Közelebb került az összeomláshoz az AMOC áramlatrendszer, ami Európát is fűti

2021 / 08 / 08 / Justin Viktor
Közelebb került az összeomláshoz az AMOC áramlatrendszer, ami Európát is fűti
A nagy óceáni áramlatok a bolygó fűtő és hűtőrendszerei, és ha tönkretesszük őket, éppen az történik majd velünk, mintha a tél vagy nyár közepén megszűnne a hűtés vagy a fűtés a házunkban.

Gyengülő áramlatok

Gyengülnek az Atlanti-óceáni áramlatok, márpedig ha ezek az áramlatok túlságosan erőtlenné válnak, az egész északi félteke időjárási viszonyai a fejük tetejére állhatnak. Az Atlanti meridionális áramlási rendszer (AMOC) ráadásul nem is csupán egy áramlat hanem egy komplett áramlatrendszer, mely a trópusokról meleg vizet szállít a hidegebb észak-atlanti térségbe.

Hogy jobban érthető legyen, ez a körforgásos áramlatrendszer működteti a Golf-áramlatot, és arról talán már mindenki hallott, hogy ha a Golf-áramlat leállna, akkor Észak-Európára a szibériaihoz hasonló éghajlat köszöntene. Mindeközben a bolygó atmoszférája is melegszik a megnövekedett üvegházhatású gáz-kibocsátások miatt és így az óceán felszíne is egyre több hőt tart vissza.

A szimulációk szerint a AMOC az elmúlt 1000 évben, a Golf-áramlat pedig az elmúlt 1600 évben most a leggyengébb.

Egyszerűen nem tudjuk megmondani hogy ez a gyengülés természetes okok következménye, vagy az AMOC a jelenkor említett légköri folyamatainak köszönhetően kezdi elveszteni a stabilitását.  

Küszöbérték

"Az áramlásrendszer dinamikájának stabilitás-vesztése azt jelentené, hogy az AMOC megközelítette kritikus küszöbértéket, melyen túl jelentős és a gyakorlatban valószínűleg visszafordíthatatlan átmenetet következhet be egy alacsonyabb energiaszintű, "gyengébb" működésbe" - mondta el Niklas Boers, a Potsdami Klímakutató Intézet (PIK) munkatársa, az erről készült tanulmány szerzője. 

A tudósok tanulmányozták az Atlanti-óceán sótartalmának és felszíni hőmérsékletének az elmúlt száz évre vonatkozó historikus adatait, és sajnos arra a következtetésre jutottak, hogy az utóbbi eset a valószínűbb.

"Az eredmények alátámasztják azt a következtetést, hogy az AMOC lassulása nem csak ingadozás vagy a növekvő hőmérséklet egyenes következménye, hanem valószínűleg annak a kritikus küszöbértéknek a közeledését jelzi, amit átlépve a keringési rendszer összeomolhat" - vázolta Boers. 

Az AMOC összeomlásának néhány lehetséges következménye:

  • az északi félteke jelentősen lehűlne
  • az Atlanti-óceán vízszintje megemelkedne
  • az Európát és észak-Amerikát érő csapadék mennyisége csökkenne, a viharok gyakoribbak és hevesebbek lenének
  • a Dél-Amerikai monszunok rendje is felborulna, ez éhínséget és árvizeket okozhatna
  • megsínylenék Amazónia esőerdői is

Szerencsére olyan időjárási modellek is léteznek, melyek szerint az áramlatrendszer összeomlása valószínűtlen a 2100-as évek előtt.

Mindenesetre nem kellene ezt a véletlenre bízni vagy ükunokáinkra hagyni kellemetlen örökségként, most, amikor még talán megállítható lenne a folyamat.

A kutatás anyagait a Nature Climate Change folyóiratban tették közzé.

(Forrás: Wikipédia, Reuters, Guardian Kép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

A Golf áramlat évezredek óta ma a leggyengébb. Ha leáll, Európa hirtelen befagyhat Közép-Európa szívében nehéz elképzelni, de Észak-Európában a Golf-áramlat tartja fenn a megszokott hőmérsékleti és időjárási viszonyokat, és ha leáll, akkor a soha nem látott keménységű északi-sarki tél nem közeledni fog, hanem kitörni Európában.

Grönland jegének valószínűleg befellegzett Grönland jégtakarójának olvadása már elkezdődött a globális klímaváltozás hatásai miatt, és talán már nincs is megállás, a Potsdami Klímakutató Intézet (PIK) szerint.

Fél éves nyarak jöhetnek az északi féltekén Az időjárás a feje tetejére állt, ahogy a klímaváltozás gyorsul és a bolygó hőmérséklete tovább emelkedik.  Az évszakok kezdete eltolódik és ezt megsínyli majd a mezőgazdaság, a természeti környezet és az ember  is.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Málta ambíciózus terveiről szólt a legutóbbi Kávézó a világ végén, a radiocafén.
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Nagy bejelentéssel indult az ENSZ klímakonferenciája, de a neheze még hátra van
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.