Az út fölött három centiméterrel lebegő maglev autókat tesztelnek Kínában

2022 / 09 / 17 / Bobák Zsófia
Az út fölött három centiméterrel lebegő maglev autókat tesztelnek Kínában
A maglev technológiával működő utak és autók hatótávnövelésre is alkalmasak.

Kína élen jár a maglev technológiával működő vonatok fejlesztésében és a hagyományosan, a talajon közlekedő verziók mellett már a felfüggesztett vasutak első példányát, a Red Railt is teszteli Csianghszi tartományban. A mágneses erők hatására lebegő, így a súrlódás okozó és a tempót lassító tényezők majdnem teljes kiiktatásával a vonatok rendkívüli sebességre tudnak gyorsulni, méghozzá üzemanyagfogyasztás nélkül, minimális energia felhasználásával. A felfüggesztett szerelvény egyelőre csak 80 km/h-ás sebességgel szállítja az utasokat, de a maglev vonatok akár 600 km/h-ás sebességet is elérhetnek, amivel az egyik leggyorsabb földfelszíni tömegközlekedési eszközt jelenthetik, legalábbis addig, amíg a működőképes hyperloopok meg nem érkeznek.

A Délnyugati Csiaotung Egyetemen a maglev technológiai fejlesztések egyik legújabb irányát a vonatok mellett a mágnesesen lebegő autók képviselik, amelyek működése a vasutakhoz hasonló módon az útba és a járművekbe épített mágneseken, ebben az esetben állandó mágneseken alapul: ezek tartják a felszín felett a járműveket. A Csiangszu tartományban lezajlott első teszten átalakított, 2,8 tonnás személygépkocsik 35 milliméterrel az út felett lebegve haladtak a nyolc kilométeres tesztpálya egy szakaszán. Az autók leggyorsabbja által elért maximális sebesség 230 km/h-s volt a kísérletről beszámoló Xinhua hírügynökség szerint, és összesen nyolc kocsival hajtottak végig a pályán.

Az egyetem maglev fejlesztéseiért felelős professzora, Teng Cekang elmondása szerint a maglev járművek a gépkocsik üzemanyag/energiafogyasztásának csökkenését és a hatótávnövelést segítheti elő, de emellett a tesztet szervező hatóságok a nagysebességű közlekedéssel kapcsolatos biztonsági technológiákat is vizsgálták.

Az egyetem által tavaly bemutatott maglev vonattal sikerült a japán SCMaglev 603 km/h-ás rekordsebességét megdönteni és elérni a 620 km/h-ás tempót magas hőmérsékletű szupravezetők alkalmazásával, azonban ennek a sebességnek a megfelelő kiaknázása elsősorban a távoli városokat összekötő, kevés megállóhellyel rendelkező vonalakon lenne lehetséges. A mágnesesen lebegő autók előnyeire és működtetésük pontosabb és ideálisabb megoldásaira még további tesztek során derülhet fény, de a mostani kísérlet rávilágított, hogy a járművek szélesebb körében is alkalmazható az eddig vonatokra szabott technológia.

(Interesting Engineering Fotó: QinduoXu)

Elon Musk szerint a jövőre érkező Tesla Roadster képes lesz lebegni a föld felett A Tesla tulajdonosa néhány éve már belebegtette, hogy a SpaceX-től kölcsönvett technológiával egy különleges hajtóművel szerelné fel a jövőre érkező sportkocsit, de úgy tűnik, azóta jelentősen továbbgondolta az ötletet.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A halaknak valóban nincs hasznára a bicikli, nekünk viszont igen – akár a víz alatt is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.