A NASA támogatásával készülhet el a magyar találmány, amivel feltérképezhetik a Hold vízkészletét

2021 / 01 / 30 / Bobák Áron
A NASA támogatásával készülhet el a magyar találmány, amivel feltérképezhetik a Hold vízkészletét
A Puli Space által kifejlesztett "vízszimatoló" rendkívül fontos szerepet játszhat a Holdra tervezett bázis megvalósításában.

A Puli Space Technologiest senkinek sem kell bemutatni, aki érdeklődik valamennyire az űrkutatás iránt, hiszen a magyar mérnökökből álló csapat immár több mint tíz éve dolgozik azon, hogy magyar holdjárót juttassanak el a Holdra. Ami a Google által meghirdetett Lunar X Prize versenyen nem jött össze, az a NASA-nak köszönhetően hamarosan megvalósulhat, mert ha holdjáró nem is, de egy másik, a Puli Space által fejlesztett eszköz akár néhány éven belül valóban elérheti az égitestet.


A Puli Lunar Water Snooper

A Puli Lunar Water Snooper, azaz a "vízszimatoló" egy kisebb holdjárókra is felszerelhető eszköz, ami három professzionális CMOS szenzorral van felszerelve, így képes mérni a talajban található hidrogén, így többek között a vízjég mennyiségét és eloszlását is. A NASA Jet Propulsion Laboratory által meghirdetett "Honey, I shrunk the NASA payload" (avagy "Drágám, összepréseltem a NASA hasznos terhét") versenyre készített és ott az első helyet elnyerő eszköz rendkívül fontos lehet a későbbi Hold-missziók, többek között a NASA Artemis-programjának szempontjából, hiszen a víz jelenléte kulcsfontosságú lehet az asztronauták vízellátásának biztosításában, emellett pedig elektrolízissel akár rakétaüzemanyag is gyártható belőle.


A "vízszimatoló" három professzionális CMOS képérzékelő szenzorral méri a kozmikus sugárzást, és az annak hatására a holdi talajból érkező neutronok számát. Ezáltal képes azonosítani a hidrogént, így a vízjeget is, és megmérni a talajban lévő mennyiségét és eloszlását

Az elmúlt évek felfedezéseiből nyilvánvalóvá vált, hogy a Holdon sokkal több víz áll rendelkezésre vízjég formájában, mint korábban gondolták: az újabb kutatások szerint az égitesten akár negyvenezer négyzetkilométernyi potenciális jéglelőhely is található, ám egyelőre nem tudni, hogy ezeken a helyszíneken valóban van-e vízjég, és ha igen, mekkora mennyiségben. Nem véletlen, hogy a Holdra tervezett (vagy már folyamatban levő) missziók jelentős része az égitest vízkészletének a feltérképezésére irányul, a NASA-n kívül Kína, Japán, Oroszország és India is jelentett már be olyan programot, aminek része a holdi víz tanulmányozása is.

A Puli Space számára a következő lépés a vízszimatoló elkészítése lehet, hiszen a versenykiírás egyik feltétele az volt, hogy 2022. január 28-ig legalább három, éles bevetésre kész eszközt kell leszállítani a NASA-nak, akik 225 ezer dollárral támogatják a projektet. A díjazott eszközök a NASA Kereskedelmi holdi hasznos teher szolgáltatások programjával juthatnak majd el a Holdra, amelynek keretében az amerikai űrügynökség magáncégek által fejlesztett leszállóegységeket juttat el az égitest felszínére.

(Borítókép: Caspar Benson/Getty Images, Fotó: Puli Space)

További cikkek a témában:

Hat új technológia, amelyekkel a NASA a Marsra készül Rengeteg megoldandó probléma vár a mérnökökre, ha embert akarnak a Marsra küldeni. Hatásosabb hajtóművekre, újragondolt szkafanderre, lakhatási és közlekedési eszközökre, valamint gyorsabb kommunikációs megoldásokra lesz szükség. Ezekből szemezgettünk most.

A NASA bejelentette hogy egyenletesen eloszló vizet találtak a Holdon A NASA kerek egy hete tartja izgalomban az űrkutatás, a csillagászat és a tudomány rajongóit és szakembereit, valami igazán nagy horderejű felfedezést ígérve a Holdról. A kutatók előre bejelentett névsora alapján a találgatások és pletykák valamiféle Holdon található, frissen felfedezett vízkészletről szóltak. És valóban ez történt, csak úgy, ahogy senki sem várta.

Miért fontos a víz a Holdon, és mik vele a NASA tervei? A vizet innen odavinni nem olyan egyszerű feladat, legalábbis ha az innen a Földön van, az oda pedig a Holdon, mivel jelentős súlyú anyag, és rengeteg kell belőle. Odafent nem csak nélkülözhetetlen táplálék, de levegőt is vízből készítik, szó szerint ebből veszik veszik ki az oxigént. (Ezt valahol már hallottuk.)


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
Bármit is jelentsen, hogy ismeretlen faj. Kiderült az is, hogy Neil deGrasse Tysonnak felajánlották, hogy személyesen vizsgálja meg a testeket – de ő ezt a lehetőséget visszautasította. Elmondjuk, hogy miért, és hogy ez miért jelentheti a mexikói UFO-múmia vita bizonyos fokú lezárását.
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
A fizika éppen két szimultán közölt tanulmánytól hangos, amelyek egy radikális elméletet közölnek. Az új elmélet következetesen egyesíti a gravitációt és a kvantummechanikát, miközben megőrzi Einstein klasszikus téridő-koncepcióját. Mindez rengeteg mindent helyretenne az Univerzumról alkotott képünkben, többek közt magyarázná a fekete lyukak legrejtélyesebb tulajdonságát is.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.