Az őszülő haj magától visszanyerheti eredeti színét, ha kevesebb stressz éri az embert

2021 / 06 / 27 / Bobák Zsófia
Az őszülő haj magától visszanyerheti eredeti színét, ha kevesebb stressz éri az embert
Egy új kutatás szerint létezik egy olyan időszak fiatalabb korban, amikor az őszülés folyamata még visszafordítható mindenféle beavatkozás nélkül, csak a stresszt kiváltó helyzet megszüntetésére van szükség hozzá.

Régóta ismert tény, hogy a haj és egyéb testszőrzetek pigmentációjának elvesztése, vagyis az őszülés folyamata nem csak hogy mindenkinél máskor következik be, hanem bizonyos esetekben egy stresszt okozó eseményhez vagy időszakhoz, esetleg bizonyos gyógyszerek szedéséhez vagy tápanyaghiányhoz is köthető, vagyis a hirtelen megőszülés nem feltétlenül az öregedés jele, a kiváltó ok lehet külső tényezők eredménye is. Bár az olyan történetek, ami szerint valaki haja ijedtség hatására pár óra leforgása alatt fehérbe vált, csak a mesék és legendák terméke, mivel a pigmentációját vesztett szőrzetnek előbb ki kell nőnie, a már meglévő haj színe legfeljebb kifakulhat (nem stressz, inkább a nap hatására), de nem őszülhet meg.

Az viszont most már bizonyított tény, hogy amennyiben elmúlik a félelmet, depressziót vagy más lelki zavart okozó élethelyzet, a haj visszanyerheti eredeti színét magától.

Ez leginkább azokon a hajszálakon figyelhető meg, amelyek két színűek, de a tövüknél tartják meg a valódi színüket. Egy ilyen hajszál látványa inspirálta a Columbia Egyetem kutatóját, Martin Picardot az őszülés folyamatának közelebbi vizsgálatára, melynek során 9-től 65 éves emberek csoportján figyelték meg ezt a jelenséget, és próbálták összekötni a komolyabb érzelmi megterhelést okozó életszakaszokat a haj színének fakulásával. Hogy megtudják, valóban korreláció áll-e fent a stressz és az őszülés kezdete között, megkérték a jelentkezőket, hogy vezessenek stressznaplót és osztályozzák a heteket annak alapján, hogy milyen mértékben érezték megterhelőnek. Ezt utána párhuzamba állították az időközben begyűjtött szőrzetmintákkal, melyek életkorát a szőrzet átlagos növekedési sebességnek alapján állapították meg, ami nagyjából egy huszad milliméter óránként. Ezeket az egy huszad milliméternyi szakaszokat nagyfelbontású mikroszkóp alatt vizsgálták, ami a szabad szemmel nem látható változásokat is megfigyelhetővé teszi.

Az összehasonlítás során a kutatók meglepő felfedezéseket tettek, megfigyelték, hogy az alanyok haja rögtön árulkodott a stresszes eseményekről, de a fordítottja is igaz volt, a nehézségek elmúltával bizonyos mintákon a folyamat fordítottját detektálták. Az egyik résztvevő fején például öt hajszál visszaváltott eredeti sötétbarna színére, mikor vakációra ment. Összesen tíz esetben történt hasonló színváltás. Az összefüggés tehát egyértelműnek tűnt, de még mindig megmaradt a kérdés, hogy vajon pontosan milyen változásokat vált ki a stressz, ami a haj és egyéb szőrzetek fehéredését okozza és miért visszafordítható a folyamat, mikor az időskori őszülésről ez már nem mondható el.

A többezer fehérje szintjéből, melyet megmértek, összesen 300 olyat találtak, amely összefüggésben volt a szőrzet színének változásával, a változásokat leíró matematikai modell szerint pedig a folyamat a mitokondriumban játszódik le.

"A mitokondriumok olyanok, mint a kicsi antennák a sejten belül, amelyek különböző jelekre reagálnak, beleértve a stresszt is."

- magyarázta az egyetem közleményében Picard. Ez egyben megmagyarázza azt is, hogy hogyan lehetséges, hogy bizonyos esetekben nem örökre szól az őszülés, hanem megfordítható a folyamat, mivel ezek szerint nem az őssejtek vesznek el, ami véglegessé tenné a változást. A megfigyelés két tanulsággal szolgál:

  • egyfelől bebizonyította, hogy az egérkísérletek eredményeit nem mindig lehetséges az emberi test működésére vonatkoztatni, mivel hasonló kísérletekben az egereknél az őssejtek veszteségét figyelték meg
  • másfelől azt is nyilvánvalóvá tette, hogy az őszülés visszafordítására csak egy viszonylag kis időablak áll rendelkezésre, csodák nem fognak történni egy kis pihenéstől

A kutatók szerint ahhoz, hogy a haj eredeti színe visszatérjen, csak fiatalabb korban van lehetőség, egy ponton túl már a természetes folyamatok nagyobb szerepet játszanak, mint az ideiglenes változások. Mivel a kísérletet kevés alany részvételével végezték, ezért most több ember bevonásával is megismétlik a teszteket, a tervek szerint pedig hosszabb ideig is követik az életük eseményeit, hogy élőben figyelhessék meg a korrelációkat.

(Fotó: Pixabay, Getty Images/triocean)

További cikkek a témában:

Hajnövesztő sisakot készül piacra dobni az LG A MediHair lézerekkel és ledes égőkkel stimulálja a hajnövekedést, a módszert pedig már az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hatóság is jóváhagyta.
Ezért őszülünk bele a stresszbe Nem csak arra jöttek rá, hogy mitől őszülünk meg erős stressz alatt, de arra is, hogyan lehet esetleg megállítani a folyamatot. Lőttek a hajfestékeknek?
Úgy tűnik, találtak egy módszert az öregedés visszafordítására A technológia már hosszú ideje itt volt az orrunk előtt, de eddig nem tudták, hogy erre is használható.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Az agy egyik ősi része fontosabb szerepet tölthet be, mint eddig gondoltuk
Az agy egyik ősi része fontosabb szerepet tölthet be, mint eddig gondoltuk
A felső ikertest a középagy része és egy kutatás szerint lényeges feladata lehet a látásban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.