Már a jövő héten új neve lehet a Facebooknak

2021 / 10 / 21 / Pőcze Balázs
Már a jövő héten új neve lehet a Facebooknak
Sajtóértesülések szerint a Facebook rövidesen bejelenti, hogy új név alatt fog működni. A döntés hátterében a metaverzum-vállalattá alakulás állhat, de az elmúlt hónapok, évek botrányai miatt is problémássá válhatott a megszokott cégnév.

2003-ban, amikor Mark Zuckerberg még csak egy harvardi diák volt, zavarta, hogy az egyetem képtelen digitalizálni az intézmény belső portrégyűjteményét és telefonkönyvét, "face book"-ját. Rövid idő alatt elkészített egy online rendszert, amelyet "TheFacebooknak" nevezett el, majd két év múlva, már befektetői tőkével a háta mögött, megvásárolta a Facebook.com domaint. Tizenhat évvel később a céget még mindig így hívják, pedig a közel hárommilliárd ember által használt weboldal mellett alájuk tartozik az Instagram, a WhatsApp, de még a nemrég Facebook Reality Labs-zé keresztelt virtuális valóság részlegük, az egykori Oculus is. Ráadásul ahogyan nőtt a cég, úgy kezdett el a nevéhez egyre több negatív jelenség, botrány is hozzáragadni, a saját véleményünket visszhangzó "buborékoktól" az adatvédelmi botrányokon és bírságokon át az algoritmusokkal való feltételezett visszaélésekig, a közönségük polarizálásáig.

Mark Zuckerberg nem így akar bevonulni a történelemkönyvekbe

A The Verge újságírója, Alex Heath olyan bennfentes információkhoz jutott hozzá, amelyek szerint az alapító azt szeretné, hogy a Rakétán is bemutatott metaverzum megépítőjeként emlékezzünk rá. Ehhez pedig úgy tűnik, az egyik lépés az lesz, hogy a jövő héten, legkésőbb az október 28-i Connect konferencián átkeresztelik a vállalatot. Heath úgy tudja, hogy még a felsővezetők sem mind ismerik a kiválasztott nevet, de sokan arra tippelnek, hogy a Horizon (horizont) szóhoz lehet köze, ugyanis egy még meg nem jelent VR-szoftverük és egy munkahelyi programjuk is ezt a nevet viseli.

A Google néhány éve szinte pontosan ugyanezt csinálta: azóta Alphabet néven működtetnek egy anyavállalatot, mert annyira sokminden tartozna a Google név alá, az önvezető Waymótól az egészségügyi kütyüket gyártó Fitbiten át a DeepMind MI-kutatásaiig, hogy az a befektetők és a sajtó előtt is zavart szülne, sőt, kockázatot jelentene. A keresőóriás érthető és logikus példája mellett a Gizmodo egy sor olyan márkát gyűjtött össze, amelyeket botrányok, problémák miatt kellett új névvel ellátni, élükön a ma már Altriaként működő dohánygyárral, az egykori Philip Morris-szal.

A Facebook egy nemrég született blogposztja is arra utal, hogy a metaverzum-ambíciók biztosan hozzájárultak a döntésükhöz: Nick Clegg, a cég elsőszámú PR-vezetője arról írt, hogy tízezer új állást fognak létrehozni az Európai Unióban a következő öt évben. "A metaverzum új kreatív, közösségi és gazdasági lehetőségeket hozhat létre. És az európaiak a kezdetektől fogva alakíthatják azt" - írja Clegg, aki a nagy piacnak, az elsőosztályú felsőoktatásnak és a kiváló munkaerőnek tulajdonítja döntésüket. Emellett persze az is hozzájárulhat az európai erősítéshez, hogy volt kollegájuk, Frances Haugen az amerikai Szenátus előtt azt állította, hogy a cégnél annyira küszködnek az új emberek felvételével, hogy inkább nem tökéletesítik a problémás eseteket felismerő rendszereiket, mert nem lenne, aki aztán valóban dolgozna a megoldásokon. Kérdés, hogy ezen segíteni fog-e a metaverzum, mint kihívás, és egy új név.

(Fotó: Unsplash)

További cikkek a témában:

Magyarország is csatlakozott az Apple-nek, a Google-nek és a Facebooknak fájó megállapodáshoz Írország, ahol sok tech óriás adózik, szintén elfogadta a globális minimumadó gondolatát.
Kitálalt a volt facebookos termékmenedzser a szenátorok előtt Frances Haugen korábban felvállalta, hogy ő szivárogtatott ki információkat a sajtónak. Most komoly vádakat fogalmazott meg a meghallgatásán.
Háromdimenziós metaverzummá alakulhat a Facebook már öt éven belül Mark Zuckerberg szerint A közösségi oldal alapítójának régi álma, hogy egy valódi alternatív virtuális univerzumot építsen, ahol sokkal természetesebben kapcsolódhatnak az emberek, mint a képernyőkön keresztül.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
A Xiaomi 13T Pro 144Hz-es képfrissítésű OLED kijelzővel, 120 wattos gyorstöltéssel és 350 ezer forint alatti árcédulával igyekszik magához édesgetni azokat, akiknek nem opció, hogy félmillió forintot fizessenek ki egy olyan telefonért, amiben minden megtalálható, amit egy mai csúcskészüléktől elvárhatnánk.
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Eddig átlagosan 50 nap volt egy fatva megalkotása, olykor több év, de az MI segítségével akár már öt óra alatt elkészülhet egy törvény.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.