Itt a program, ami megmondja, hogy mesterséges intelligencia írt-e egy szöveget

2023 / 02 / 03 / Pőcze Balázs
Itt a program, ami megmondja, hogy mesterséges intelligencia írt-e egy szöveget
A ChatGPT-t fejlesztő OpenAI-nál elkészítették a szoftvert, amely fel kéne, hogy ismerje, ha mesterséges intelligencia hozott létre egy dokumentumot. Mi is kipróbáltuk az eszközt.

Az elmúlt években egyre-másra jönnek létre olyan programok, amelyek képesek mesterséges intelligencia segítségével szövegeket, képeket, videókat, hangokat módosítani és generálni. Ezzel párhuzamosan egyre nagyobb az igény az olyan alkalmazásokra, amelyek felismerik, ha egy fájlt egy MI hozott létre. A legismertebb szöveggeneráló szoftver, a ChatGPT, amit hatalmas mennyiségű adaton edzettek, például magabiztosan ír József Attila szerelmi költészetéről, és válaszol meg, igaz, nem túl jól, logikai feladványokat. Vannak ugyan olyan tanárok, akik szerint kár aggódni a visszaélések miatt, de közben egy friss kutatás szerint

tízből kilenc főiskolás már használja a ChatGPT-t leckeíráskor.

Így itt volt az ideje, hogy az alkalmazás etikus használata mellett kardoskodó alkotók, az OpenAI munkatársai kiadjanak egy eszközt, ami megpróbálja felismerni, ha egy szöveg MI segítségével jött létre. Az "MI szöveg osztályozó" lényege, hogy miután beillesztettünk több mint ezer karakter, egyelőre angol szöveget, ötféle osztályzatot adhat annak: nagyon nem valószínű, nem valószínű, nem világos, elképzelhető, vagy valószínű, hogy azt gép állította elő. A program még csak kezdeti stádiumban van, így hosszasan sorolják, hogy miben kell fejlődnie: minél rövidebb egy szöveg, annál pontatlanabb; a kiszámítható szövegeknél (például a prímszámok felsorolásánál) lehetetlen megmondania, hogy azt ki írta össze; ha akarjuk, könnyen tudunk úgy módosítani egy MI-írta anyagot, hogy az emberibbnek hasson; illetve nem foglalkoztak egyelőre a gép és ember által közösen írt munkák felismerésével. Mindezt figyelembe véve nem meglepő, hogy egyelőre

kifejezetten megbízhatatlannak tűnik a rendszer.

A Gizmodo és a Futurism újságírói legalábbis erre jutottak, amikor kipróbálták; utóbbiaknál olyan is akadt, hogy "nagyon nem valószínű" osztályzatot kapott egy ChatGPT-szöveg. A rend kedvéért azért mi is futottunk néhány gyors kört az osztályozóval. Amikor ezer karakteres összefoglalót kértünk, majd illesztettünk be a magyar demokrácia állapotáról, a szoftver nem tudott dönteni, vagyis az öt osztályzat közül a középsőt adta; a legnagyobb magyar labdarúgókról született ChatGPT-cikkről azonnal megmondta, hogy valószínűleg MI írta; a Himnuszról készült rövid ismertetőjét szintén sikerrel ismerte fel.

Ezzel együtt a készítők azt kérik, hogy "ne használják elsődleges döntéshozó eszközként" az új programot; valószínűleg hosszú idő lesz, mire megbízhatóak lesznek az ilyen megoldások, és a rendszerek állandó fejlődése miatt inkább egy macska-egér játszmára fog emlékeztetni a generátorok és a detektorok versenye. De talán mégis ez a jobb megoldás, mint amit Kínában alkalmaztak, ahol csak állami engedéllyel működhetnek ilyen MI-k, és minden általuk létrehozott állományt vízjelezniük kell.

(Borítókép: Agence Olloweb/Unsplash)

Heteken belül megérkezhet a ChatGPT új, gyorsabb változata, a GPT-4 A szoftver különös helyen, egy keresőben mutatkozhat be.


Hogyan változtatták óriási szivaccsá Los Angeles-t?
Hogyan változtatták óriási szivaccsá Los Angeles-t?
A radiocafé Kávézó a világ végén című műsorában beszélgettünk az elmúlt hetek legizgalmasabb, a fenntarthatósággal és a jövővel kapcsolatos híreiről.
Jöhetnek a 200 ezer forint alatti hajlítható kijelzős telefonok
Jöhetnek a 200 ezer forint alatti hajlítható kijelzős telefonok
A hajlítható kijelzős kagylótelefonok ára néhány éve még felülről súrolta a félmillió forintot, a barcelonai Mobil Világkiállításon viszont a Nubia valamint az Energizer telefonokat forgalmazó Avenir Telecom is olyan készüléket mutatott be, amelyek ára átszámítva alig 200 ezer forint körül mozog.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.