Koronavírus a világban: növekvő esetszám, rendkívüli intézkedések

2020 / 02 / 25 / Felkai Ádám
Koronavírus a világban: növekvő esetszám, rendkívüli intézkedések
Olaszország, Dél-Korea és Irán is próbálják a vírust megfékezni. Tenerifén karantén alá vontak egy hotelt. Egy kutatócsoport szerint pedig lehetséges, hogy a fertőzöttek valódi számát nem is ismerjük.

Hivatalos adatok

A WHO legutóbbi, február 24-ről szóló helyzetjelentése szerint a vírus eddig 79331 embert fertőzött meg (715 új eset), ami lebontva a következőképp fest: 77262 megerősített fertőzött Kínában, ebből 415 az újonnan regisztrált. Kínában eddig 2595 ember halt meg a fertőzésben, ebből 150 az új haláleset. A fertőzöttek száma Kína határain kívül 2069 (300 új eset), mindez összesen 29 országban, melyek közül egy országban regisztrálták most először a fertőzést. Kínán kívül a COVID-19 23 beteggel végzett, ezen belül 6 új haláleset történt az előző helyzetjelentés óta.

A Johns Hopkins Egyetem saját, valósidejű követése alapján a fertőzöttek száma átlépte a 80000-et világszinten, egész pontosan 80289 esetnél tartunk globálisan a cikk írásának az idején. Ez országok szerinti lebontásban így fest: 77600 beteg Kínában, a jelenlegi legfertőzöttebb területek számai pedig:

  • Dél-Korea: 977
  • Olaszország: 270
  • Irán: 61

Európában Olaszországon kívül több helyen is jelen van a vírus: 16 esetet regisztráltak Németországban, 13-at az Egyesült Királyságban, 12-t Franciaországban (itt azonban az utolsó nyilvántartott beteg is felgyógyult). De a koronavírust kimutatták Spanyolországban, Finnországban, Svédországban, Belgiumban és a mai nappal Horvátországban is.

A Johns Hopkins adatai szerint a fertőzés eddig (a cikk írásakor) összesen 2704 beteggel végzett, a gyógyultak száma: 27789.

Új gócpontok

Dél-Koreában Mun Dzsein miniszterelnök látogatást test a járványtól leginkább sújtott városban, Teguban. Elmondása szerint a gyorsaság kiemelten fontos a vírus elleni küzdelemben, és további forrásokat ígért a régiónak. A miniszterelnököt ugyanakkor tüntetők is várták, akik több orvosi maszkot követeltek. (Egyébként az orvosi maszk fontos, ha mi magunk vagyunk fertőzőek, ám a betegség elkerülésére a fertőtlenítő kézmosás, illetve az arc kézzel érintésének az elkerülése tanácsolt. Erről itt írtunk.)

Japán ma már felszólította a cégeket az osztott munkaidő (az alkalmazottak nem egyszerre jönnek és mennek munkába, hanem szünetekkel az érintkezés csökkentésére) és a telekonferencia bevezetésére. Az ázsiai szigetországban jelenleg több, mint 850 fertőzöttet tartanak nyilván, ezek nagy része a Diamond Princess nevű turistahajón tartózkodik. Ezen a hajón tartják az eddigi első, ismert magyar fertőzöttet is.

A Diamond Princess utasai közül eddig négyen hunytak el.

Az olasz helyzetről, és a bevezetett karantén intézkedésekről már korábban is írtunk. Lombardia és Veneto tartományokban különböző településeken 50000 ember került karanténba, ők csak külön engedéllyel hagyhatják el ezeket a településeket. Az intézkedés betartását a fegyveres erők felügyelik. Elsőosztályú focimeccseket fújtak le, és törölték a velencei karnevál utolsó két napját is.

Olaszországban eddig heten haltak meg a COVID-19 miatt.

A Spanyolországhoz tartozó szigeten, Tenerifén egy négy csillagos szállodát helyeztek karantén alá, mivel egy ott nyaraló orvoson kimutatták a vírust. Az orvost kórházba szállították, és újabb teszteket végeznek el rajta, hogy megerősítsék a fertőzés jelenlétét. Fegyveresek ügyelnek arra, hogy senki ne hagyhassa el a szállodát.

Iránban az állami sajtó beszámolója alapján három újabb, a járvánnyal összefüggésbe hozható haláleset történt, ami azt jelenti, hogy a koronavírus eddig 15 emberrel végzett az országban. Iránban bezártak az iskolák, és a teheráni metróhálózatot napi szinten fertőtlenítik.

Alábecsüljük?

A londoni Imperial College kutatói már a járvány korai szakaszában, januárban úgy számoltak, hogy több fertőzéses eset történhetett, mint ami a hivatalos adatokban szerepel. Ezt már mi is megírtuk. Az új kutatási eredményeik szerint azonban az újonnan megfertőzöttek akár kétharmada is rejtve maradhat az egészségügyi szervek elől.

Mindez egyszerre örömteli és aggodalomra okot adó hír.

Amennyiben ugyanis sok páciensnél a betegség annyira enyhe lefolyású, hogy akár észre sem veszik azt, úgy a halálozási ráta akár a sokszor hivatkozott 1-2 százaléknál is alacsonyabb lehet.

Kérdés azonban, hogy az ilyen betegek mennyire terjesztik a vírust, mert amennyiben fertőznek, az új utat jelenthet a járvány számára. Ezt a feltételezést erősítheti, hogy egyre több olyan beteget regisztrálnak Kínán kívül, akik egyáltalán nem köthetők a koronavírus kiindulópontjának gondolt Vuhanhoz.

A mai nap legújabb fejleményei:

Irán helyettes egészségügyi miniszterén kimutatták a vírust, ő jelenleg önként elkülönítette sajátmagát.

Olaszországban megtalálták a karanténzónán kívüli első fertőzöttet.

A fentebb említett első horvát eseten kívül immár Ausztriában is azonosítottak egy fertőzöttet.

A horvát betegről kiderült, hogy korábban Milánóban járt.

Svájcban és Spanyolországban (nem csak a szigeteken, hanem az anyaországban) is találtak fertőzöttet.

Az USA felszólította Iránt, hogy álljon elő a fertőzéssel kapcsolatos pontos adatokkal.

(Kép: Pixabay)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hány ember élt eddig összesen a világon?
Hány ember élt eddig összesen a világon?
"Ahány ember él ma, mind mögött harminc szellem sorakozik; ez az élők és holtak számaránya. Az idők hajnala óta nagyjából-egészéből százmilliárd ember taposta a Föld nevű bolygót." - írta Arthur C. Clarke az 1968-ban megjelent Űrodisszeia című könyvének nyitányában. Igaza volt az írónak? És hogyan változtak azóta a becslések?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.