Leleplezték az első elektromos Rolls-Royce-t

2021 / 09 / 30 / Felkai Ádám
Leleplezték az első elektromos Rolls-Royce-t
Az elektromos luxusautó „Spectre” néven kerül forgalomba.

A BMW tulajdonában álló Rolls-Royce Motor Cars vezérigazgatója, Torsten Müller-Ötvös jegyzi a bejelentést (egyébként a neve ellenére nem büszkélkedhet magyar származással, ez egy korábbi házasságából maradt meg), amely komoly fordulatot hoz a cég életében – egyrészt elkészült a legendás márka első, végleges (tehát nem prototípus) teljesen elektromos modellje, a „Spectre”, másrészt kiderült az is, hogy 2030-ra a gyártó teljesen megszabadulna a belsőégésű motorok használatától.

A Spectre-ről specifikációkat nem közöltek, egyelőre annyit tudni, hogy a tervek szerint 2023 utolsó negyedévében kerülhet forgalomba, és ez tehát már a végles autó, nem pedig egy prototípus. Sajnos a képeken sem láthatunk sokat, a fényviszonyok és a szavak eléggé kitakarják a részeleteket. A szöveg egyébként egy Charles Rollstól származós, ismert idézet (szabad fordításban: Törekedj mindenben a tökélyre! Fogd az elérhető legjobbat, és tedd jobbá! Ha pedig ilyen nincs, akkor hozd létre!), valamint egy nyilatkozat szintén tőle az elektromos autók jövőjéről (erről mindjárt részeletesebben is beszélünk):

„Strive for perfection in everything you do. Take the best that exists and make it better. When it does not exist, design it.”

A vezérigazgató kitért arra is, hogy a teljesen elektromos hajtással már kacérkodott a cég egy ideje, ennek lett eredménye a 2011-ben bemutatott 102EX, amely egy teljesen elektromos Phantom volt. Ezt követte a következő kísérleti projekt 2016-ban, a 103EX. A Spectre-re a piacra kerülés előtt még egy „hosszabb” próbamenet vár – a világ minden pontján mindenféle útviszony és egyéb, változatos kondíciók közt megejtett próbautak során a kocsik 2,5 millió kilométert fognak megtenni, amit átlagos használat mellett egy Rolls-Royce 400 év alatt járna be. A vezérigazgató hozzátette azt is, hogy megéri tehát sasolnunk jöttünkben-keltünkben, hátha kiszúrunk egy ilyen szépséget valahol.

A Spectre – ami tehát egy teljesen új név a Rolls-Royce családban – jelentőségét a vezérigazgató ahhoz hasonlította, mint amikor 1904-ben Charles Rolls és Sir Henry Royce először találkoztak, és elhatározták, hogy elkészítik a világ legjobb autóját. Ami akkor a belsőégésű motoros kocsik esetén jelentette az addig el sem képzelt luxust, azt jelenti a Spectre az EV-k számára. Torsten Müller-Ötvös kitért arra is, hogy 1900-ban Charles Rolls az egyik korai elektromos autó, a Columbia láttán úgy fogalmazott, hogy ez lenne az ideális gépkocsi, mivel tiszta és csendes, és nagyon hasznos lesz, ha kiépülnek a megfelelő töltőállomások. A Spectre tehát ezt a „proféciát” teljesíti be, és a vezérigazgató szerint az elektromos meghajtás voltaképp jobban illik a Rolls-Royce-hoz, mint bármely egyéb márkához, mivel csendes működés, de eszeveszett gyorsulás érhető el ezzel a technológiával.  Spectre egyébként a 2017-ben, a Phantom kapcsán bemutatott, a márka saját alumínium architektúrájára épül.

Mint azt az IE megemlíti, nem a Rolls-Royce az első a híres és patinás autógyártók közül, amely elektromos modellt leplezett le mostanában: a General Motors például nemrég mutatta be azokat az elektromos motorokat, amelyek a Hummer EV-ket hajtják majd, míg a Mercedes-Benz a Rolls-Royce-hoz hasonlóan azt jelentette be korábban, hogy az évtized végére átáll kizárólag a teljesen elektromos járművek gyártására.

(Kép: Rolls-Royce)

További cikkek a témában:

Először szállt fel a Rolls-Royce meseszép, teljesen elektromos repülője A vállalat szerint a Spirit of Innovation nevű gép sikeres, 15 perces repülése fontos lépés a környezetkímélő légi közlekedés megteremtése felé vezető úton.

A Rolls-Royce megépíti a világ legnagyobb repülőgép-hajtóművét Az UltraFan motor három és fél méter átmérőjű lesz, és fenntartható forrásból származó üzemanyaggal működik majd. A gyártás és az összeszerelés már megkezdődött és ha minden a tervek szerint megy, még ebben az évben felépül az első prototípus.

A Rolls-Royce apró atomreaktorokat épít A Rolls-Royce az 1800-as évek vége óta tervez elektromos berendezéseket és gépeket, ideértve a repülőgépek, autók és hajók motorjait. Az újító, kísérletező kedv mindig is jellemezte a vállalatot, az évszázados kultúra eredménye az energetikai projektekben is megjelenik.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
A szovjet nukleáris hajtású szárazföldi “tengeralattjáró”, amely a föld alól támadt
A szovjet nukleáris hajtású szárazföldi “tengeralattjáró”, amely a föld alól támadt
A Harci Vakond nevű szerkezetet a szovjetek azért fejlesztették, hogy a föld alól támadják vele az USA katonai létesítményeit, akár rakétasilóit is. Miért nem lett semmi a dologból? Állítólag egy “kis üzemi baleset” miatt, ami alatt egy nukleáris robbanást kell érteni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.