Közelebb került az összeomláshoz az AMOC áramlatrendszer, ami Európát is fűti

2021 / 08 / 08 / Justin Viktor
Közelebb került az összeomláshoz az AMOC áramlatrendszer, ami Európát is fűti
A nagy óceáni áramlatok a bolygó fűtő és hűtőrendszerei, és ha tönkretesszük őket, éppen az történik majd velünk, mintha a tél vagy nyár közepén megszűnne a hűtés vagy a fűtés a házunkban.

Gyengülő áramlatok

Gyengülnek az Atlanti-óceáni áramlatok, márpedig ha ezek az áramlatok túlságosan erőtlenné válnak, az egész északi félteke időjárási viszonyai a fejük tetejére állhatnak. Az Atlanti meridionális áramlási rendszer (AMOC) ráadásul nem is csupán egy áramlat hanem egy komplett áramlatrendszer, mely a trópusokról meleg vizet szállít a hidegebb észak-atlanti térségbe.

Hogy jobban érthető legyen, ez a körforgásos áramlatrendszer működteti a Golf-áramlatot, és arról talán már mindenki hallott, hogy ha a Golf-áramlat leállna, akkor Észak-Európára a szibériaihoz hasonló éghajlat köszöntene. Mindeközben a bolygó atmoszférája is melegszik a megnövekedett üvegházhatású gáz-kibocsátások miatt és így az óceán felszíne is egyre több hőt tart vissza.

A szimulációk szerint a AMOC az elmúlt 1000 évben, a Golf-áramlat pedig az elmúlt 1600 évben most a leggyengébb.

Egyszerűen nem tudjuk megmondani hogy ez a gyengülés természetes okok következménye, vagy az AMOC a jelenkor említett légköri folyamatainak köszönhetően kezdi elveszteni a stabilitását.  

Küszöbérték

"Az áramlásrendszer dinamikájának stabilitás-vesztése azt jelentené, hogy az AMOC megközelítette kritikus küszöbértéket, melyen túl jelentős és a gyakorlatban valószínűleg visszafordíthatatlan átmenetet következhet be egy alacsonyabb energiaszintű, "gyengébb" működésbe" - mondta el Niklas Boers, a Potsdami Klímakutató Intézet (PIK) munkatársa, az erről készült tanulmány szerzője. 

A tudósok tanulmányozták az Atlanti-óceán sótartalmának és felszíni hőmérsékletének az elmúlt száz évre vonatkozó historikus adatait, és sajnos arra a következtetésre jutottak, hogy az utóbbi eset a valószínűbb.

"Az eredmények alátámasztják azt a következtetést, hogy az AMOC lassulása nem csak ingadozás vagy a növekvő hőmérséklet egyenes következménye, hanem valószínűleg annak a kritikus küszöbértéknek a közeledését jelzi, amit átlépve a keringési rendszer összeomolhat" - vázolta Boers. 

Az AMOC összeomlásának néhány lehetséges következménye:

  • az északi félteke jelentősen lehűlne
  • az Atlanti-óceán vízszintje megemelkedne
  • az Európát és észak-Amerikát érő csapadék mennyisége csökkenne, a viharok gyakoribbak és hevesebbek lenének
  • a Dél-Amerikai monszunok rendje is felborulna, ez éhínséget és árvizeket okozhatna
  • megsínylenék Amazónia esőerdői is

Szerencsére olyan időjárási modellek is léteznek, melyek szerint az áramlatrendszer összeomlása valószínűtlen a 2100-as évek előtt.

Mindenesetre nem kellene ezt a véletlenre bízni vagy ükunokáinkra hagyni kellemetlen örökségként, most, amikor még talán megállítható lenne a folyamat.

A kutatás anyagait a Nature Climate Change folyóiratban tették közzé.

(Forrás: Wikipédia, Reuters, Guardian Kép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

A Golf áramlat évezredek óta ma a leggyengébb. Ha leáll, Európa hirtelen befagyhat Közép-Európa szívében nehéz elképzelni, de Észak-Európában a Golf-áramlat tartja fenn a megszokott hőmérsékleti és időjárási viszonyokat, és ha leáll, akkor a soha nem látott keménységű északi-sarki tél nem közeledni fog, hanem kitörni Európában.

Grönland jegének valószínűleg befellegzett Grönland jégtakarójának olvadása már elkezdődött a globális klímaváltozás hatásai miatt, és talán már nincs is megállás, a Potsdami Klímakutató Intézet (PIK) szerint.

Fél éves nyarak jöhetnek az északi féltekén Az időjárás a feje tetejére állt, ahogy a klímaváltozás gyorsul és a bolygó hőmérséklete tovább emelkedik.  Az évszakok kezdete eltolódik és ezt megsínyli majd a mezőgazdaság, a természeti környezet és az ember  is.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.