Az E-sport lehet a pandémia egyik nagy nyertese

2021 / 04 / 09 / Perei Dóra
Az E-sport lehet a pandémia egyik nagy nyertese
Habár az offline rendezvények elmaradásával a bevételek csökkentek, hosszú távon az e-sport egyértelműen a járványhelyzet nyertese lesz, hiszen a digitális sport új területekre jutott el: a hagyományos sportok területén is elkezdtek online tartalmakat gyártani.

A hazánkban mindössze 2006 óta létező e-sport magyarországi fejlődését és sikerét mutatták be a résztvevők a szombathelyi Sporttudományi Intézet hagyományos rendezvényén, a Sportszakmai Napon, 2021. március huszonhatodikán. Zsolnai Anikó, az ELTE PPK dékánja megnyitó beszédében a szombathelyi Sporttudományi Intézet sokszínűségét hangsúlyozta, ahol a hallgatók a versenysport, a szabadidősport, valamint az iskolai testnevelés területén szerezhetnek képzettséget.

A résztvevőket Heszteráné Ekler Judit, a Sporttudományi Intézet igazgatója is köszöntötte, aki szerint az e-sport témaköre most különösen aktuális, és megkerülhetetlen lesz a sportszakemberek számára. Szalay Ádám, a Nemzeti Gaming és E-sport Sportági Szövetség (NGES) alelnöke elmondta, az NGES-t azért hozták létre, hogy keretrendszert biztosítsanak a sportághoz csatlakozóknak, illetve az elkallódó gamereknek. A szövetség célja az

e-sportot övező negatív előítéletek eloszlatása, és nem utolsó sorban a WHO által is problémának nyilvánított játékfüggőség megelőzése.

Szalay Ádám hangsúlyozta a gamerek és profi szinten játszó e-sportolók közötti különbséget, és kiemelte, hogy az e-sport az észjáték mellett fizikai erőnlétet is igényel. A profik számára az eredmények eléréséhez fontos a fizikai edzés, az étrend és a megfelelő szellemi erőnlét.

Halmos Máté, az eSport Szombathely Sportegyesület alapító elnöke szintén szorgalmazza egy szabályozott rendszer bevezetését az e-sport világába, amelynek keretében megvalósulna a gamer közösségek építése, a régió gamereinek a képviselete, továbbá olyan egészséges környezet megteremtése, ahol a résztvevők számára biztosítva van az orvosi háttér. Ahogy fogalmazott, "az e-sport komplex megközelítésére, egy egészségtudatos szemlélet kialakítására van szükség".

Szabella Olivér, a szombathelyi Illés Akadémia e-sport szakosztályvezetője arról beszélt, hogy habár a fizikai aktivitás nem domináns az e-sportban, mégis sportról beszélhetünk, mert a hagyományos értelemben vett versenysportok tulajdonságaival bír (szervezett rendszerben működés, szurkolói bázis, szponzorok jelenléte és a többi). Az ELTE PhD-hallgatója kitért arra is, hogy a szurkolók bevonása erősebb az e-sport közvetítések során, hiszen

a nézők meg tudnak jelenni az élő adásban, kommentjeik láthatóak vagy akár hallhatóak a kommentátor, sőt akár a játékosok számára is.

Megjegyezte, hogy habár az offline rendezvények elmaradásával a bevételek csökkentek, hosszú távon az e-sport egyértelműen a járványhelyzet nyertese lesz, hiszen a digitális sport új területekre jutott el: a hagyományos sportok területén is elkezdtek online tartalmakat gyártani.

Miháczi Zoltán, Magyar Tájékozódási Futó Szövetség alelnöke bemutatta, hogy a tájékozódó futás, azon belül a tájékozódási sportok mozgássérültek számára kialakított változata (Trail-O) hogyan reagált a Covid-helyzetre. A virtuális szoftverek, a felkészülésre használt tájfutás-szimulátorok ugyanis lehetővé tették az online környezetbe kerülést, ahol billentyűzettel, egérrel lehet megoldani a tájékozódási feladatokat.

(Forrás: ELTE, Fotó: Unsplash/Florian_Gagnepain, Jack Schumacher)

További cikkek a témában:

A nemek közötti egyenlőtlenség az e-sportban is egyértelműen jelen van Különösen a nők zaklatása és a jogi képviselet hiánya miatt.

Virágzik-e az e-sport a karantén idején? Az e-sport amúgy is átalakulóban volt, és számtalan kérdőjel jelent meg körülötte. A járvány megjelenésével a kérdőjelek száma csak gyarapodott: milyen irányba tart az elektronikus sportolás, és miféle jövő várhat rá.

Négytonnás acélpókok, amiket a bennük álló ember irányít. Ez lesz a jövő sportja? A Furrion Exo-Bionics 14 éve tervezi a Prosthetis nevű robotot, aminek fejlesztése mostanra a célegyenesbe fordult: a Kickstarteren elkezdték toborozni a leendő pilótákat, akik majd egy arénában küzdenek egymás ellen a négytonnás monstrumokkal.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
A CIA alá tartozó OGA eddig világszerte legalább kilenc űrjárművet gyűjtött be – ebből kettő tökéletes állapotban van – állítja több tanú is. Mindettől nem függetlenül a Szenátus után most a Képviselőházon múlik az “UFO-törvény sorsa”, ami kihívásokkal néz szembe elsősorban annak kapcsán, hogy nehezményezik, hogy a magánszereplőknek is ki kellene adniuk a nem emberi intelligenciára utaló tárgyi és biológiai bizonyítékokat.
Jövőre ChatGPT-képzés indul egy magyar egyetemen
Jövőre ChatGPT-képzés indul egy magyar egyetemen
A kecskeméti Neumann János Egyetem az eddig online ChatGPT-kurzusokat kínáló magyar startuppal, a Promptmasterrel együtt indítja a szabadon választható képzést 2024 tavaszán.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.