápanyagokat szállítanak a hajgyökerekhez.

A haj kihullásának számos oka lehet, de vannak olyan helyzetek, amikor a folyamat még visszafordítható a megfelelő kezeléssel. Amennyiben a tápanyaghiány, a nem jól működő vérkeringés vagy az oxidatív stressz okozza a problémát, hosszú távon a hatás tartós kopaszodás lehet, de a kutatók már dolgoznak rajta, hogy gyógyszerek szedése nélkül is megoldható legyen a probléma.

Az ACS Nanoban megjelent tanulmány szerint az alopecia (hajhullás vagy kopaszodás) folyamatát sikerült megállítani és a hajszálakat újra növekedésre bírni egy mikrotűket tartalmazó tapasszal, amelyet egyszerűen a kezelésre szoruló területre kell helyezni, és fájdalom, vagy bármilyen zavaró hatás nélkül a bőr mélyebb rétegeibe tudja juttatni az összetevőket. Az eszköz cérium nanorészecskékből és polietilén-glikol lipidekből áll, és mivel mindkettő biológiailag lebomló anyag, ezért használat után felszívódik a bőrbe. Magát a tapaszt, amelyen a mikrotűk elhelyezkedtek hialuron savból alkották meg, ez szintén a szervezettel kompatibilis anyag, mivel a bőr is sokat tartalmaz belőle.

A cérium feladata, hogy eltávolítsa azokat a reaktív oxigén intermediereket, amelyek káros hatással vannak a hajgyökerekre és a hajszálak elvesztéséhez vezetnek. A reaktív oxigén intermedierek (ROS), amelyek közé a szabadgyökök is tartoznak, olyan molekulák, amelyek párosítatlan elektronokat tartalmaznak a külső elektronhéjon, ezek pedig rendkívül könnyen lépnek reakcióba a környezetükkel, mivel egy alacsonyabb energiaállapotba igyekeznek visszatérni. A kapcsolódás után a másik molekulát oxidálják, úgynevezett oxidatív stressz okozva, amely láncreakció módjára terjed, és a különféle patológiás folyamatokban, valamint az öregedésben is szerepet játszik. A másik oka a hajhullásnak a véredények és vérerek hiánya lehet, amelyek a tápanyagokat szállítják a gyökerekhez, a mikrotűkön keresztül ezeket a tápanyagokat is a célhoz lehet juttatni, serkentve a növekedést.

A tapaszt először egereken próbálták ki, és azt tapasztalták, hogy a szőrtelenítő krémmel kezelt alanyok bundája sokkal gyorsabban nőtt vissza, mint a kontrollcsoporté, a bőrükben pedig sokkal kevesebb volt az oxidatív stresszre utaló jel. A mikrotűk előnye a más típusú kezelési módszerekhez képest, hogy gyorsabban hatnak és ritkábban kell alkalmazni őket, de, mivel a teszteket egyelőre csak egereken végezték el, ezután derül majd ki, hogy az embereken is ugyanilyen sikerrel alkalmazható-e a módszer.

(Fotó: Getty Images/enot_poloskun)

További cikkek a témában:

Hajnövesztő sisakot készül piacra dobni az LG A MediHair lézerekkel és ledes égőkkel stimulálja a hajnövekedést, a módszert pedig már az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hatóság is jóváhagyta.
Az őszülő haj magától visszanyerheti eredeti színét, ha kevesebb stressz éri az embert Egy új kutatás szerint létezik egy olyan időszak fiatalabb korban, amikor az őszülés folyamata még visszafordítható mindenféle beavatkozás nélkül, csak a stresszt kiváltó helyzet megszüntetésére van szükség hozzá.
Halál után is növő haj, gumiemberek, évekig keringő lenyelt rágó: 8 abszurd mítosz az emberi testről Se szeri, se száma az emberi testről szóló legendáknak, például, hogy az alvajárókat tilos felébreszteni, egyedi az ujjlenyomatunk, a haj- és körömnövekedésünk pedig halálunk után is tart. A tudománynak köszönhetően persze ma már tudjuk, hogy mindez kacsa. De attól még bizarr.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Alvás közben is dolgozhatunk egy agyat stimuláló eszközzel
Alvás közben is dolgozhatunk egy agyat stimuláló eszközzel
A tudatos álmodást elősegítő eszközt a Neuralink agy-varrógépének tervezője segített kifejleszteni.
Speciális kísérletsorozat folytatásaként emberi sejtekből álló biológiai robotokat alkottak
Speciális kísérletsorozat folytatásaként emberi sejtekből álló biológiai robotokat alkottak
A világ első élő robotjainak, a xenobotoknak megalkotói arra a kérdésre keresték a választ, hogy a programozható organizmusokat elő lehet-e állítani emberi sejtekből és ezek a robotok mire képesek. Az eredmény a kutatókat is meglepte.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.