Napelemes kabinok jelentek meg egy német város utcáin

2021 / 01 / 27 / Bobák Áron
Napelemes kabinok jelentek meg egy német város utcáin
Az Ulmer Nest a hajléktalanoknak nyújt menedéket a hideg, téli éjszakákon. Bár a próbaidőszak egyelőre csak két fülkével indult el Ulm városában, a készítői úgy tervezik, hogy ha a koncepció működőképesnek bizonyul, később egész Németországra kiterjesztik a programot.

Németországban az országos hajléktalansegítő szervezet (BAG W) statisztikái szerint mintegy 860 ezer ember él az utcán, akiknek télen különösen nehézzé válik a helyzetük. Az ő életüket igyekszik kicsit elviselhetőbbé tenni egy ulmi cég, akik Ulmer Nest néven egy olyan kabint alkottak, amelyben a hajléktalanok meghúzhatják magukat éjszakára.

A január 8-a óta üzemelő kabinokban légcserélőrendszer biztosítja a friss levegőt, a tetejükön elhelyezett napelemeknek köszönhetően pedig fűteni is lehet őket. A magánszféra védelme érdekében a fülkében nincsenek kamerák, a szociális munkások az ajtón elhelyezett szenzor jelzéséből tudják, hogy az ideiglenes lakója elhagyta a kabint, és mehetnek takarítani. A kabinban emellett egy rádió is van, amivel a bent tartózkodó felveheti a kapcsolatot az üzemeltetőkkel, ha arra van szükség.

Magyarországon nehéz megbízható statisztikát találni arra vonatkozóan, hogy pontosan hányan élnek az utcán, de a számuk a G7 ősszel megjelent cikke szerint nagyságrendileg tízezerre tehető. Az évente elvégzett február harmadikai kutatások alapján közülük tavaly 2300-an voltak, akik az év leghidegebb napjaiban is közterületen aludtak. A Magyar Szociális Fórum az év elején arról számolt be, hogy január 5-ig 74-en fagytak meg Magyarországon ezen a télen, és bár a fagyhalál általában fűtetlen lakásokban érte az embereket, a korábbinál többen haltak meg a szabad ég alatt is.

A hajléktalanokat Magyarországon több szervezet is segíti, a Menhely Alapítvány pedig a különösen hideg napok előtt egy listát is közzétesz a honlapján azokról az ideiglenes túlélési pontokról, amelyek hajlandóak befogadni a rászorulókat. Az alapítvány emellett egy éjjel-nappal hívható telefonszámot is üzemeltet a +36 1 338 4186 számon, és arra kérnek mindenkit, hogy ha bajban levő hajléktalan emberrel találkoznak, akkor azonnal tárcsázzák ezt a számot. (Interesting Engineering)

További cikkek a témában:

A tanításnak vége, az éhség marad: van megoldás a gyermekéhezésre? Mi az oka annak, hogy a huszonegyedik század második évtizedében ennyire sokakat érint ez a kérdés? Mi lehet a megoldás, és milyen hosszú távú következményei vannak az éhezésnek, különösen a gyerekek számára?

A szegényeknek jövedelemarányosan is többe kerül a lakhatás A tavalyi adatokhoz képest nemhogy érdemben csökkent volna a lakhatási szegénységben élők száma, de jelentős erőfeszítések nélkül a társadalmi egyenlőtlenségek csak fokozódni fognak - állapította meg a Habitat for Humanity Magyarország a lakhatási szegénységről szóló legújabb jelentésében.

A közösségi média sietett egy parkinsonos beteg segítségére A TikTokon találták ki, hogy hogyan lehet a betegség tüneteit enyhítő apró pirulákat biztosabb kézzel bevenni.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hány ember élt eddig összesen a világon?
Hány ember élt eddig összesen a világon?
"Ahány ember él ma, mind mögött harminc szellem sorakozik; ez az élők és holtak számaránya. Az idők hajnala óta nagyjából-egészéből százmilliárd ember taposta a Föld nevű bolygót." - írta Arthur C. Clarke az 1968-ban megjelent Űrodisszeia című könyvének nyitányában. Igaza volt az írónak? És hogyan változtak azóta a becslések?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.