Így jelentkezhet a Magyar Űrhajós Programba az, aki a legújabb magyar kutatóűrhajós szeretne lenni

2021 / 11 / 08 / Bobák Zsófia
Így jelentkezhet a Magyar Űrhajós Programba az, aki a legújabb magyar kutatóűrhajós szeretne lenni
2022 január 31-éig lehet beadni a jelentkezési lapokat, a feltételek nem is olyan szigorúak, de a kiegyensúlyozott, minden körülmények között stabil jellem például egyértelmű elvárás. Négy jelentkezőt választanak ki: egy űrhajósjelöltet, egy fő tartalékost, és két biztonsági tartalékost, előbbi kettő Houstonban az Axiom Space kiképzésén vesz majd részt.

Ferencz Orsolya a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa október 28-án jelentette be a HUNOR (Hungarian to Orbit) program kezdetét, amelynek során egyrészről kiválasztják azokat a tudományos projekteket, amelyek az űrben zajlanak majd és azokat az űreszközöket, amelyeket tesztelésre szánnak, másrészt azt a magyar kutatóűrhajóst, aki valamikor 2024-ben elindulhat a világűrbe egy legalább egy hónapig tartó misszióra. A legújabb magyar űrhajós kiválasztása hosszú folyamat lesz, amelynek során számos teszten kell megállnia a helyét leendő asztronautának, a végén pedig fél éves houstoni kiképzésen és az Axiom Space és a NASA kiképzőközpontjaiban zajló különleges tréningeken is részt kell vennie.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, Magyarország a HUNOR program megvalósítása során az amerikai Axiom Space-szel dolgozik együtt, aki a NASA stratégia partnere, valamint a cég a SpaceX-szel is nagyszabású megállapodást kötött az ISS-re indított emberes küldetésekről, amelyek során űrturistákat szállítanak majd több mint egy hetes 'kirándulásra' és tudományos kutatómunkák elvégzésére a Nemzetközi Űrállomásra. Az első program résztvevőit, a februárban induló Ax-1 legénységét, Mark Pathyt, Larry Connort, Eytan Stibbe-t és a korábbi NASA űrhajós Michael López-Alegríát már tréningezik az ISS-specifikus kiképzésen. Mire a második (vagy Charles Simonyi űrturistával együtt a harmadik) magyar űrhajós megérkezik a Nemzetközi Űrállomásra, lehetséges, hogy a cég saját gyártmányú modulját is csatlakoztatják majd az ISS-hez, amit a NASA-val kötött szerződése értelmében valamikor 2024 második felében terveznek üzembe állítani.

Jelentkezés az űrprogramba

De hogyan lehet jelentkezni a Magyar Űrhajós Programba, ha valaki saját szemével szeretné látni a Nemzetközi Űrállomást, mielőtt az végleg kiöregszik és leváltják a kereskedelmi űrállomások?

Először is érdemes elolvasni a jelentkezési feltételeket és ismerkedni egy kicsit a programmal a HUNOR honlapján található leírás vagy a magyarorszag.hu oldaláról letölthető Űrhajós jelentkezési kézikönyv segítségével, majd ki kell tölteni az űrlapot, amely szintén a magyarorszag.hu honlapjáról érhető el, ehhez előbb regisztrálni kell az Ügyfélkapun, ha korábban nem tettük meg. Jelentkezni csak elektronikus úton lehet, ha segítségre van szükségünk, az [email protected] címre küldhetünk e-mailt. A jelentkezésre 2022 január 31-ig van lehetőség. A feltételek nem túl szigorúak, de bőven vannak azért elvárások a képességek és fizikai állapot tekintetében is, az alap követelmények közé tartozik:

 • a magyar állampolgárság
 • a bejelentett állandó magyarországi lakcím
 • a legfeljebb 40. betöltött életév
 • a büntetlen előélet
 • az úszótudás
 • a magas szintű angol nyelvtudás (CEFR szerinti C1 szint), de előnyt jelent az orosz nyelvismeret, tekintettel az ISS orosz moduljára és műszereire
 • felsőfokú végzettség, amelyhez előnyt jelent a mérnöki, műszaki és természettudományi, orvosi vagy fogorvosi végzettség
 • vezetői engedély
 • legalább három év szakmai tapasztalat műszaki, természettudományi vagy
  orvosi területen (a doktori fokozat ezeken a tudományterületeken három év szakmai tapasztalatnak beszámítható)
 • 150 cm és 190 cm közötti testmagasság
 • 50 kg és 95 kg közötti testsúly
 • normál testtömeg index
 • normál vérnyomás: legfeljebb 140/90 mm Hg
 • egészséges látás és színlátás
 • egészséges hangérzékelés (kónikus
  vagy visszatérő hallászavar nélkül)

Ha ezeknek a feltételeknek megfelelünk, beadhatjuk a jelentkezési lapot, amelyhez egy maximum 3000 karakteres angol nyelvű motivációs levelet is kell csatolni, majd várhatjuk az értesítést a döntésről. Nem csak innen lehet azonban bekerülni a legjobb négy közé, mivel a korábban az Európai Űrügynökség által meghirdetett űrhajós programba jelentkező és továbbjutó résztvevők is szerepelnek majd a potenciális leendő űrhajósok listáján.

Összesen négy embert választanak majd ki, egy leendő kutatóűrhajóst, egy fő tartalékost és két biztonsági tartalékost,

ebből az előbbi kettő vesz majd részt a kiképzésen. Ahhoz azonban, hogy valóban elindulhasson a jelölt az űrbe vezető nehéz próbákkal teli úton, még az Axiom Space-nek és a Nemzetközi Űrállomás illetékes testületének is rá kell bólintania a döntésre, ezután pedig következik a kiképzés Houstonban.

De egy kicsit előre szaladtunk, nézzünk, hogy mi történik konkrétan a jelentkezési lapok benyújtása után. A HUNOR leírása szerint először egy online alkalmassági tesztet kell megoldani, amely segít felmérni a "válogatáshoz minimálisan szükséges készségek és képességek meglétét", majd következik a pszichológiai felmérés, ahol a stabil, nehéz körülmények között és stresszes helyzetben is jó ítélőképességű, kiegyensúlyozott személyiségeket keresik. Elvárás emellett az űrhajós felé, hogy képes legyen hosszabb időt tölteni távol a családjától, és tekintettel a gyakori szereplésre, ami vár rá, nem árt, ha jó kommunikációs képességekkel rendelkezik. Ezután jön a repülő-, és űrorvosi alkalmassági vizsgálat különféle terheléses feladatokkal, a technikai meghallgatás, ahol szimulált problémákat kell megoldani, egy "állásinterjú", ahol a kiválasztást végző testület kicsit közelebbről megismerkedik a jelöltekkel, és ezután összeállítják a listát a legalkalmasabb négy emberről.

Ők vesznek részt a bevezető képzésen és az itt nyújtott teljesítmény alapján megszületik a végső döntés.

Hozzá kell tenni, hogy egészen eddig a pontig a költségeket (utazás stb.) a jelentkezők állják és bármikor lehet visszakozni és kilépni a kiválasztási folyamatból, de a szerződés megkötése után már az Egyesült Államokban folytatódnak a meghallgatások és az orvosi-pszichológiai felmérések és ekkor már bizonyos juttatások is járnak a szerződött űrhajósoknak. Az Axiom Space által szervezett alapkiképzés tehát Houstonban zajlik hat hónapon keresztül, és speciális képzések is várják a leendő asztronautákat a cég és a NASA kiképzőközpontjaiban.

Mi lesz a feladata az űrhajósnak az ISS-en?

A Nemzetközi Űrállomáson töltött egy-két hónap alatt többek között a magyar fejlesztésű technológiákat teszteli majd mikrogravitációs körülmények között, a tudományos projekteket és űreszközöket is még most választja ki a testület.

"A küldetés legfőbb célja magyar egyetemek, tudományos kutatóműhelyek és vállalkozások kísérleteinek elvégzése és hazai fejlesztésű műszerek tesztelése mikrogravitációs környezetben.

A kiképzés mellett ezért a kijelölt űrhajósnak és a tartalékosnak a tudományos munkához szükséges ismereteket is el kell sajátítani, meg kell tanulniuk a műszerek és eszközök kezelését, továbbá be kell gyakorolniuk a kísérletek végrehajtását." - írják a program oldalán. Az, hogy pontosan milyen űreszközöket tesztelnek majd, még később derül ki, de minden bizonnyal lesznek köztük sugárzásmérő berendezések is, hiszen ezeknek nagy hagyománya van a magyar űrkutatási programok történetében, ahogy arról korábban is írtunk, a REMRED által gyártott TRIPIL és PSDS dózismérőt például 2024-re tervezik bemutatni az ISS-en.

A következő magyar űrhajós elindítása az ISS-re azonban csak egyike az ambiciózus űrbeli terveknek, az Orosz Szövetségi Űrügynökséggel is folynak a tárgyalások a közös programról, és hamarosan el is indul három projekt, a Csibisz, az Obsztanovka–2 és a Trabant, az ezekben való részvételre, a világűr békés kutatásában való együttműködést elősegítő programok indítására nemrégen adott felhatalmazást Orbán Viktor miniszterelnök.

(Fotó: Axiom Space, NASA, ESA/S. Corvaja)

További cikkek a témában:

Öt év múlva újra lesz magyar űrhajós Szijjártó Péter az Európai Űrügynökség (ESA) sevillai konferenciáján jelentette be, hogy 2024-ig embert küldünk az ISS-re.
A SpaceX viheti az űrbe a második magyar űrhajóst Azt már eddig is lehetett tudni, hogy Magyarország néhány éven belül asztronautát szeretne küldeni a Nemzetközi Űrállomásra, de most több fontos részlet is kiderült a projektről.
Túl a Földön és túl a Holdon is az emberiségre minden eddiginél nagyobb kihívások várnak "Az egyetlen bolygót benépesítő fajok nem maradnak életben hosszú távon" - idézték John Young asztronauta szavait a Nemzetközi Űrhajós Szövetség 33. kongresszusán, ahol a Hold és Mars küldetések nehézségeiről és lehetőségeiről számoltak be a résztvevők.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében.
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Az első robotizált NASA holdmisszió rovere 100 napig járja a Mons Mouton környékét víz után kutatva, majd küldetése végén megfagy.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.