A NASA támogatásával készülhet el a magyar találmány, amivel feltérképezhetik a Hold vízkészletét

2021 / 01 / 30 / Bobák Áron
A NASA támogatásával készülhet el a magyar találmány, amivel feltérképezhetik a Hold vízkészletét
A Puli Space által kifejlesztett "vízszimatoló" rendkívül fontos szerepet játszhat a Holdra tervezett bázis megvalósításában.

A Puli Space Technologiest senkinek sem kell bemutatni, aki érdeklődik valamennyire az űrkutatás iránt, hiszen a magyar mérnökökből álló csapat immár több mint tíz éve dolgozik azon, hogy magyar holdjárót juttassanak el a Holdra. Ami a Google által meghirdetett Lunar X Prize versenyen nem jött össze, az a NASA-nak köszönhetően hamarosan megvalósulhat, mert ha holdjáró nem is, de egy másik, a Puli Space által fejlesztett eszköz akár néhány éven belül valóban elérheti az égitestet.


A Puli Lunar Water Snooper

A Puli Lunar Water Snooper, azaz a "vízszimatoló" egy kisebb holdjárókra is felszerelhető eszköz, ami három professzionális CMOS szenzorral van felszerelve, így képes mérni a talajban található hidrogén, így többek között a vízjég mennyiségét és eloszlását is. A NASA Jet Propulsion Laboratory által meghirdetett "Honey, I shrunk the NASA payload" (avagy "Drágám, összepréseltem a NASA hasznos terhét") versenyre készített és ott az első helyet elnyerő eszköz rendkívül fontos lehet a későbbi Hold-missziók, többek között a NASA Artemis-programjának szempontjából, hiszen a víz jelenléte kulcsfontosságú lehet az asztronauták vízellátásának biztosításában, emellett pedig elektrolízissel akár rakétaüzemanyag is gyártható belőle.


A "vízszimatoló" három professzionális CMOS képérzékelő szenzorral méri a kozmikus sugárzást, és az annak hatására a holdi talajból érkező neutronok számát. Ezáltal képes azonosítani a hidrogént, így a vízjeget is, és megmérni a talajban lévő mennyiségét és eloszlását

Az elmúlt évek felfedezéseiből nyilvánvalóvá vált, hogy a Holdon sokkal több víz áll rendelkezésre vízjég formájában, mint korábban gondolták: az újabb kutatások szerint az égitesten akár negyvenezer négyzetkilométernyi potenciális jéglelőhely is található, ám egyelőre nem tudni, hogy ezeken a helyszíneken valóban van-e vízjég, és ha igen, mekkora mennyiségben. Nem véletlen, hogy a Holdra tervezett (vagy már folyamatban levő) missziók jelentős része az égitest vízkészletének a feltérképezésére irányul, a NASA-n kívül Kína, Japán, Oroszország és India is jelentett már be olyan programot, aminek része a holdi víz tanulmányozása is.

A Puli Space számára a következő lépés a vízszimatoló elkészítése lehet, hiszen a versenykiírás egyik feltétele az volt, hogy 2022. január 28-ig legalább három, éles bevetésre kész eszközt kell leszállítani a NASA-nak, akik 225 ezer dollárral támogatják a projektet. A díjazott eszközök a NASA Kereskedelmi holdi hasznos teher szolgáltatások programjával juthatnak majd el a Holdra, amelynek keretében az amerikai űrügynökség magáncégek által fejlesztett leszállóegységeket juttat el az égitest felszínére.

(Borítókép: Caspar Benson/Getty Images, Fotó: Puli Space)

További cikkek a témában:

Hat új technológia, amelyekkel a NASA a Marsra készül Rengeteg megoldandó probléma vár a mérnökökre, ha embert akarnak a Marsra küldeni. Hatásosabb hajtóművekre, újragondolt szkafanderre, lakhatási és közlekedési eszközökre, valamint gyorsabb kommunikációs megoldásokra lesz szükség. Ezekből szemezgettünk most.

A NASA bejelentette hogy egyenletesen eloszló vizet találtak a Holdon A NASA kerek egy hete tartja izgalomban az űrkutatás, a csillagászat és a tudomány rajongóit és szakembereit, valami igazán nagy horderejű felfedezést ígérve a Holdról. A kutatók előre bejelentett névsora alapján a találgatások és pletykák valamiféle Holdon található, frissen felfedezett vízkészletről szóltak. És valóban ez történt, csak úgy, ahogy senki sem várta.

Miért fontos a víz a Holdon, és mik vele a NASA tervei? A vizet innen odavinni nem olyan egyszerű feladat, legalábbis ha az innen a Földön van, az oda pedig a Holdon, mivel jelentős súlyú anyag, és rengeteg kell belőle. Odafent nem csak nélkülözhetetlen táplálék, de levegőt is vízből készítik, szó szerint ebből veszik veszik ki az oxigént. (Ezt valahol már hallottuk.)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.