Levegőből nyer vizet egy új napelemes eszköz

2020 / 10 / 21 / Perei Dóra
Levegőből nyer vizet egy új napelemes eszköz
A fejlesztés azokban a régiókban jelent nagy előrelépést, ahol nincs elég víz és elektromos áram.

A vízhiányos területeken kiemelten fontos lenne többféle technológiai megoldást alkalmazni a folyadék előteremtéséhez, elvégre az ilyen területeken élőknek sokszor más alapvető infrastrukturális elemeket is nélkülözniük kell - mondja Alina LaPotin, az MIT kutatója. A szakértő és csapata kifejlesztett egy eszközt, ami egy erősen adszorbens, azaz vízelnyelő anyagot, zeolitot tartalmaz, éjjelenként pedig vízgőzt von ki a levegőből. Míg a rendszer nappal a Nap energiájának segítségével felszabadítja a vizet a zeolitból, hogy az folyékony formában hasznosítható legyen. LaPotin szerint a zeolit nagyon porózus és óriási belső felülete miatt a szinte teljesen száraz levegőből is megköti a vizet. A kísérletek során a csapat

húsz százalékos relatív páratartalom mellett is sikeresen kinyerte a vizet, ami megfeleltethető a sivatagi körülményeknek.

A már létező hasonló rendszereknek, például ködhálóknak általában minimum ötven százalékos relatív páratartalom kell hasonló működéshez. Azok ráadásul gyakran így is csupán korlátozottan alkalmazhatók, emellett rendkívül energiaigényesek, a vízhiányos régiókban azonban többnyire elég elektromos áram sem áll rendelkezésre. LaPotin és társai ezért olyan kompakt vízkinyerő készülék megalkotását tűzték ki célul, amelyek a világ szinten minden táján bevethetők, nincsenek az elektromos hálózatra utalva, és hordozhatók is.

Az új prototípus egy dobozra hasonlító készülék, amely akril, alumínium és réz keverékéből áll, súlya pedig jelenlegi formájában megközelítőleg hét kilogramm. A kísérleteknél ez a rendszer naponta 0,77 liter vizet nyert ki a levegőből egy négyzetméternyi napenergiát hasznosító panel segítségével. A kutatók most azon dolgoznak, hogy milyen még erősebb vízmegkötő képességű anyagokat alkalmazhatnának a készülék hatékonyságának javítása érdekében.

(Fotó: MIT)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Senki sem érti: valami nem stimmel a Föld mágneses mezőjével az Északi- és Déli-sark körül
Senki sem érti: valami nem stimmel a Föld mágneses mezőjével az Északi- és Déli-sark körül
A bolygónkon az életet a mágneses mező teszi lehetővé, ezért is fontos, hogy minél jobban megismerjük.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.