Levegőbe emelkedett a tavaly még csak papíron létező, 22 rotorral felszerelt légitaxi prototípusa

2022 / 06 / 07 / Palotai Nándor
Levegőbe emelkedett a tavaly még csak papíron létező, 22 rotorral felszerelt légitaxi prototípusa
A Pantuo Aviation nemrég a légitaxijának egy feleakkora demonstrátorát emelte a levegőbe, a tervek szerint 2027-re már a teljes méretű verzió fog repülni.

Tavaly mutatta be az akkor még csak koncepció szintjén létező, Pantala Concept II járművét a kínai eVTOL-fejlesztő Pantuo Aviation. A cég most egy évvel később már meg is röptette az első prototípusát a gépnek, mely jelenleg még egy feleakkora demonstrátor, azonban a vállalatnál már elkezdtek dolgozni a teljes méretű tesztpéldány megépítésén is – számolt be róla az Interesting Engineering.

A Pantala Concept II kinézetében és működési elvét tekintve is nagyon hasonló a Lilium már fejlesztés alatt álló légitaxijára, azonban a Pantuo eVTOL-ja több és nagyobb rotorral rendelkezik, továbbá az egész rotorokkal felszerelt szárnyszerkezet képes elfordulni a vertikális módból a horizontális repülésre való váltáskor. A Pantala Concept II összesen 22 rotorral lesz szerelve, mely egy szárnyként is funkcionáló méretes gondolákban kapnak majd helyet. A tervezők szerint a gép 300 km/h sebesség elérésére lesz képes, továbbá 250 km hatótávolsággal fog rendelkezni. A 22 rotort forgató, szintén ugyanennyi elektromos motor táplálásáról lítium-ion akkumulátorok fognak gondoskodni.

A Pantuo Aviation az elmúlt egy évben felépítette a T1 névre hallgató, feleakkora méretű demonstrátorát, melynek segítségével tovább fogják vizsgálni a koncepció életképességét. A vállalat legkésőbb 2027-ig szeretné megszerezni az összes engedélyt a járművére, és még abban az évben elindítani a légitaxi-szolgáltatásukat. Ezzel némileg lemaradnak majd a Liliumhoz és a Volocopterhez képest, melyek 2024-re datálják hasonló terveik megvalósulását. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a Pantuo Aviation teljesen kirekesztődne a piacról, ugyanis egyes becslések szerint az eVTOL-ok gyártása, és a légitaxi-szolgáltatások 2030-ra már egy 6,63 millliárd dolláros iparággá fognak fejlődni.

(Fotó: Pantuo Aviation)

Kicsit a Jedi visszatért is megidézi a Jetson One-ról készült legújabb videó Mintha egy alacsony költségvetésű sci-fit néznénk.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Felszerelték a B-2 Spiritet az USA legújabb atombombájával
Felszerelték a B-2 Spiritet az USA legújabb atombombájával
Remélhetőleg sosem fogják élesben bevetni.
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
A kereskedelmi járatok a Közel-Kelet felett “elképzelhetetlen” fenyegetéssel szembesülnek újabban: a GPS-rendszert ért, eddig példátlan “spoofing” támadások miatt szeptember óta több tucat esetben hibásodtak meg a navigációs rendszerek. A helyzetet rontja, hogy egyelőre nem lehet pontosan tudni, ki áll a támadások mögött, és ezek elhárítására sincs jelenleg ötlet.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.