Grönland jegének valószínűleg befellegzett

2021 / 07 / 03 / Justin Viktor
Grönland jegének valószínűleg befellegzett
Grönland jégtakarójának olvadása már elkezdődött a globális klímaváltozás hatásai miatt. A jég leginkább a középső és a nyugati területeken olvad, legalábbis erre figyelmeztetett a Potsdami Klímakutató Intézet (PIK).

Utolsó utáni pillanat

„Az eredményeink arra utalnak, hogy a jövőben jelentősen felerősödhet az olvadás mértéke, ami különösen aggodalomra ad okot. A jég jelenlegi és a jövőben várható tömegvesztesége visszafordíthatatlan. Ezért a legfőbb cél, hogy a fosszilis üzemanyagok égetéséből származó üvegházhatású gázok emissziójának mértékét gyorsan és jelentősen csökkentsük, és ismét stabilizáljuk a jégtakarót és a légkört” - mondta el Niklas Boers, a PIK tudósa.

A Föld az elmúlt 25 évben (1994 és 2017 között) kumulatív 28 billió (ezer milliárd) tonna jeget vesztett el, egy idén januári elemzés szerint, melyben Thomas Slater, az Egyesült Királyságban található Leeds Egyetemének munkatársai műholdas megfigyelésekkel és számítógépes modellekkel értékelték a globális jégveszteség-trendeket. A 28 billió tonna elvesztett jégből a sarkvidéken tengeri jég formájában lett oda 7,6 billió tonna, az antarktiszi jégselfből 6,5 billió tonna a jégtakaróból pedig további 2,5 billió. Globálisan a hegyek gleccserein elpárolgott és elfolyt 6,1 billió tonna, Grönland jégtakarója 3,8 billió tonnával lett kevesebb, a Déli-Óceán tengeri jege pedig 0,9 billió tonna jeget vesztett el.

Úgy tűnik, ahogy a klímahelyzet eszkalálódik, egyre nagyobb globális hőmérséklet csökkentésre lenne szükség ahhoz, hogy a Föld sarki jégtakaróit meg lehessen menteni, és jóval a XIX. századi ipari forradalmat megelőző átlaghőmérséklet szintje alá kellene vinni hozzá a mai hőmérsékleti átlagot.

Az Északi-sark jobban olvad

A 25 éves távlatban számolt jégveszteség 58 százaléka az északi féltekén történt, és az olvadás mértéke az 1990-es évek óta 57 százalékkal nőtt, 0,8-ról 1,2 billió tonnára évente, főképp a hegyvidéki gleccserek, Antarktisz, Grönland és az antarktiszi jégselfek növekedő veszteségei miatt.

A PIK modelljei szerint Grönland jegét a globális középhőmérséklet iparosodás előtti értékének 0,8-3,2 Celsius-fokos meghaladása után már nem lehet majd megmenteni. A jégsapka elolvadásának pontos sebességét nem ismerjük, néhány száz évtől ezer évig is terjedhet. Amit viszont pontosabban tudunk, az az, hogy akár több mint 7 méterrel is megemelheti majd a globális tengerszintet. Ez megadja a kegyelemdöfést az atlanti meridionális áramlási rendszernek (AMOC), ami jelenleg felelős az Európában jellemző, a földrajzi adottságok alapján nem kiérdemelt meleg klímáért.

A kutatók becslése szerint a szárazföldi jégveszteség az említett 25 éves periódus alatt közel 35 milliméterrel emelte meg eddig a globális tengerszintet.

(Forrás: MTI Kép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Vége lehet az EU-ban az új olaj és gáz alapú projektek finanszírozásának Legalábbis a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) tervei szerint ezt kell meglépnünk, ha komolyan gondoljuk a károsanyag kibocsátás beszüntetését 2050-re.

A Golf áramlat évezredek óta ma a leggyengébb. Ha leáll, Európa hirtelen befagyhat Közép-Európa szívében nehéz elképzelni, de Észak-Európában a Golf-áramlat tartja fenn a megszokott hőmérsékleti és időjárási viszonyokat, és ha leáll, akkor a soha nem látott keménységű északi-sarki tél nem közeledni fog, hanem kitörni Európában.

Drámai sebességgel, gyorsulva olvad a Föld jégtakarója A Föld sarki jégsapkái 57 százalékkal gyorsabban olvadnak, mint harminc évvel ezelőtt, 1995 óta a becslések szerint 28 millió köbkilométer jég tűnhetett el a tengerekről és a szárazföldekről összesen.


 


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.