Már külföldre is eljutott a magyar fejlesztésű, napelemes okospad híre

2021 / 02 / 27 / Bobák Áron
Már külföldre is eljutott a magyar fejlesztésű, napelemes okospad híre
A Kuube nevű magyar startup néhány éve kezdett bele az okospadjainak a fejlesztésébe, amelyekbe az utóbbi időben többek között Békásmegyeren vagy a Balatonnál is belefuthattunk. Az egyedi ötlet pedig egyre inkább felkelti a külföldiek érdeklődését is, erre utal, hogy az utóbbi időben több külföldi újság is beszámolt a Kuube padjairól.

Többek között a Yanko Desing és az Interesting Engineering is külön cikket szentelt a Gallai Máté és Mátray Gábor által kitalált okospadnak, ami wifi-hotspotként, mobiltöltőként és légminőségmérő-állomásként is funkcionál. A pad három különböző kivitelben készül, amelyek között elsősorban a méretükben van különbség:

  • Az Eco három férőhelyes pad, amely 4G-s wifi hotspottal, két USB-töltőporttal, egy vezeték nélküli QI-töltővel és egy 2,4 colos kijelzővel van felszerelve. A padot egy 67 wattos napelem tölti, és mivel LED-es világítást is kapott, így éjjel-nappal kényelmesen használható.

  • A Nano négy férőhellyel rendelkezik és eggyel több vezeték nélküli töltőt találunk rajta, emellett a napelem is jóval nagyobb, 112 wattos.

  • A Kuube Plus pedig szinte egy komplett kabin, ami az esőtől is véd, a tetején pedig egy 396 wattos napelem gondoskodik az energiaellátásról.

Emellett a padok mindegyikében találhatók különböző szenzorok, amelyek mérik a hőmérsékletet, az UV-szintet, a levegőminőséget, a páratartalmat és a légnyomást is, és ezekről értesítést is tudnak küldeni a pad üzemeltetőjének, aki a Kuube által fejlesztett programmal folyamatosan monitorozhatja a padok kihasználtságát, energiaellátását és egyéb információkat.

A Kuube padjai kőrisfából, alumíniumból és edzett üvegből készülnek, és mivel az energiaellátását teljes egészében a napelemek biztosítják, így bárhol telepíthető és szabadon át is helyezhető. A Kuube a honlapján hangsúlyozza, hogy az okospad szinte száz százalékosan magyar termék, ami azt jelenti, hogy az alkatrészek nagy részét is itthonról szerzik be hozzá: a váz, a fedőüveg, a napelem és a töltésvezérlő elektronika is magyar gyártmány.

"Bízunk benne, hogy Magyarországon is egyre elterjedtebbé válik az okosváros szemlélet és egyre több olyan okos megoldás fog beépülni az urbánus, sokszor elszigetelt életmódba, amelyek közelebb hozzák egymáshoz az embereket. Okospadjainkkal ebben szeretnénk mi is segítséget nyújtani és egyre több közösségben megjelenni" - írja honlapján a Kuube, akiknek 2020 nyara óta már hivatalos disztribúciós partnerük is van a Tungsram vállalat jóvoltából.

További cikkek a témában:

Napelemes kabinok jelentek meg egy német város utcáin Az Ulmer Nest a hajléktalanoknak nyújt menedéket a hideg, téli éjszakákon.

Amszterdam úszó városrésze nem csak látványos, de két fontos problémára is megoldást nyújthat A holland főváros északi részén egy 46 épületből álló lakóparkot építettek a csatornába.

A NASA támogatásával készülhet el a magyar találmány, amivel feltérképezhetik a Hold vízkészletét A Puli Space által kifejlesztett "vízszimatoló" rendkívül fontos szerepet játszhat a Holdra tervezett bázis megvalósításában.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.