Levegőbe emelkedett a tavaly még csak papíron létező, 22 rotorral felszerelt légitaxi prototípusa

2022 / 06 / 07 / Palotai Nándor
Levegőbe emelkedett a tavaly még csak papíron létező, 22 rotorral felszerelt légitaxi prototípusa
A Pantuo Aviation nemrég a légitaxijának egy feleakkora demonstrátorát emelte a levegőbe, a tervek szerint 2027-re már a teljes méretű verzió fog repülni.

Tavaly mutatta be az akkor még csak koncepció szintjén létező, Pantala Concept II járművét a kínai eVTOL-fejlesztő Pantuo Aviation. A cég most egy évvel később már meg is röptette az első prototípusát a gépnek, mely jelenleg még egy feleakkora demonstrátor, azonban a vállalatnál már elkezdtek dolgozni a teljes méretű tesztpéldány megépítésén is – számolt be róla az Interesting Engineering.

A Pantala Concept II kinézetében és működési elvét tekintve is nagyon hasonló a Lilium már fejlesztés alatt álló légitaxijára, azonban a Pantuo eVTOL-ja több és nagyobb rotorral rendelkezik, továbbá az egész rotorokkal felszerelt szárnyszerkezet képes elfordulni a vertikális módból a horizontális repülésre való váltáskor. A Pantala Concept II összesen 22 rotorral lesz szerelve, mely egy szárnyként is funkcionáló méretes gondolákban kapnak majd helyet. A tervezők szerint a gép 300 km/h sebesség elérésére lesz képes, továbbá 250 km hatótávolsággal fog rendelkezni. A 22 rotort forgató, szintén ugyanennyi elektromos motor táplálásáról lítium-ion akkumulátorok fognak gondoskodni.

A Pantuo Aviation az elmúlt egy évben felépítette a T1 névre hallgató, feleakkora méretű demonstrátorát, melynek segítségével tovább fogják vizsgálni a koncepció életképességét. A vállalat legkésőbb 2027-ig szeretné megszerezni az összes engedélyt a járművére, és még abban az évben elindítani a légitaxi-szolgáltatásukat. Ezzel némileg lemaradnak majd a Liliumhoz és a Volocopterhez képest, melyek 2024-re datálják hasonló terveik megvalósulását. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a Pantuo Aviation teljesen kirekesztődne a piacról, ugyanis egyes becslések szerint az eVTOL-ok gyártása, és a légitaxi-szolgáltatások 2030-ra már egy 6,63 millliárd dolláros iparággá fognak fejlődni.

(Fotó: Pantuo Aviation)

Kicsit a Jedi visszatért is megidézi a Jetson One-ról készült legújabb videó Mintha egy alacsony költségvetésű sci-fit néznénk.


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Irány a Mars a NASA pulzusos plazma rakétájával!
Irány a Mars a NASA pulzusos plazma rakétájával!
Az oda-vissza út a Marsra jelenleg két évig tart – a pulzusos plazma rakétával mindez 7 hónapra olvad. A rakéta bizonyos szempontból a Starshipet is lepipálná.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.