Látványos drónvideó a kitörő Izlandi Fagradalsfjall vulkánról

2021 / 03 / 27 / Justin Viktor
Látványos drónvideó a kitörő Izlandi Fagradalsfjall vulkánról
Talán keveset gondolunk rá, de egykor Magyarország területén is működtek vulkánok, mi több szunnyadó vulkánunk a Badacsony, és potenciális vulkanikus területünk a Móri-árok és az Alföld, mivel ezeken a helyeken igen vékony a földkéreg. Európában manapság viszonylag ritkán törnek ki vulkánok, így mindig eseményszámba megy egy-egy ilyen alkalom.

Kitörésturisták

A Fagradalsfjall 19-én pénteken este tört ki Izlandon, Reykjavík mellett. A Reykjanes-félszigeti vulkán  környékét lezárták, de szombaton már olyan hatalmas tömegben érkeztek a kitörésturisták, hogy végül átengedték őket megcsodálni a természet erejét.

Aki korán ébredt, az járt jól, mert hétfőre már újra le kellett zárni a környéket a vulkánból felszabaduló tetemes mennyiségű mérgező gáz miatt. A kitörés maga nem számít túl nagynak, keddig mindössze 300 ezer köbméter láva került felszínre. A vulkán köri eseményeket élőben is követhetjük az alábbi élő Youtube csatornán keresztül.

A vulkán kitörését több ezer földrengés előzte meg. A Fagradalsfjall hegyén több mint 800 év óta ez az első ilyen jellegű kitörés. "Abszolút lélegzetelállító" - mondta Ulvar Kari Johannsson, egy 21 éves mérnök az AFP hírügynökségnek.

"Nagyon rossz illata van. Számomra a narancsos színe volt a meglepő, sokkal, de sokkal mélyebb, mint amire számítani lehetett" - tette hozzá. A vulkánhoz siető tudósokat is magával ragadhatta a pillanat, hiszen odaérkezve az első dolguk az volt, hogy kolbászt sütöttek a láva felett, miközben a kitörést tanulmányozták.

A kitörésről Bjorn Steinbekk tett közzé rendkívül látványos videókat, melyeket gyorsan meg is osztunk veletek.

Bjorn saját bevallása szerint "csak egy fickó egy drónnal", aki azt is a videója alá írta: "Azt gondoltam, hogy sosem látom többé a drónomat, de kihagyhatatlanul izgalmas látvány volt, nem tudtam ellenállni!"

Az esemény olyan népszerű az izlandiak között, hogy az egyik legnagyobb hírességük, Björk is posztolt róla egy szelfit:

"Igen!! Kitörés!! Mi Izlandon nagyon izgatottak vagyunk!!! Még mindig van bennünk tűz!!! Megkönnyebbülés érezni, ahogy a természet kifejezi önmagát!!! Élvezzétek, forróság, Björk. P.s.: Ez a fotó ott készült, ahol a kitörés történt... ahol a Black Laket forgattuk .... 30 percre a házamtól..."

- írta az Instagramján. Az énekesnő arra utalt, hogy nem először járt a helyszínen, hiszen 2015-ös „Black Lake” című dalához is itt forgattak videóklipet.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Björk (@bjork) által megosztott bejegyzés

(Forrás: BBC Kép: MTI)

Ez is érdekelhet:

Amelyik vulkán már suttog, előbb-utóbb üvölteni is fog. A gépi tanulás beszédfelismeréssel segíthet Bármilyen furán is hangzik, de az emberi beszédnek és a szeizmikus jeleknek közös tulajdonságaik is  vannak, így akár a beszédfelismerési technikákat is lehetséges alkalmazni a vulkánok viselkedésének előrejelzésére, és a kitörések megjóslására.

A legöregebb vulkanikus kőzet a Földön idősebb, mint a bolygónk A Földön felfedezett legrégebbi kikristályosodott lávát a Szahara sivatagában találták meg kevesebb mint egy éve. Különös módon, sok millió évvel régebben keletkezett, mint maga a bolygó, melyen felfedezték.

Így festene egy fém-vulkán Az Észak-Karolinai Állami Egyetem tudósai a hagyományos kő vulkán vizsgálata helyett létrehoztak egy fémből készült vulkánt, melynek belsejéből is fém tör fel, hogy kísérletileg szimulálják működését.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.