Kezelés után felszívódó mikrotűkkel gyógyítják a kopaszodást

2021 / 08 / 22 / Bobák Zsófia
Kezelés után felszívódó mikrotűkkel gyógyítják a kopaszodást
A kopasz területre helyezett, cériumot tartalmazó tűk az oxidatív stressz ellen védenek, és tápanyagokat szállítanak a hajgyökerekhez.

A haj kihullásának számos oka lehet, de vannak olyan helyzetek, amikor a folyamat még visszafordítható a megfelelő kezeléssel. Amennyiben a tápanyaghiány, a nem jól működő vérkeringés vagy az oxidatív stressz okozza a problémát, hosszú távon a hatás tartós kopaszodás lehet, de a kutatók már dolgoznak rajta, hogy gyógyszerek szedése nélkül is megoldható legyen a probléma.

Az ACS Nanoban megjelent tanulmány szerint az alopecia (hajhullás vagy kopaszodás) folyamatát sikerült megállítani és a hajszálakat újra növekedésre bírni egy mikrotűket tartalmazó tapasszal, amelyet egyszerűen a kezelésre szoruló területre kell helyezni, és fájdalom, vagy bármilyen zavaró hatás nélkül a bőr mélyebb rétegeibe tudja juttatni az összetevőket. Az eszköz cérium nanorészecskékből és polietilén-glikol lipidekből áll, és mivel mindkettő biológiailag lebomló anyag, ezért használat után felszívódik a bőrbe. Magát a tapaszt, amelyen a mikrotűk elhelyezkedtek hialuron savból alkották meg, ez szintén a szervezettel kompatibilis anyag, mivel a bőr is sokat tartalmaz belőle.

A cérium feladata, hogy eltávolítsa azokat a reaktív oxigén intermediereket, amelyek káros hatással vannak a hajgyökerekre és a hajszálak elvesztéséhez vezetnek. A reaktív oxigén intermedierek (ROS), amelyek közé a szabadgyökök is tartoznak, olyan molekulák, amelyek párosítatlan elektronokat tartalmaznak a külső elektronhéjon, ezek pedig rendkívül könnyen lépnek reakcióba a környezetükkel, mivel egy alacsonyabb energiaállapotba igyekeznek visszatérni. A kapcsolódás után a másik molekulát oxidálják, úgynevezett oxidatív stressz okozva, amely láncreakció módjára terjed, és a különféle patológiás folyamatokban, valamint az öregedésben is szerepet játszik. A másik oka a hajhullásnak a véredények és vérerek hiánya lehet, amelyek a tápanyagokat szállítják a gyökerekhez, a mikrotűkön keresztül ezeket a tápanyagokat is a célhoz lehet juttatni, serkentve a növekedést.

A tapaszt először egereken próbálták ki, és azt tapasztalták, hogy a szőrtelenítő krémmel kezelt alanyok bundája sokkal gyorsabban nőtt vissza, mint a kontrollcsoporté, a bőrükben pedig sokkal kevesebb volt az oxidatív stresszre utaló jel. A mikrotűk előnye a más típusú kezelési módszerekhez képest, hogy gyorsabban hatnak és ritkábban kell alkalmazni őket, de, mivel a teszteket egyelőre csak egereken végezték el, ezután derül majd ki, hogy az embereken is ugyanilyen sikerrel alkalmazható-e a módszer.

(Fotó: Getty Images/enot_poloskun)

További cikkek a témában:

Hajnövesztő sisakot készül piacra dobni az LG A MediHair lézerekkel és ledes égőkkel stimulálja a hajnövekedést, a módszert pedig már az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hatóság is jóváhagyta.
Az őszülő haj magától visszanyerheti eredeti színét, ha kevesebb stressz éri az embert Egy új kutatás szerint létezik egy olyan időszak fiatalabb korban, amikor az őszülés folyamata még visszafordítható mindenféle beavatkozás nélkül, csak a stresszt kiváltó helyzet megszüntetésére van szükség hozzá.
Halál után is növő haj, gumiemberek, évekig keringő lenyelt rágó: 8 abszurd mítosz az emberi testről Se szeri, se száma az emberi testről szóló legendáknak, például, hogy az alvajárókat tilos felébreszteni, egyedi az ujjlenyomatunk, a haj- és körömnövekedésünk pedig halálunk után is tart. A tudománynak köszönhetően persze ma már tudjuk, hogy mindez kacsa. De attól még bizarr.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
Mi történik, ha Charles Darwin evolúcióelméletét kozmikus (vagy annál is hatalmasabb) léptékben, lényegében magára az univerzumra alkalmazzuk? – Nos, akkor az alapvető kérdéseinkre születnek őrült válaszok, valamint elképesztő következtetések az univerzumunk természetéről.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.