Magyar közreműködéssel válhat digitális élménnyé az irodalom

2021 / 05 / 01 / Perei Dóra
Magyar közreműködéssel válhat digitális élménnyé az irodalom
Már a hatvanas években is léteztek olyan kutatások, amelyek számítógépes feldolgozás céljára gyűjtöttek össze hatalmas mennyiségű természetes nyelvi szöveget. Később ilyen módszerrel szótárakat is létrehoztak abból a megfontolásból, hogy a nyelvről szerzett tudást ne elméleti feltételezésekből kiindulva, hanem a korpuszok statisztikai, számítógépes vizsgálatára alapozva is gyarapítsák.

Palkó Gábor, az ELTE Digitális Bölcsészet Tanszék egyetemi docense szerint a módszerrel olyan rejtett mintázatokra bukkanhatnak, amelyek a korábbi, spekulatív modelleket vizsgálva láthatatlanok maradtak. Ez hívta életre a Verskorpuszt is, amely jelenleg negyvenöt költő műveit tartalmazza, forrásuk a Magyar Elektronikus Könyvtár számos, szerzői jogi védelem alatt már nem álló gyűjteménye. A szabad hozzáférésű adatbázist folyamatosan bővítik, legközelebb várhatóan Juhász Gyula és Radnóti Miklós költeményei kerülnek sorra.

A szavak grammatikai tulajdonságainak azonosítására a Nyelvtudományi Intézetben fejlesztett e-magyar programot használták fel, amellyel automatikusan meghatározható az adott kifejezés szótári alakja, szófaja, továbbá morfológiai jellemzői. A mintázatok feltárása szempontjából még érdekesebb, hogy létrehozhatók úgynevezett gyakorisági listák is. Így néhány kattintással egy csokorba gyűjthető, hogy

költőink milyen főneveket használtak a leggyakrabban,

hogy az idők során hogyan változott a jelen és múlt idejű igék aránya, a megszólítás vagy épp a második személyű igealakok használati gyakorisága. A versek rímképlet, a szavak hangrend vagy szótagszám szerint is listázhatók, a verseknél pedig láthatjuk a sorok szótagszámát és időmértékes ritmusképletét is.

A Verskorpuszt elsősorban kutatóknak és egyetemi hallgatóknak ajánlják, de jó szolgálatot tehet a pedagógusoknak a középiskolai irodalomórákat, verselemzéseket támogató adatbázisként is, hiszen az interaktív digitális eszközök bevonása az oktatásba bizonyítottan növeli a diákok motivációját.

A komplex nyelvi elemző szoftverek kifejlesztése hosszú és munkaigényes feladat, ráadásul ezek a magyar nyelv sajátosságai miatt anyanyelvünk elemzésében kevésbé hatékonyak. Palkó Gábor a Tudás.hu-nak adott interjújában egyebek mellett arról is beszélt, hogy 2020 őszén ezért vállalta fel az ELTE vezetésével megalakult Digitális Örökség Nemzeti Laboratórium, hogy a kulturális örökség területén segíti, előmozdítja a mesterséges intelligencia eszközeinek hatékonyságát és elterjedtségét; ennek a feladatnak egyik első lépcsőfoka a Verskorpusz.

(Forrás, szerző: Tudás.hu/Tószegi Zsuzsanna, Fotó: Getty Images Hungary)

További cikkek a témában:

Egy új eszköz képes megjeleníteni az emberek gondolatait Egy lépéssel közelebb a gondolatolvasáshoz.

Van egy oldal, amin elolvashatjuk a Youtube-videókat A Youtube mára az életünk szerves részévé vált, ám a hétköznapokban számos olyan helyzet adódhat, amikor nincs lehetőségünk megnézni egy videót. Itt jön a képbe a Videoticle.

Hasznos tippek a Kindle-hez, amik új szintre emelhetik az olvasás élményét Hol igényelhetünk pénzvisszatérítést? Hogyan csereberéljünk virtuálisan könyvet barátainkkal? Hogyan küldjünk pdf, word, vagy más formátumú dokumentumokat az eszközre? Cikkünkben valamennyi kérdést igyekszünk megválaszolni.


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Rolls-Royce bemutatta a miniatűr atomreaktor prototípusát, amivel a jövőben akár egy holdbázist is üzemeltethetnek
A 3x1 méteres Space-Micro Reactort a múlt héten megrendezett UK Space Conference-en mutatták be a nyilvánosságnak, és a tervek szerint nagyjából 2030-ra készülhet el a végleges változata.
Kína valódi
Kína valódi "láthatatlanná tévő köpönyeget" fejlesztett állítólag
Olyan, mint a Harry Potterben, már ha igaz. A láthatatlanná tévő technológia viszont ennek köszönhetően nagy pillanatokat él meg, mivel egy kanadai cég is hasonló terméket fejlesztett. Csak győzze az ember szétszálazni, hogy éppen ki és miért akar láthatatlan lenni!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.