Már embereken is sikerrel tesztelték a vezeték nélküli agy-számítógép interfészt

2021 / 04 / 16 / Bobák Áron
Már embereken is sikerrel tesztelték a vezeték nélküli agy-számítógép interfészt
Nem Elon Musk Neuralinkje az egyetlen, ami az emberek agyát igyekszik rákötni a számítógépekre, a BrainGate-nek pedig most egy nagyon fontos lépést sikerült tennie, hogy a technológia a hétköznapokban is elterjedhessen.

Ahogy a Neuralinkről szóló korábbi cikkünkben már írtuk, a BCI, azaz az agy-számítógép interfészek egyáltalán nem számítanak újdonságnak, ugyanakkor az eddig használt készülékek mind az adatátvitel sebességében, mind pedig a hordozhatóságukban jelentősen elmaradnak attól, hogy a technológia a mindennapokban is használható legyen. Pedig Elon Musk tervei szerint az emberi agy és a számítógép között kétirányú kapcsolatot lehetővé tevő technológia nagyon is a hétköznapok része lesz, ami hosszú távon akár a mesterséges intelligenciával való teljes szimbiózist is megteremtheti.

A Brown University kutatói által kifejlesztett Brown Wireless Device (BWD, vagyis Brown vezeték nélküli eszköz) ugyan nem ígér ilyen ennyire forradalmi dolgokat, viszont a legfrissebb hírek szerint jóval közelebb állnak a céljaik eléréséhez, ugyanis az eszközt már embereken is sikeresen tesztelték.

Az egyetem március 31-én kiadott sajtóközleménye szerint az általuk kifejlesztett készülékkel a világon elsőként sikerült emberi alanyoknál nagy sebességű adatátvitelt elérniük vezeték nélküli BCI-géppel. A BWD két részből áll: egy száz elektródát tartalmazó modulból, amit közvetlenül az agyba ültetnek be, valamint a fej tetején elhelyezett adóvevőből, ami az elektródák által mért neurális jeleket továbbítja egy számítógépnek vezeték nélkül. A 35 és 63 éves, gerincvelősérülés miatt mozgásképtelenné vált kísérleti alanyokba két-két modult ültettek be az agy-számítógép interfészből, akik így képesek voltak a gondolataikkal irányítani egy tábalgépet, ezzel kiváltva az egeret és a billentyűzetet. "A kísérlet megmutatta, hogy vezeték nélküli rendszer gyakorlatilag ugyanolyan minőségben továbbítja a jeleket, mint a vezetékes rendszerek, a résztvevők pedig mind a kurzor kezelésének pontosságában, mind pedig a gépelési sebességben hasonlóan jó eredményeket értek el" - írja a BrainGate sajtóközleménye.

A két beültetett eszköz összesen 48 megabites sebességgel továbbította a páciensek neurális jeleit, az üzemideje pedig 36 óra, ami szintén komoly előrelépés, hiszen az alanyok így akár egy napon keresztül is zavartalanul tudják használni a rendszert. John Simeral, a Brown University adjunktusa, és a kutatás vezetője elmondta, hogy ez a megoldás teljesen új lehetőségeket nyit meg az ilyen rendszerek használatában. A BrainGate végső célja egy olyan, beültethető intrakrotikális rendszer megalkotása, amely lehetővé teszi a mozgáskorlátozottak számára, hogy visszanyerjék az önállóságukat.

(Fotó: BrainGate, Getty Images)

További cikkek a témában:

A Neuralink közzétette a videót, amelyben egy majom a gondolataival irányít egy videojátékot Úgy tűnik, Elon Musk nem túlzott, amikor azt állította, hogy van egy majmuk, ami a gondolataival pongozik.

Eladhatják-e a cégek a gondolatainkat? Ha időben lépünk, akkor talán nem Bár az agyunkat a számítógéppel összekötő gépek látszólag még messze vannak, egyes kutatók szerint nagyjából az utolsó pillanatokban vagyunk, hogy meghozzuk azokat a szabályokat, amik biztosítják a gondolatainkhoz fűződő jogainkat.

Bemutatták a Neuralink működő prototípusát, amivel az agyunkat köthetjük majd rá a számítógépekre A Neuralinkkel a jövőben kezelhetővé válhatnak a neurológiai betegségek, új lehetőségeket nyithat a mozgáskorlátozottak számára, hosszú távon pedig akár azt is lehetővé teheti, hogy az emberek a gondolataikkal kommunikáljanak egymással. A mai bemutató viszont még csak az első lépés volt egy nagyon hosszú úton.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hány ember élt eddig összesen a világon?
Hány ember élt eddig összesen a világon?
"Ahány ember él ma, mind mögött harminc szellem sorakozik; ez az élők és holtak számaránya. Az idők hajnala óta nagyjából-egészéből százmilliárd ember taposta a Föld nevű bolygót." - írta Arthur C. Clarke az 1968-ban megjelent Űrodisszeia című könyvének nyitányában. Igaza volt az írónak? És hogyan változtak azóta a becslések?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.