Középiskolások fedeztek fel négy exobolygót

2021 / 03 / 08 / Perei Dóra
Középiskolások fedeztek fel négy exobolygót
A különleges objektumok körülbelül kétszáz fényévnyire vannak a Földtől, a középső egy fényes, Nap-szerű csillag, a körülötte található, négy tagból álló bolygórendszer pedig leginkább a Naprendszerre hasonlít.

Kartik Pinglé és Jasmine Wright jelenleg középiskolai tanulmányaikat folytatják, azonban máris társzerzőként tüntetik fel őket egy tudományos megfigyelésben – írja a CNN. A fiatalok a NASA adatait vizsgálva Naprendszeren kívüli bolygókat, úgynevezett exobolygókat azonosítottak, nagyjából kétszáz fényévnyi távolságra a Földtől. Tansu Daylan, az MIT munkatársa szerint a massachusetts-i diákok különleges rendszert észleltek. A központi elem egy fényes, Nap-szerű csillag, a körülötte található, négy tagból álló bolygórendszer pedig leginkább a Naprendszerre hasonlít. A hasonló fényű csillagoknál viszonylag könnyen azonosítható, hogy mikor halad el előttük egy-egy bolygó – ez az úgynevezett tranzit-módszer. A NASA szerint a tinédzserek által azonosított egyik égitest egy

forró szuperföld (kőzetbolygó), ami jóval nagyobb a Földnél, felszínét pedig extrém forróság uralja.

A diákok egy olyan csillagászati programhoz csatlakoztak, amelyben a Harvard Egyetem és az MIT mellett helyi középiskolák vesznek részt: a projektben elsőként egy egy hónapon át tartó felkészítést kapnak, majd egy-egy mentor segítségével egy évig végezhetnek kutatómunkát. Mindehhez a NASA TESS űrtávcsövének adatait elemezték, két hónapnyi munka után pedig megtalálták a több bolygóból álló rendszer jeleit. Az égitestek a HD 108236 B, C, D és E nevet kapták. Kartik és Jasmine a későbbiekben főiskolán folytatnák tanulmányaikat, leghőbb vágyuk ugyanis, hogy asztrofizikusok legyenek. Az Egyesült Államokban rengeteg hasonló projekt létezik, emellett még maga a NASA is nagy hangsúlyt fektet rá, hogy a motivált tanulóknak már az egyetemi képzés előtt is lehetőséget adjon a kutatómunkára.

További cikkek a témában:

Kiszámolták, mikor fojtja meg a Földet az oxigénhiány Az oxigén a komplex földi élethez nélkülözhetetlen molekula, de mikor fog elfogyni? Most már tudjuk.

Nem véletlen nevezték el az egyik leggonoszabb egyiptomi démonról azt az aszteroidát, amely holnap hajnalban megközelíti a Földet Apóphisz a káosz és a sötétség démona volt az ókori Egyiptomban – a róla elnevezett aszteroida, amely akkora mint az Eiffel-torony, nagyon közel kerül bolygónkhoz szombat hajnalban.

Íme az első valódi videó, amit egy másik bolygón készítettek A Perseverance megörökítette a saját landolását, a NASA pedig most közzétette a felvételeket.

(A fotó csupán illusztráció, forrása: Pixabay)


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Rolls-Royce bemutatta a miniatűr atomreaktor prototípusát, amivel a jövőben akár egy holdbázist is üzemeltethetnek
A 3x1 méteres Space-Micro Reactort a múlt héten megrendezett UK Space Conference-en mutatták be a nyilvánosságnak, és a tervek szerint nagyjából 2030-ra készülhet el a végleges változata.
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
Bármit is jelentsen, hogy ismeretlen faj. Kiderült az is, hogy Neil deGrasse Tysonnak felajánlották, hogy személyesen vizsgálja meg a testeket – de ő ezt a lehetőséget visszautasította. Elmondjuk, hogy miért, és hogy ez miért jelentheti a mexikói UFO-múmia vita bizonyos fokú lezárását.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.