Közel két kilogramm súlyúnak becsült meteorit csapódott a téli norvég tájba

2021 / 01 / 13 / Justin Viktor
Közel két kilogramm súlyúnak becsült meteorit csapódott a téli norvég tájba
Január 5-re virradóra meteorit csapódott be Norvégiában. Az égi kőzetdarab fél kilogramm és 2 kilogramm közötti súlyú lehetett, és 50 ezer kilométer per órás sebességgel csapódott a Földbe.

50 ezer kilométer per óra

A becsapódásról a NORSAR szeizmológiai kutatóintézet adott hírt. A meteorit Løten mellett, egy mérőállomás közelében csapódott a talajba, Oslótól nagyjából 120 kilométerrel északra. A környékbeli lakosok erős robajt hallottak és éles fényfelvillanást észleltek, sőt a 85 kilométernyire lakó emberek is hallották Ullensakernél, nem messze a tavaly decemberi súlyos és végzetes földcsuszamlás helyszínétől.

Sok helybéli meg is ijedt, hogy újabb hegyomlás, katasztrófa történik. A NORSAR berendezései azt mutatták, hogy a kőzet Løten közelében, éjfél után 24 perccel és 36 másodperccel, körülbelül három órával a légkörbe történt behatolását követően ért földet.

A NASA szerint van egy hangyányi esélye, hogy egy aszteroida nemsokára becsapódik a Földbe Hát, ez nem jó hír, akárhonnan nézzük. A becsapódás esélye rendkívül alacsony, és az objektum sem túl nagy, az eseményre pedig vagy az USA elnökválasztását megelőző napon kerül sor, vagy soha. Persze, 2020-at írunk, szóval nincs mit csodálkozni a dolgon.

Norvégia meteoritfigyelő hálózatának nyilatkozata szerint (Norsk Meteornettverk), bár megpróbálkoznak majd a kereséssel, de nem adnak sok esélyt annak, hogy a téli tájban megtalálják a meteorit maradványait.

Anne Strømmen Lycke, a Norsar igazgatója szerint ehhez nagy szerencse kellene.  "Nagy szerencsénk van ugyanakkor, hogy ilyen közel ért földet az egyik állomásunkhoz, amely Løtenben van" - mondta Lycke. "Amikor földet ért, egy kis földrengést is kiváltott, melyet a berendezésünk is regisztrált."

(Forrás: Newsinenglish Kép: )

Ez is érdekelhet:

Új mozaikdarab az élet kirakósához: cukrot talált a NASA egy meteoritban Egy nemzetközi kutatócsoporté a dicsőség, mivel meteoritban még soha nem találtak cukrot. Ám a felfedezés nem az első, a meteoritokban talált biológiailag fontos összetevők sorában. A cukor nélkülözhetetlen az élet általunk ismert formájához, így felbukkanása nyomokkal szolgálhat a földi élet eredetére nézve is.

Meglepő, de valóban új elmélet a Tunguszka-esemény magyarázatára 1908. június 30-a reggel hét óra után valamivel, egy ember ül a szibériai Vanavara postahivatalának tornácán. Nem valószínű, hogy gondolna bármi ilyesmire, de néhány pillanat múlva, hirtelen kirepül majd a székéből, és a hőség olyan hatalmasra nő, mintha kigyulladt volna a ruha, amit visel.

Védtelenek lehetünk az űrből érkező kórokozókkal szemben Most hogy az emberiség a koronavírus-járvány láthatatlan fenyegetésének árnyékában szenved, minden eddiginél több figyelem jut a ránk leselkedő egyéb kórokozókra. Egy új tanulmány a világűrből, más bolygókról érkező űr-kórokozóknak való kitettségünkre figyelmeztet, az eredményei egyenesen riasztóak.


 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Hold valójában kifordult önmagából – méghozzá szó szerint
A Hold valójában kifordult önmagából – méghozzá szó szerint
Egy új kutatás végre feltárja a Hold ősi múltjának a döbbenetes titkait.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.