Az út fölött három centiméterrel lebegő maglev autókat tesztelnek Kínában

2022 / 09 / 17 / Bobák Zsófia
Az út fölött három centiméterrel lebegő maglev autókat tesztelnek Kínában
A maglev technológiával működő utak és autók hatótávnövelésre is alkalmasak.

Kína élen jár a maglev technológiával működő vonatok fejlesztésében és a hagyományosan, a talajon közlekedő verziók mellett már a felfüggesztett vasutak első példányát, a Red Railt is teszteli Csianghszi tartományban. A mágneses erők hatására lebegő, így a súrlódás okozó és a tempót lassító tényezők majdnem teljes kiiktatásával a vonatok rendkívüli sebességre tudnak gyorsulni, méghozzá üzemanyagfogyasztás nélkül, minimális energia felhasználásával. A felfüggesztett szerelvény egyelőre csak 80 km/h-ás sebességgel szállítja az utasokat, de a maglev vonatok akár 600 km/h-ás sebességet is elérhetnek, amivel az egyik leggyorsabb földfelszíni tömegközlekedési eszközt jelenthetik, legalábbis addig, amíg a működőképes hyperloopok meg nem érkeznek.

A Délnyugati Csiaotung Egyetemen a maglev technológiai fejlesztések egyik legújabb irányát a vonatok mellett a mágnesesen lebegő autók képviselik, amelyek működése a vasutakhoz hasonló módon az útba és a járművekbe épített mágneseken, ebben az esetben állandó mágneseken alapul: ezek tartják a felszín felett a járműveket. A Csiangszu tartományban lezajlott első teszten átalakított, 2,8 tonnás személygépkocsik 35 milliméterrel az út felett lebegve haladtak a nyolc kilométeres tesztpálya egy szakaszán. Az autók leggyorsabbja által elért maximális sebesség 230 km/h-s volt a kísérletről beszámoló Xinhua hírügynökség szerint, és összesen nyolc kocsival hajtottak végig a pályán.

Az egyetem maglev fejlesztéseiért felelős professzora, Teng Cekang elmondása szerint a maglev járművek a gépkocsik üzemanyag/energiafogyasztásának csökkenését és a hatótávnövelést segítheti elő, de emellett a tesztet szervező hatóságok a nagysebességű közlekedéssel kapcsolatos biztonsági technológiákat is vizsgálták.

Az egyetem által tavaly bemutatott maglev vonattal sikerült a japán SCMaglev 603 km/h-ás rekordsebességét megdönteni és elérni a 620 km/h-ás tempót magas hőmérsékletű szupravezetők alkalmazásával, azonban ennek a sebességnek a megfelelő kiaknázása elsősorban a távoli városokat összekötő, kevés megállóhellyel rendelkező vonalakon lenne lehetséges. A mágnesesen lebegő autók előnyeire és működtetésük pontosabb és ideálisabb megoldásaira még további tesztek során derülhet fény, de a mostani kísérlet rávilágított, hogy a járművek szélesebb körében is alkalmazható az eddig vonatokra szabott technológia.

(Interesting Engineering Fotó: QinduoXu)

Elon Musk szerint a jövőre érkező Tesla Roadster képes lesz lebegni a föld felett A Tesla tulajdonosa néhány éve már belebegtette, hogy a SpaceX-től kölcsönvett technológiával egy különleges hajtóművel szerelné fel a jövőre érkező sportkocsit, de úgy tűnik, azóta jelentősen továbbgondolta az ötletet.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.