Lekapcsolták a világ legnagyobb illegális piacterét

2021 / 01 / 15 / Pőcze Balázs
Lekapcsolták a világ legnagyobb illegális piacterét
Az Europol német, ausztrál, dán, moldáv, ukrán, brit és amerikai erőfeszítéseket koordinált, hogy rajtaüthessenek a DarkMarketen. Az oldalon több mint ötszázezer felhasználó és több mint kétezer eladó közt hamis pénz, drogok, lopott hitelkártya adatok és számítógépes vírusok is gazdát cseréltek.

A The Verge híre szerint a hatóságok húsz szervert foglaltak le Ukrajnában és Moldovában, hogy miután a piacteret lekapcsolták, elkezdjenek a felhasználók után nyomozni. Az Europol közleményében az áll, hogy a DarkMarketen 4 650 bitcoin értékű tranzakció zajlott le, ami több mint ötvenmilliárd forintot ér, vagyis a dark web legnagyobb piactere szűnt meg a hét elején. A hírhedt, 2013-ban bezárt Silk Roadon ugyan látszólag több pénz folyt keresztül, de csak azért, mert a Bitcoin árfolyama időközben kilőtt: ott ötödennyi, vagyis százezer felhasználó kilenc és félmilliónyi Bitcoint mozgatott meg. Ez ma százötven milliárd dollárt érne.

Mi az a dark web?

A web, vagyis az internetnek az a része, amit a böngészőinkből általában elérünk, hatalmas, de nem kiismerhetetlen: a keresők segítségével előbb-utóbb ráakadunk arra, amire kíváncsiak vagyunk. A deep web ezzel szemben a webnek az a része, amit nem lát a Google vagy a Bing - olyan oldalak, amelyeket úgy állítottak be, hogy a keresők ne tévedhessenek oda. A dark web ennek a birodalomnak egy szelete, ahol külön szoftverekre vagy beállításokra van szükség ahhoz, hogy egy-egy oldalra beléphessünk.

A német nyomozók Oldeburgban fogták el azt az ausztrál állampolgárt, akit azzal vádolnak, hogy a DarkMarketet üzemeltette. Az üggyel az Europol erre szakosodott egysége, az EC3 foglalkozott, ahol külön dark web csoportot hoztak létre a hasonló bűncselekmények felderítésére. A Guardian értesülései szerint az oldal a Cyberbunker nevű tárhelyszolgáltatónál kerülhetett a hatóságok látóterébe, ahol több illegális szolgáltatás, például a Pirate Bay nevű torrentportál is futott.

(Fotó: Pixabay, Interpol)

További cikkek a témában:

Egymilliárd dollárnyi bitcoint foglalt le az Egyesült Államok Szerdán felbolydult a kripto-világ: közel hetvenezer bitcoint, vagyis nagyjából 975 millió dollárt mozgatott meg valaki a rendszeren belül. Péntekre kiderült, hogy ki áll a rejtélyes tranzakció mögött.

A dark web kedvencéből lett a rendőrök barátja a bitcoin Meglepő, de ma már kifejezetten szeretik a bűnüldözők, ha bitcoint használnak azok, akik tilosban járnak. Ennek ellenére sem patyolattiszta a kriptopénzek területe.

14 ember őrzi a világ, legalábbis az internet kulcsát Nem, ez nem egy közepesen gyenge akciófilm induló jelenete, hanem a hús-vér valóság, bemutatjuk, hogyan őrzi 14 ember az internet kulcsát.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
A pókfonalakat nehéz “termeszteni” szemben mondjuk a selyemhernyók által előállított selyemmel. Génmódosítás után azonban a hernyók nem selymet, hanem “pókselymet” termeltek – ez az anyag pedig hihetetlen mechanikai tulajdonságokkal bír.
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Anouk Wipprecht tervezett már olyan ruhát, ami érzékeli a viselője hangulatát, és olyan alkotása is van, ami karmokkal támad rá arra, aki túl közel merészkedik. A holland divattervező a Brain Baron többek között azt is elárulta, hogy miért nem rak kamerát a ruhákra és miért lenne nehéz olyan ruhát tervezni, ami nem csak a boldogságot, de például az irigységet is érzékeli.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.