Minek hordanánk maszkot… ha hordhatunk helyette "űrhajós" sisakot is?

2020 / 10 / 05 / Bobák Áron
Minek hordanánk maszkot… ha hordhatunk helyette
Az elmúlt hónapokban a járványkorszak is elkezdte kitermelni a saját divatját, de amíg ez eddig főleg csak az egyre kreatívabb és dizájnosabb maszkokra korlátozódott, a Microclimate új fejlesztése végre igazán XXI. századi megjelenést biztosít a viselőjének.

Mára a szakemberek nagyjából megegyeztek abban, hogy a helyesen hordott maszk hatékonyan tudja csökkenteni a koronavírussal való megfertőződés, valamint a mások megfertőzésének esélyét. Ezzel együtt abban is igen komoly konszenzus van, hogy a maszk kényelmetlen, ráadásul minél hatásosabb, annál kényelmetlenebb. Egy megfelelő védelmet nyújtó, N-95-ös maszkban még boltba menni sem kényelmes, hát még utazni vagy egész nap dolgozni.

A Hall Labs által életre hívott Microclimate nevű cég ezt szem előtt tartva fejlesztette ki az AIR nevű sisakot, ami aktív légtisztítórendszerével hermetikus védelmet biztosít a külvilágtól, ám viselése sokkal kényelmesebb, mint egy maszké. A Fast Company beszámolója szerint a cég alapítója, Michael Hall eredetileg nem kifejezetten a COVID-19 miatt kezdett bele a sisak fejlesztésébe - az ötlet síelés közben jutott az eszébe, amikor észrevette, hogy a hagyományos símaszk bepárásodik és benedvesedik, így ezt akarta kiváltani egy jobb megoldással.

A járvány kitörése után aztán a csapat gyorsan átdolgozta az alapkoncepciót, így jött létre az AIR, ami a gyártó szerint tökéletes védelmet nyújt a vírussal szemben. A sisak hasonló megoldással működik, mint az LG Puricare Wear, vagyis aktív légcserélőrendszert találtunk benne, ami kis ventilátorokkal működik. Ennek köszönhetően a sisak nem párásodik be, és a légzés is sokkal könnyebb benne, mint egy szájmaszkban.

A be- és kimenő levegőt HEPA-szűrők tisztítják meg, amelyek a gyártó szerint a 0,3 mikron vagy annál nagyobb részecskék 99,97 százalékát képesek megszűrni, vagyis hasonló hatékonysággal működik, mint egy N-95-ös szabványú maszk. A gyártó szerint a sisak akkumulátora nagyjából négyórányi működést tesz lehetővé, viszont az eszköz töltés közben is tovább használható. Az AIR további előnye, hogy kifejezetten kényelmes viselet, hiszen a mosható anyagból készült sisak mindössze 900 grammot nyom.

Az egyelőre csak az Egyesült Államokban kapható, 200 dolláros (kábé 61 ezer forintos) sisak a Microclimate szerint elsősorban hosszabb utazások alatt lesz hasznos. A gyártó ennek jegyében igyekszik továbbfejleszteni a koncepciót, például csökkenteni a ventilátorok hangját, és arra is keresik a megoldást, hogyan tudnánk szívószálon keresztül a sisak levétele nélkül is inni.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Úgy tűnik, hogy az OpenAI-nak egy fontos csatát sikerül megnyernie a Google-lel szemben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.