Így festene egy fém-vulkán

2021 / 03 / 20 / Justin Viktor
Így festene egy fém-vulkán
Az Észak-Karolinai Állami Egyetem tudósai a hagyományos kő vulkán vizsgálata helyett létrehoztak egy fémből készült vulkánt, melynek belsejéből is fém tör fel, hogy kísérletileg szimulálják működését.

Ferrovulkanizmus

A fémes aszteroidák félbeszakadt fejlődésű planetezimálok kihűlt magjai. Naprendszerünk történetének abban az igen korai szakaszában keletkeztek, amikor a bolygók is elkezdtek kialakulni. A bolygókutató tudósok szerint a fém lehűlése és megszilárdulása során a folyékony vasat szóró vulkánok egy szilárd vaskéregen keresztül kitörhettek a fém aszteroida felületén is.

A csillagászok ugyanakkor még soha nem látták működésben lévő ferrovulkanizmust, egy fém vulkán kitörését, így kénytelenek voltak létrehozni egyet a laborban.

A kísérlet során kiderült, hogy a vasmagma gyorsabban és messzebb áramlik, mint a kőzet, és közelebb vitt bennünket annak megértéséhez, hogy a fémes exobolygók és aszteroidák hogyan váltak olyanokká, mint amilyenek manapság.

Planetezimál

A Naprendszer bolygóinak kialakulása füst ritkaságú finom porszemcsékkel kezdődött, melyek fokozatosan milliméteres, centiméteres, majd méteres, végül néhány kilométeres anyagcsomókká, úgynevezett planetezimálokká álltak össze. Ezek kis sebességű, rugalmatlan ütközése, egymáshoz tapadása hozta létre a 100-1000 kilométeres méretű bolygócsírákat, amelyekbe további planetezimálok ütköztek, és végül létrejöttek a bolygóembriók. A további növeke­dés következményeként több száz ilyen test keringett a Naprendszerben, melyek végül egy­másba csapód­va létrehozták a ma is létező nyolc nagybolygót.

A földi sziklavulkánok általában hatalmas hegyek, kürtővel, melyektől jelentősen különböznek az olyan égitesteken található ferrovulkanizmus források, mint például a teljesen fémből álló Psyche aszteroida, melyre a NASA is expedíciót tervez. Ezek inkább lapos, homokfelülethez hasonlítanak, melyeken végiggördült néhány lávahullám. 

Laborvulkán

A laboratóriumban létrehozott kísérleti fémvulkán létrehozatala után, a kitörés szimulációjában a tudósok azt találták, hogy a fém magma tízszer gyorsabban áramlik és sekélyebb csatornákban oszlik el, mint a kőzet, megakadályozva a magas hegyek kialakulását. A kísérletről egy rövid videót is közzétettek.

A kísérlet csak a mai eszközökkel megvalósítható legjobb közelítése egy fémvulkánnak, mely arra jó, hogy a tudósok modellezzék a folyamatot. Egy aszteroida természetes dinamikája sokkal összetettebb, de most már legalább rendelkezésünkre áll egy működő referenciakeret a további vizsgálatokhoz.

"Amikor idegen világok képeit nézzük, akkor is a Földön történteket és megtapasztaltakat használjuk kiindulási alapként - mint például a vulkánkitörések emlékei - azok értelmezésére. A Földön azonban nincs széles körben elterjedt fémes vulkanizmus, ezért el kell képzelnünk, hogy nézhetnek ki ezek a vulkáni folyamatok más világokban, hogy a fényképeket helyesen tudjuk értelmezni" - mondta Arianna  Soldati a tanulmány vezető szerzője, az Észak-Karolinai Állami Egyetem tengerészeti, földi és légköri tudósa. A kutatás eredményeit a Nature Communications folyóiratban tették közzé.

(Forrás: ScienceDaily Kép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

A legöregebb vulkanikus kőzet a Földön idősebb, mint a bolygónk A Földön felfedezett legrégebbi kikristályosodott lávát a Szahara sivatagában találták meg kevesebb mint egy éve. Különös módon, sok millió évvel régebben keletkezett, mint maga a bolygó, melyen felfedezték.

Elmenekülhetünk egy vulkánkitörés elől? Tudjuk, ez itt nem a Jurassic Park, de még csak nem is valamelyik Indiana Jones film, unalmas pillanatainkban azonban eszünkbe ötlött egy gondolat, miszerint vajon a valóságban mekkora az esélye, hogy kereket oldhatunk egy vulkánkitörés elől?

Drónok segítségével kutatják a legveszélyesebb vulkáni jelenség előidézőjét Az úgynevezett lávadómok fokozatosan növekvő, belül forró kőzethalmok, melyek egy adott pillanatban elvesztik stabilitásukat, leomlanak, majd hatalmas sebességgel száguldva, forró gázok és vulkáni kőzettörmelék elegyéből álló piroklaszt-árt generálnak. A drónok segítségével a művelet nemcsak veszélytelen lesz, de a jövőben pontosabb adatokat is kaphatunk az eseményről.


 


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Elon Musk szerint megoldható az emberiséget fenyegető vízhiány
Musk szerint a probléma “nagyon is megoldható”, és úgy tűnik, hogy a lényeget tekintve igaza van. Egy bökkenő azonban akad.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.