Négy évig garantáltan használható a környezettudatos okostelefon

2021 / 01 / 19 / Perei Dóra
Négy évig garantáltan használható a környezettudatos okostelefon
Az okostelefonok gyártása, illetve a belőlük keletkező hulladék óriási teher a bolygónak: a készülék ökológiai lábnyoma alapból sem elhanyagolható, az előállításához szükséges alapanyagok és energia mennyisége pedig még tovább rontja a helyzetet. Ezen kíván változtatni a Teracube 2e nevű, ígérete szerint fenntartható, középkategóriás androidos okostelefon, amire gyártója négy év garanciát vállal.

Az okostelefonok gyártása, illetve a belőlük keletkező hulladék óriási teher a bolygónak: a készülék ökológiai lábnyoma alapból sem elhanyagolható, az előállításához szükséges alapanyagok és energia mennyisége pedig még tovább rontja a helyzetet. Ezen kíván változtatni a Teracube 2e nevű, ígérete szerint fenntartható, középkategóriás androidos okostelefon, ami legalább négy évig működik. Ellentétben egy átlagos okostelefonnal, amit átlagosan két évig használunk, emiatt naponta körülbelül háromszázötvenezer kerül a szemétbe. A gyártók célja ugyanis, hogy minél gyakrabban új modellre váltsunk, még ha valójában nincs szükségünk rá.

Tönkreteszi-e a telefont, ha nem a megfelelő töltővel töltjük? A Samsung legújabb telefonja, a Galaxy S21 az iPhone 12-höz hasonlóan már töltő nélkül érkezik, így jó tudni, hogy mivel érdemes tölteni és mivel nem a telefonunkat.

Ezt a szemléletet szeretné megváltoztatni a Teracube 2e, a tulajdonosa által is javítható androidos okostelefonjával. A seattle-i székhelyű startupnak nem ez az első eszköze, az alapítók, Sharad Mittal és Anthony Tsim 2019-ben már elindítottak egy sikeres közösségi finanszírozási kampányt a Kickstarteren az első generációs, de sok szempontból nem túl környezetbarát Teracubenak. A második modell azonban nemcsak fenntarthatóbb, olcsóbb is elődjénél, és háromszáz dollár helyett kétszáz dollárba, körülbelül hatvanháromezer forintba kerül.

A Teracube 2e tokja biológiailag száz százalékban lebomló búzakeményítőből és polimerekből készül, míg a 4000 mAh-s akkumulátor könnyen cserélhető, így akkor sem kell új készüléket venni, ha csökken a teljesítménye. (A korábbi modell egy nem cserélhető, 3400 mAh-s cellával működött). A startup pluszban rendelhető tartalék akkumulátorokat is árul, melyekkel a felhasználók nyugodtan elindulhatnak egy áramellátás nélküli, hosszabb utazásra is. Az új környezetbarát okostelefon a fejlesztők ígérete szerint mindent tud, amit egy középkategóriás mobilnak tudnia kell: a Mediatek Helio A25 1,8 GHz-es nyolcmagos processzorral, négy GB RAM-mal és hatvannégy GB memóriával kapható, a beépített Micro SD bővítőhely pedig további százhuszonnyolc GB tárhelyet biztosít. Továbbá találunk rajta ujjlenyomat-leolvasót, tizenhárom és nyolc megapixeles kettős hátsó, és egy nyolc megapixeles előlapi kamerát, a 6,1 hüvelykes HD + IPS kijelző pedig az elvárásoknak megfelelően mutatja a képeket és a videókat, legalábbis az Engadget terméktesztje szerint. A kamerától ugyanakkor ne várjunk jó teljesítményt gyenge fényviszonyok között.

A készüléket Android tízzel adják, amihez három év garancia jár további szoftverfrissítésre (tizenegyre frissíthető). A készülék meghibásodása esetén tulajdonosa is szétszedheti és megjavíthatja azt, merthogy a készüléket ragasztó helyett csavarok tartják össze, alkatrészei pedig cserélhetők. Ha az otthoni javítás mégsem sikerül, a négy éves garancia értelmében a cég vállalja a készülék javítását. Ezek után talán az sem meglepő, hogy a csomagoláshoz újrahasznosított papírt, a nyomtatáshoz pedig szójafestéket használnak. A Teracube 2e csomagolása

feleannyi anyagot igényel az átlag telefonokhoz képest, mivel töltő, kábel és fülhallgató nélkül árulják.

Ez egyébként a szállítás szén-dioxid-kibocsátását is csökkenti. Plusz a startup munkatársai minden egyes eladott telefon után ültetnek egy fát. A Teracube 2e természetesen nem elégít ki extra igényeket, ám ha valaki nem szívesen venne kétévente új, középkategóriás telefont, akkor jó opció lehet. Az ingyenes szállítással járó garancia ugyanakkor jelenleg csak az USA-ra, Kanadára, Szingapúrra és pár európai országra vonatkozik, a többieknek viselniük kell a szállítás költségeit.

További cikkek a Rakétán:

A hajlítható után jönnek a feltekerhető kijelzős telefonok Az LG és a TCL is igencsak érdekes megoldásokat mutatott be az idei CES-en.

Ismeretlen kínai bértervezők munkáját dicséri az olcsó okostelefonok többsége Úgy tűnik még a sikeres márkák is ott spórolnak ahol tudnak.

Egyszerűbben, olcsóbban szervizelhetjük a kütyüinket jövőre Címkék is fognak segíteni abban, hogy az eszköz, amit megvennénk, mennyire könnyen javítható.

(Fotó: Indiegogo)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G technológia az optikai kapcsolás és a pontos elektromágneses hullámmanipuláció révén forradalmasítja a telekommunikációt, növelve a kapcsolódási sebességet és hatékonyságot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.