"Több mint fél évszázad után az Egyesült Államok ma visszatért a Holdra"

2024 / 02 / 23 / Bobák Áron
Az Intuitive Machines leszállóegysége az első privát cég által épített űreszköz, aminek épségben sikerült landolnia az égitest felszínén.

Az Odysseus magyar idő szerint pénteken, éjfél után 23 perccel szállt le a Hold déli sarkától nagyjából 300 kilométerre található Malapert A kráter közelében. Ebben nagyon fontos szerepe volt az úgynevezett "veszélyérzékelő és elkerülő rendszernek", amelynek segítségével az Odysseus teljesen önállóan, külső beavatkozás nélkül találta meg az optimális helyet a landoláshoz.

Bár a leszállást a NASA és az Intuitive Machines is élőben közvetítette, magáról a landolásról élő képet nem sugároztak, egy darabig pedig azt sem lehetett tudni, hogy a misszió sikerrel járt-e. Negyed óra feszült várakozás után aztán az Intuitive Machines irányítóközpontja megerősítette, hogy az Odysseus leszállt a Holdon, és jeleket sugároz vissza a Földre.

A mindössze 11 évvel ezelőtt alapított, texasi székhelyű vállalat ezzel kétség kívül történelmet írt, hiszen ők lettek az első olyan privát cég, akiknek sikerült épségben eljuttatniuk egy űreszközt a Hold felszínére. Ahogy mi is írtunk róla, az Astrobotic-nak ugyanez januárban nem jött össze, korábban pedig a japán ispace és az izraeli SpaceIL missziója is kudarccal végződött.

Bill Nelson, a NASA igazgatója a küldetés sikerének megerősítése után levetített (minden bizonnyal előre rögzített) beszédében azt emelte ki, hogy az IM-1 küldetés az első olyan amerikai misszió volt az Apollo-17 1972-es landolása óta, amelynek keretében amerikai űreszközt juttattak a Holdra. "Több mint fél évszázad után az Egyesült Államok ma visszatért a Holdra" - mondta, majd pedig arról beszélt, hogy a misszió megmutatta, hogy mennyire gyümölcsöző lehet a NASA számára a privát szektorral való együttműködés.

Az Intuitive Machines Nova-C leszállóegysége az amerikai ügynökség Commercial Lunar Payload Services programjának keretében készült el, amelynek célja, hogy magánvállalatok bevonásával folyamatos utánpótlást tudjanak biztosítani az Artemis-program jövőbeli küldetéseihez. A 3x2 méteres leszállóegység összesen 100 kilogrammnyi rakományt tud magával vinni, az élettartama pedig igencsak rövid, hiszen a napelemjei segítségével mindössze annyi ideig tud üzemképes maradni, amíg be nem köszönt a Holdon az éjszaka. Ez elméletben is legfeljebb két hetet jelent, de az Odysseus esetében inkább egy hétről van szó.

(Borítókép: Intuitive Machines)

Mit keres egy télikabátokat gyártó cég logója a Holdra tartó leszállóegység üzemanyagtankján? Az Intuitive Machines által készített Odyssesus lehet az első privát űreszköz, ami sikeresen landol a Hold felszínén. A leszállóegység néhány napja az első képeket is elküldte, amelyeken jól kivehető a Columbia sportszergyártó logója is.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.