Középiskolások fedeztek fel négy exobolygót

2021 / 03 / 08 / Perei Dóra
Középiskolások fedeztek fel négy exobolygót
A különleges objektumok körülbelül kétszáz fényévnyire vannak a Földtől, a középső egy fényes, Nap-szerű csillag, a körülötte található, négy tagból álló bolygórendszer pedig leginkább a Naprendszerre hasonlít.

Kartik Pinglé és Jasmine Wright jelenleg középiskolai tanulmányaikat folytatják, azonban máris társzerzőként tüntetik fel őket egy tudományos megfigyelésben – írja a CNN. A fiatalok a NASA adatait vizsgálva Naprendszeren kívüli bolygókat, úgynevezett exobolygókat azonosítottak, nagyjából kétszáz fényévnyi távolságra a Földtől. Tansu Daylan, az MIT munkatársa szerint a massachusetts-i diákok különleges rendszert észleltek. A központi elem egy fényes, Nap-szerű csillag, a körülötte található, négy tagból álló bolygórendszer pedig leginkább a Naprendszerre hasonlít. A hasonló fényű csillagoknál viszonylag könnyen azonosítható, hogy mikor halad el előttük egy-egy bolygó – ez az úgynevezett tranzit-módszer. A NASA szerint a tinédzserek által azonosított egyik égitest egy

forró szuperföld (kőzetbolygó), ami jóval nagyobb a Földnél, felszínét pedig extrém forróság uralja.

A diákok egy olyan csillagászati programhoz csatlakoztak, amelyben a Harvard Egyetem és az MIT mellett helyi középiskolák vesznek részt: a projektben elsőként egy egy hónapon át tartó felkészítést kapnak, majd egy-egy mentor segítségével egy évig végezhetnek kutatómunkát. Mindehhez a NASA TESS űrtávcsövének adatait elemezték, két hónapnyi munka után pedig megtalálták a több bolygóból álló rendszer jeleit. Az égitestek a HD 108236 B, C, D és E nevet kapták. Kartik és Jasmine a későbbiekben főiskolán folytatnák tanulmányaikat, leghőbb vágyuk ugyanis, hogy asztrofizikusok legyenek. Az Egyesült Államokban rengeteg hasonló projekt létezik, emellett még maga a NASA is nagy hangsúlyt fektet rá, hogy a motivált tanulóknak már az egyetemi képzés előtt is lehetőséget adjon a kutatómunkára.

További cikkek a témában:

Kiszámolták, mikor fojtja meg a Földet az oxigénhiány Az oxigén a komplex földi élethez nélkülözhetetlen molekula, de mikor fog elfogyni? Most már tudjuk.

Nem véletlen nevezték el az egyik leggonoszabb egyiptomi démonról azt az aszteroidát, amely holnap hajnalban megközelíti a Földet Apóphisz a káosz és a sötétség démona volt az ókori Egyiptomban – a róla elnevezett aszteroida, amely akkora mint az Eiffel-torony, nagyon közel kerül bolygónkhoz szombat hajnalban.

Íme az első valódi videó, amit egy másik bolygón készítettek A Perseverance megörökítette a saját landolását, a NASA pedig most közzétette a felvételeket.

(A fotó csupán illusztráció, forrása: Pixabay)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ekkora a különbség a Hubble és a James Webb Űrteleszkóp felvételei között
Ekkora a különbség a Hubble és a James Webb Űrteleszkóp felvételei között
A két űrtávcső ugyanazt a kozmikus méhkast örökítette meg, miközben pulzárokra vadásztak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.