Láthatatlanul jelöli meg a Google új vízjele a mesterséges intelligenciával előállított képeket

2023 / 08 / 31 / Pőcze Balázs
Láthatatlanul jelöli meg a Google új vízjele a mesterséges intelligenciával előállított képeket
Vízjelező és vízjelfelismerő rendszert jelentett be a Google. A SynthID segítségével úgy képesek módosítani szintetikus tartalmakat, ebben az esetben mesterséges intelligenciával előállított képeket, hogy az az emberi szem számára nem látható.

Amióta a generatív mesterséges intelligenciák (MI-k) egyre népszerűbbek és egyre több mindenki számára hozzáférhetőek lettek, újra és újra felmerül a kérdés, hogy ki és hogyan fogja tudni megmondani, hogy egy szöveget, képet vagy videót ember vagy számítógép készített-e. Idén februárban például arról írtunk a Rakétán, hogy az OpenAI fejlesztett egy szoftvert, ami felismeri a ChatGPT keze nyomát - igaz, igen gyakran téved. Kína már tavaly bejelentette, hogy csak olyan MI-platformok működhetnek az országban, amelyek hatósági engedélyt kaptak, illetve megfelelően megjelölik az általuk előállított tartalmakat. Még az EU is előírta, hogy a nagy közösségi szolgáltatásoknak fel kell ismerniük a hozzájuk feltöltött MI-fájlokat. Szabályokat azonban könnyebb írni, mint olyan programokat, amelyek érvényt szereznek azoknak, hiszen a generatív szoftverek egyre jobbak lesznek, azaz egyre közelebb kerül a teljesítményük az emberéhez.

A Google-nek most úgy tűnik, hogy van egy rendszere, amely egy lépés lehet a megfelelő irányba

A TechCrunch-on olvasható hír szerint a cég által bejelentett SynthID egyelőre csak a Google Imagen rendszerében működik, viszont képes arra, hogy közvetlenül a képpontokba integrálja a vízjelet, amit az emberi szem nem lát, a szintén általuk fejlesztett algoritmus viszont igen. Ugyan saját bevallásuk szerint sem tökéletes a SynthID, a "szélsőséges manipuláció" kifoghat rajta, de filterezés, átszínezés vagy épp tömörítés után is olvasható marad. Ezzel a képekre rajzolt, bélyegszerű vízjeleknél lényegesen megbízhatóbb.

Mások már kísérleteztek ilyen szoftverekkel, de a Google blogposztja szerint ők az első felhőszolgáltató, amely ezt felkínálja az ügyfeleinek. Vagyis, és ebben lehet a rendszer igazi ereje, ha más, az ő szervereiken futó MI-k fejlesztői is elkezdik használni a SynthID-t, akkor egyre több és több kép esetében lesz legalább valamilyen támpontja például a közösségi oldalaknak, hogy megmondják, hogy azok "szintetikus" vagy "organikus" úton álltak-e elő. Ez nem jelent megoldást a rosszindulatú MI-platformok és a professzionális hírhamisítók elleni küzdelemben, de bizonyos mértékben talán megnehezíti azoknak a dolgát. Anélkül, hogy mi ebből bármit érzékelnénk.

(Fotó: Harry Quan/Unsplash)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
99,9%-os pontossággal azonosítja a robot azokat, akik a kávéjukra várnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.