Lézerekkel is működhet és az 5G-nél is gyorsabb lehet a fény internete

2022 / 03 / 13 / Bobák Zsófia
Lézerekkel is működhet és az 5G-nél is gyorsabb lehet a fény internete
Bemutatták az első otthoni internetes rendszert, ami fénnyel működik és már készül a LiFi terabájtos, lézeres verziója is.

A LiFi (Light Fidelity), vagyis a fény internete, a WiFi rendszertől eltérően, a látható fény tartományát vagy az infravörös spektrumot használja ki az adatok továbbítására, így egy egyszerű chippel felszerelt LED lámpa is alkalmassá válik rá, hogy a közvetítő szerepét töltse be. A látható fényű kommunikációs rendszerek ötlete nem újdonság, de magát a LiFi koncepcióját és elnevezését még alig több, mint tíz éve ismeterette meg a világgal Harald Haas professzor, aki a "fény internetének" egyik legaktívabb szószólója és egyben a skót pureLiFi cég társalapítója. Ez az a cég, amely kifejlesztette többek között a Kitefin nevű rendszert is, amit az Egyesült Államok Hadseregének európai és afrikai részlege is tesztel a jövőbeli harctéri alkalmazás céljából.

A pureLiFi nem az egyetlen olyan cég, ami a LED-del működő internet jövőjét vizionálja és ennek megvalósításán dolgozik, de az otthoni rendszerek fejlesztésében egyelőre ők járnak elől: a barcelonai MWC (Mobile World Congress) kiállításon bemutatták azt a hálózati struktúrát, amivel a lakásban található okoseszközökkel ugyanúgy lehet majd kapcsolódni a LiFi-re, mint most a WiFi hálózatra. A LiFi@Home lényege (amit a cég az első, fogyasztói piacra szánt LiFi ökoszisztémaként említ), hogy a plafonra szerelhető mennyezeti LED lámpák segítségével olyan lefedettséget nyújtson a szintén a rendszer részét képező, tehát LiFi vevőegységgel ellátott okostelefonokhoz, okostévéhez és AR sisakhoz, hogy az versenyképes legyen a WiFi által nyújtott szolgáltatással.

A boltokban kapható sztenderd GU10 foglalatú LED lámpákhoz hasonló, csak LiFi chippel kombinált fényforrást bármely helyiségben elhelyezve elérhetővé teszi a fogadására képes eszközök számára a rendszer használatát, ami, a pureLiFi leírása szerint, sokkal kisebb késleltetést és megbízhatóbb kapcsolatot ad, mint a rádiófrekvenciás hálózatok, amelyek sok készülék egyidejű használatakor túlterheltté válhatnak.

A LiFi használatát elsősorban az olyan nagy kapacitást igénylő tevékenységek alkalmával ajánlják a fejlesztői, mint a metaverzumok látogatása vagy videók streamelése, ilyenkor kiegészítheti a lakásban található WiFi hálózatot.

A jövő LiFi-je pedig még gyorsabb is lehet, akár TBps-os sebességet is elérhet, legalábbis a Kyocera SLD Laser CES-en tartott bemutatóján ezt ígérte a vállalat. A lézerrel működő LiFi megoldás a demonstráción a hagyományos LED-es verzióhoz képest százszor gyorsabban közvetítette az adatokat: ezt a Kyocera egy új technikával érte el, amelynek során tíz, különböző hullámhosszokon működő lézerdiódát kombináltak egy rendszerré. Ezek egyike 430 nanométeres hullámhosszon, a másik 440 nm-en, a harmadik 450 nm-en, míg a többi infravörös tartományban sugárzott. Az adóállomással optikai szálak kötötték össze a chipeket, a vevőberendezések pedig a tíz különböző frekvenciára voltak hangolva, így összességében 100 Gbps-os gyorsaságot ért el a rendszer.

A lézeres berendezés egyetlen hátulütője a nagy mérete, ami miatt ez a megoldás a közeljövőben még nem fog megjelenni a gyakorlati alkalmazások között, a Kyocera SLD Laser képviselőjének elmondása szerint akár négy évbe is telhet, mire létrehozzák a használható, kicsinyített verziót belőle.

(Fotó: pureLiFi)

A fény internete váltja le a WiFit a repülőgépeken és a csatatéren is A fény modulációjával működő hálózat nem a rádióhullámokat használja az adattovábbításhoz, hanem a LED világítást. Az Airbus és az Egyesült Államok Hadserege is hamarosan elkezdi leváltani vele a hagyományos WiFit.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
A Kínai Tudományos Akadémia kutatása alapján az LK-99 sem hozza el a szupravezetők forradalmát, mivel valójában nem is szobahőmérsékletű szupravezető.
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
"B****** meg magukat!" - üzente a közösségi oldalt elhagyó hirdetőknek a cég első embere, akiknek a hírek szerint ezután nem is igazán áll szándékukban visszatérni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.