Az E-sport lehet a pandémia egyik nagy nyertese

2021 / 04 / 09 / Perei Dóra
Az E-sport lehet a pandémia egyik nagy nyertese
Habár az offline rendezvények elmaradásával a bevételek csökkentek, hosszú távon az e-sport egyértelműen a járványhelyzet nyertese lesz, hiszen a digitális sport új területekre jutott el: a hagyományos sportok területén is elkezdtek online tartalmakat gyártani.

A hazánkban mindössze 2006 óta létező e-sport magyarországi fejlődését és sikerét mutatták be a résztvevők a szombathelyi Sporttudományi Intézet hagyományos rendezvényén, a Sportszakmai Napon, 2021. március huszonhatodikán. Zsolnai Anikó, az ELTE PPK dékánja megnyitó beszédében a szombathelyi Sporttudományi Intézet sokszínűségét hangsúlyozta, ahol a hallgatók a versenysport, a szabadidősport, valamint az iskolai testnevelés területén szerezhetnek képzettséget.

A résztvevőket Heszteráné Ekler Judit, a Sporttudományi Intézet igazgatója is köszöntötte, aki szerint az e-sport témaköre most különösen aktuális, és megkerülhetetlen lesz a sportszakemberek számára. Szalay Ádám, a Nemzeti Gaming és E-sport Sportági Szövetség (NGES) alelnöke elmondta, az NGES-t azért hozták létre, hogy keretrendszert biztosítsanak a sportághoz csatlakozóknak, illetve az elkallódó gamereknek. A szövetség célja az

e-sportot övező negatív előítéletek eloszlatása, és nem utolsó sorban a WHO által is problémának nyilvánított játékfüggőség megelőzése.

Szalay Ádám hangsúlyozta a gamerek és profi szinten játszó e-sportolók közötti különbséget, és kiemelte, hogy az e-sport az észjáték mellett fizikai erőnlétet is igényel. A profik számára az eredmények eléréséhez fontos a fizikai edzés, az étrend és a megfelelő szellemi erőnlét.

Halmos Máté, az eSport Szombathely Sportegyesület alapító elnöke szintén szorgalmazza egy szabályozott rendszer bevezetését az e-sport világába, amelynek keretében megvalósulna a gamer közösségek építése, a régió gamereinek a képviselete, továbbá olyan egészséges környezet megteremtése, ahol a résztvevők számára biztosítva van az orvosi háttér. Ahogy fogalmazott, "az e-sport komplex megközelítésére, egy egészségtudatos szemlélet kialakítására van szükség".

Szabella Olivér, a szombathelyi Illés Akadémia e-sport szakosztályvezetője arról beszélt, hogy habár a fizikai aktivitás nem domináns az e-sportban, mégis sportról beszélhetünk, mert a hagyományos értelemben vett versenysportok tulajdonságaival bír (szervezett rendszerben működés, szurkolói bázis, szponzorok jelenléte és a többi). Az ELTE PhD-hallgatója kitért arra is, hogy a szurkolók bevonása erősebb az e-sport közvetítések során, hiszen

a nézők meg tudnak jelenni az élő adásban, kommentjeik láthatóak vagy akár hallhatóak a kommentátor, sőt akár a játékosok számára is.

Megjegyezte, hogy habár az offline rendezvények elmaradásával a bevételek csökkentek, hosszú távon az e-sport egyértelműen a járványhelyzet nyertese lesz, hiszen a digitális sport új területekre jutott el: a hagyományos sportok területén is elkezdtek online tartalmakat gyártani.

Miháczi Zoltán, Magyar Tájékozódási Futó Szövetség alelnöke bemutatta, hogy a tájékozódó futás, azon belül a tájékozódási sportok mozgássérültek számára kialakított változata (Trail-O) hogyan reagált a Covid-helyzetre. A virtuális szoftverek, a felkészülésre használt tájfutás-szimulátorok ugyanis lehetővé tették az online környezetbe kerülést, ahol billentyűzettel, egérrel lehet megoldani a tájékozódási feladatokat.

(Forrás: ELTE, Fotó: Unsplash/Florian_Gagnepain, Jack Schumacher)

További cikkek a témában:

A nemek közötti egyenlőtlenség az e-sportban is egyértelműen jelen van Különösen a nők zaklatása és a jogi képviselet hiánya miatt.

Virágzik-e az e-sport a karantén idején? Az e-sport amúgy is átalakulóban volt, és számtalan kérdőjel jelent meg körülötte. A járvány megjelenésével a kérdőjelek száma csak gyarapodott: milyen irányba tart az elektronikus sportolás, és miféle jövő várhat rá.

Négytonnás acélpókok, amiket a bennük álló ember irányít. Ez lesz a jövő sportja? A Furrion Exo-Bionics 14 éve tervezi a Prosthetis nevű robotot, aminek fejlesztése mostanra a célegyenesbe fordult: a Kickstarteren elkezdték toborozni a leendő pilótákat, akik majd egy arénában küzdenek egymás ellen a négytonnás monstrumokkal.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Őrület: mindössze negyedóra alatt növesztettek gyémántot
Őrület: mindössze negyedóra alatt növesztettek gyémántot
És ehhez sem magas nyomásra, sem kiinduló gyémántmagra nem volt szükség.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.