Leleplezték az első elektromos Rolls-Royce-t

2021 / 09 / 30 / Felkai Ádám
Leleplezték az első elektromos Rolls-Royce-t
Az elektromos luxusautó „Spectre” néven kerül forgalomba.

A BMW tulajdonában álló Rolls-Royce Motor Cars vezérigazgatója, Torsten Müller-Ötvös jegyzi a bejelentést (egyébként a neve ellenére nem büszkélkedhet magyar származással, ez egy korábbi házasságából maradt meg), amely komoly fordulatot hoz a cég életében – egyrészt elkészült a legendás márka első, végleges (tehát nem prototípus) teljesen elektromos modellje, a „Spectre”, másrészt kiderült az is, hogy 2030-ra a gyártó teljesen megszabadulna a belsőégésű motorok használatától.

A Spectre-ről specifikációkat nem közöltek, egyelőre annyit tudni, hogy a tervek szerint 2023 utolsó negyedévében kerülhet forgalomba, és ez tehát már a végles autó, nem pedig egy prototípus. Sajnos a képeken sem láthatunk sokat, a fényviszonyok és a szavak eléggé kitakarják a részeleteket. A szöveg egyébként egy Charles Rollstól származós, ismert idézet (szabad fordításban: Törekedj mindenben a tökélyre! Fogd az elérhető legjobbat, és tedd jobbá! Ha pedig ilyen nincs, akkor hozd létre!), valamint egy nyilatkozat szintén tőle az elektromos autók jövőjéről (erről mindjárt részeletesebben is beszélünk):

„Strive for perfection in everything you do. Take the best that exists and make it better. When it does not exist, design it.”

A vezérigazgató kitért arra is, hogy a teljesen elektromos hajtással már kacérkodott a cég egy ideje, ennek lett eredménye a 2011-ben bemutatott 102EX, amely egy teljesen elektromos Phantom volt. Ezt követte a következő kísérleti projekt 2016-ban, a 103EX. A Spectre-re a piacra kerülés előtt még egy „hosszabb” próbamenet vár – a világ minden pontján mindenféle útviszony és egyéb, változatos kondíciók közt megejtett próbautak során a kocsik 2,5 millió kilométert fognak megtenni, amit átlagos használat mellett egy Rolls-Royce 400 év alatt járna be. A vezérigazgató hozzátette azt is, hogy megéri tehát sasolnunk jöttünkben-keltünkben, hátha kiszúrunk egy ilyen szépséget valahol.

A Spectre – ami tehát egy teljesen új név a Rolls-Royce családban – jelentőségét a vezérigazgató ahhoz hasonlította, mint amikor 1904-ben Charles Rolls és Sir Henry Royce először találkoztak, és elhatározták, hogy elkészítik a világ legjobb autóját. Ami akkor a belsőégésű motoros kocsik esetén jelentette az addig el sem képzelt luxust, azt jelenti a Spectre az EV-k számára. Torsten Müller-Ötvös kitért arra is, hogy 1900-ban Charles Rolls az egyik korai elektromos autó, a Columbia láttán úgy fogalmazott, hogy ez lenne az ideális gépkocsi, mivel tiszta és csendes, és nagyon hasznos lesz, ha kiépülnek a megfelelő töltőállomások. A Spectre tehát ezt a „proféciát” teljesíti be, és a vezérigazgató szerint az elektromos meghajtás voltaképp jobban illik a Rolls-Royce-hoz, mint bármely egyéb márkához, mivel csendes működés, de eszeveszett gyorsulás érhető el ezzel a technológiával.  Spectre egyébként a 2017-ben, a Phantom kapcsán bemutatott, a márka saját alumínium architektúrájára épül.

Mint azt az IE megemlíti, nem a Rolls-Royce az első a híres és patinás autógyártók közül, amely elektromos modellt leplezett le mostanában: a General Motors például nemrég mutatta be azokat az elektromos motorokat, amelyek a Hummer EV-ket hajtják majd, míg a Mercedes-Benz a Rolls-Royce-hoz hasonlóan azt jelentette be korábban, hogy az évtized végére átáll kizárólag a teljesen elektromos járművek gyártására.

(Kép: Rolls-Royce)

További cikkek a témában:

Először szállt fel a Rolls-Royce meseszép, teljesen elektromos repülője A vállalat szerint a Spirit of Innovation nevű gép sikeres, 15 perces repülése fontos lépés a környezetkímélő légi közlekedés megteremtése felé vezető úton.

A Rolls-Royce megépíti a világ legnagyobb repülőgép-hajtóművét Az UltraFan motor három és fél méter átmérőjű lesz, és fenntartható forrásból származó üzemanyaggal működik majd. A gyártás és az összeszerelés már megkezdődött és ha minden a tervek szerint megy, még ebben az évben felépül az első prototípus.

A Rolls-Royce apró atomreaktorokat épít A Rolls-Royce az 1800-as évek vége óta tervez elektromos berendezéseket és gépeket, ideértve a repülőgépek, autók és hajók motorjait. Az újító, kísérletező kedv mindig is jellemezte a vállalatot, az évszázados kultúra eredménye az energetikai projektekben is megjelenik.


Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
A PV5 első verzióját már tesztelik, várhatóan 2025-ben jelenik meg.
Az elektromos autók nem csak elvesznek, hanem adnak is energiát, ha kell
Az elektromos autók nem csak elvesznek, hanem adnak is energiát, ha kell
Elektromos autók táplálták energiával az ausztrál villamosenergia-hálózatot egy áramszünet alatt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.