Magyar kutatók jöttek rá, hogy a a kutyák is képesek reprezentálni saját akcióikat

2020 / 07 / 15 / Perei Dóra
Magyar kutatók jöttek rá, hogy a a kutyák is képesek reprezentálni saját akcióikat
Négylábú társaink epizódikus jellegű memóriájuk segítségével képesek emlékezni az általuk korábban végrehajtott akciókra, ami arra is utal, hogy tudatában vannak annak, mit tesznek éppen-derült ki az ELTE TTK Etológia Tanszék kutatóinak vizsgálatából.

Az epizódikus memória olyan múltbeli események visszaemlékezésére való képesség, amikor az alany nem tudja előre, hogy a későbbiekben szüksége lesz az adott történés felidézésre. Embereknél ezt a fajta memóriát az öntudattal hozzák összefüggésbe, hiszen visszaemlékezéskor az alany „mentális időutazás” során az elméjében újrajátssza az eseményeket, amelyeket korábban átélt. Az ELTE etológusainak legújabb eredményei arra utalnak, hogy a kutyák is képesek reprezentálni saját akcióikat.

„Saját akciók mentális reprezentációinak vizsgálata non-verbális fajoknál (vagyis állatoknál) nagy kihívást jelent, mivel nem kérdezhetjük meg az alanyokat, hogy emlékeznek-e arra, amit tettek. Kidolgoztunk azonban egy módszert, amellyel most mégis csak hozzájuthatunk a válaszhoz”-magyarázta Claudia Fugazza, a tanulmány vezető kutatója. A vizsgálatban tíz kutyát speciális tréning során arra képeztek ki, hogy parancsszóra ismételjék meg előző akciójukat. A gazda a kutya számára már ismert parancsszót adott ki (például hogy ugorjon egyet), majd kiadta a megismétlésre vonatkozó utasítást („Ismét!”), amire a kutyának újra ugrania kellett. A tréning során ezt a módszert alkalmazták a kutyák számára már előzőleg ismert egyéb akciók esetében is. „Azzal, hogy a különböző teszthelyzetek során viszont 

arra utasítottuk a kutyákat, hogy olyan tevékenységet ismételjenek meg, amelyet korábban nem gyakoroltak be,

lényegében arra a kérdésre kaptunk választ tőlük, hogy emlékeznek-e arra, amit korábban csináltak"-mondta Fugazza. Hogy vizsgálhassák a kutyák saját akcióikra vonatkozó epizódikus jellegű memóriáját, a kutatók megnézték, képesek-e az állatok mindennapi helyzetekben parancs nélkül is megismételni korábbi tetteiket. A teszt során a gazda olvasott a kanapén, úgy téve, mintha nem figyelne a kutyára. Amint azonban a kutya jól körülírható spontán tevékenységet végzett (például ivott a tálkájából), a gazda rögtön kiadta az „Ismét!” vezényszót. Máskor a kutyák számára szintén váratlan helyzetben új tárgyakat mutattak (plüssjátékot, állatszobrocskát, ládát és játékbabát). „Arra számítottunk, hogy csinálnak valamit ezekkel a tárgyakkal, amire később megismételnek, ha felszólítják őket erre”-magyarázta Pongrácz Péter etológus, a tanulmány társszerzője. A tesztek során

a kutyák 70 százalékos sikerrel ismételték meg sikeresen az előző cselekvésüket,

amikor az „Ismét!” parancsszó azonnal elhangzott a spontán akció után. Amikor a parancsszó késleltetéssel érkezett, a kutyák már kevésbé voltak sikeresek, de még egy óra elteltével is harminc-negyven százalék között teljesítettek. „Mivel a kutyák nem várták a parancsszót, nem adhattak előzetesen kialakított és megerősített választ. Spontán (nem pedig begyakorolt) cselekvésről lévén szó, csakis az epizódikus jellegű memóriájukra támaszkodhattak”-világít rá Pogány Ákos etológus, a tanulmány társszerzője. A kutatásban részt vett Miklósi Ádám, az ELTE TTK Etológia Tanszék vezetője is, aki így összegezte az új eredményeket:

„A tanulmány elsőként bizonyította, hogy a kutyák tudatában vannak cselekvéseiknek."

"Ez fontos előrelépés az önreprezentáció komplexitásának és evolúciójának megértésében. Sőt, talán a kutyákról való általános gondolkodásunkon is változtat, hiszen már tudjuk, hogy képeznek mentális reprezentációkat az aktuális cselekvéseikről, így, legalábbis bizonyos mértékig, tudatában vannak annak, hogy mit csinálnak.”

A tanulmányt a Scientific Reports tudományos folyóirat is publikálta.

(Forrás: ELTE TTK Etológia Tanszék, Fotó: Needpix)

 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.