Korábban csak álmodtak arról a grafikusok, amire képessé vált a Photoshop

2023 / 10 / 13 / Pőcze Balázs
Korábban csak álmodtak arról a grafikusok, amire képessé vált a Photoshop
A generatív mesterséges intelligencia nem csak új termékeket tett lehetővé, hanem az akár több évtizedes múltra visszatekintő szoftvereket is gyökeresen át tudja alakítani. Az Adobe programoknál egy-egy munkafolyamat, ami eddig több órát vett igénybe, mostantól egy-két kattintás lesz.

A Rakétán az elmúlt másfél évben többször írtunk olyan rendszerekről, amelyek egy felhasználói kérés alapján egész regényeket képesek megírni, vagy épp fotókat vagy festményeket hoznak létre a semmiből - illetve a tanulásuk alapjául szolgáló adatokból. Bizonyos programok azonban arra is képesek lettek, hogy meglévő állományokat alakítsanak át a mesterséges intelligencia segítségével. A Google fejlesztői konferenciáján, májusban mutatták be például azt a megoldást, amelynek segítségével varázsütésszerűen tudunk képrészleteket ide-oda mozgatni, hogy tökéletesítsük a fényképeinket. A Pixel telefonok mostani bemutatóján már egy olyan technológiával dicsekedtek, amely a családi csoportképekből, amelyeknél általában a tizenkét fotóból mindegyiken pislog vagy grimaszol valaki, összeállít egyetlen olyat, amelyen mindenki a kamerába néz és mosolyog. Vagyis egy olyan trükk, amihez korábban évek tanulása és szoftverismerete kellett, mostantól néhány kattintással egy laikus számára is elérhetővé vált.

De a Google mellett a képszerkesztő és egyéb kreatív programok piacának legismertebb szereplője, az Adobe sem ül a babérjain. Alig telt el fél év azóta, hogy megismerhettük a jogtiszta forrásokon edzett generatív mesterséges intelligenciájukat, máris óriásit lépett előre a rendszer - számolt be a Gizmodo. Stardust (csillámpor) nevű projektjük eredményeként a Photoshop mintha megértené, hogy mit lát egy képen, például egy fotón. Ha pedig a szoftver érti, amit lát, máris könnyebben tudja manipulálni azt.

Ha korábban szerettünk volna egy fotómodellen kabátot cserélni, azzal valószínűleg többnapos feladatot adtunk egy-két embernek. Kellett egy fotó az új kabátról, pontosan abból a szögből, mint a korábbiról. Alaposan, képpontról képpontra körbe kellett vágni a képeket, majd hosszasan állítgatni a fotó színhőmérsékletét és egyéb paramétereit, hogy ne legyen azonnal nyilvánvaló a csalás. Mostantól csak a ruhadarabra kattintunk, a Photoshop már ki is jelölte azt, majd egyszerűen beírjuk, hogy legyen a farmerdzseki helyett bőrdzseki a szereplőn, és meg is vagyunk. Ugyanígy tűnnek el a fölösleges emberek vagy zavaró tárgyak egy-egy fényképről, árnyékostul-mindenestül. És ez csak egyetlen felhasználási módja a számtalan újdonságnak, amelyeket egy rövid videóban vetített előre, majd mutatott be az Adobe. A generált képek valósághűbbek lesznek, örökíthetővé, másolhatóvá válik egy-egy kép stílusa, de például az Illustrator nevű szoftverük könnyen módosítható vonalrajzokat tud alkotni mostantól.

Ahogyan a legtöbb generatív mesterséges intelligencia esetében, itt is felmerül a kérdés, hogy mennyire lesz megbízható a technológia, mekkorákat fog tévedni, és a hibák a kijavításához szükség lesz-e képzett grafikusokra. Illetve persze az is, hogy mekkora kalamajkát fog szülni, hogy gyakorlatilag bárki képes minimális erőfeszítéssel fotókat manipulálni: egy politikust áthelyezni egy másik városba, átöltöztetni egy volt barátot vagy barátnőt, vagy épp bombatámadást rajzolni egy békés városi látkép fölé.

(Borítókép: Mahmut Serdar Alakus/Anadolu Agency/Getty Images)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A Deep Robotics alapos tesztelésnek vetette alá az általuk fejlesztett négylábú robotot, de a gép jól vette az akadályokat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.