Landolás közben eldőlt az Odysseus leszállóegység

2024 / 02 / 24 / Bobák Zsófia
Landolás közben eldőlt az Odysseus leszállóegység
Az Intuitive Machines IM-1 missziója során sikerült landolni a Holdon az Odysseus leszállóegységgel, de a telemetriai adatok szerint az érkezés nem volt tökéletes: az űreszköz egyik lába beakadt és az Odysseus az oldalára dőlt.

Az Intuitive Machines IM-1 missziójának keretében február 23-án, magyar idő szerint éjfél után 23 perccel landolt az Odysseus nevű Nova-C típusú leszállóegység a Holdon, hogy a magával szállított tudomány berendezésekkel méréseket végezzen és egyúttal bizonyítsa az automatizált holdra szállás működőképességét.

A leszállás folyamata feszült pillanatokat is tartogatott

- az Intuitive Machines néhány órával a landolás előtt meghibásodást detektált a lézeres távolságmérő műszerében, ami alapvető fontosságú az ereszkedés alatt, ezért gyorsan üzembe kellett helyezniük a NASA egyik berendezését, az NDL-t (Navigation Doppler Lidar for Precise Velocity and Range Sensing), hogy asszisztáljon a művelet során. Az NDL szintén lézerekkel működik és nagy precizitással tudja felmérni a sebességet és magasságot leszállás közben. A NASA emellett még öt további tudományos berendezést küldött a Holdra az Odysseusszal, hogy adatokat gyűjtsön a felszínről és az űreszköz állapotáról is.

A holdra szállást sikerként könyvelték el az Intuitive Machines és a NASA munkatársai is, mivel az űreszköz működőképes állapotban ért felszínt, de időközben a telemetriai adatok alaposabb átvizsgálása után kiderült, hogy valójában nem minden alakult a tervek szerint:

az Odysseus az oldalára dőlt egy kisebb malőr miatt.

Az ereszkedés folyamatának végén az űreszköz nagyobb sebességgel mozgott, mint kellett volna, vertikálisan körülbelül 10 km/h-ás sebességgel, míg horizontálisan 3,2 km/h-val haladt és nagy valószínűséggel ennek köszönhetően az egyik lába beakadt egy hasadékba vagy más felszíni akadályba, a leszállóegység pedig az oldalára dőlt. Ez egyelőre csak teória, amit Steve Altemus, az Intuitive Machines elnöke ismertetett egy pénteki tájékoztató során, az adatok elemzése tovább zajlik és konkrét bizonyítékot a fedélzeten utazó EagleCam felvételei tudnak majd biztosítani. A felvételek feltehetően a hétvégén érkeznek majd be. A kamera eredetileg a leszállás perceit is megörökítette volna, de végül a fedélzeten maradt, így csak a leszállóegység mostani pozícióját tudja majd mutatni a képek révén.

Az Odysseus a malőr ellenére funkcionál, a napelemei nincsenek takarásban és kellő energiával látják el az űreszközt, valamint úgy tűnik, hogy a rakományok is épségben vannak és gyűjtik az adatokat. Az Intuitive Machines űreszköze nem az egyetlen, aminek felemásra sikeredett az érkezése a Holdra: a Japán Űrügynökség (JAXA) SLIM leszállóegysége január 19-én szintén nem horizontálisan helyzetben landolt, hanem orra bukott ereszkedés közben.

(Fotó: Intuitive Machines)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.