Már megvan a telek, amire a lengyel állami villanyautó-gyár épül

2020 / 12 / 16 / Rácz Tamás
Már megvan a telek, amire a lengyel állami villanyautó-gyár épül
Úgy néz ki, tényleg megvalósul a lengyel Izera elektromos autó-projekt. A gyár Szilézia déli részén épül meg.

A ElectroMobility Poland (EMP) nevű, 2016-ban alapított lengyel állami vállalat néhány hónapja mutatta be nemrég alapított elektromos autómárkája, az Izera első modelljeinek látványterveit. Úgy tűnik, az EMP tényleg komolyan gondolja, hogy beszáll az autógyártásba: már a telket is kijelölték a gyár felépítéséhez.

Az Izera-gyár Szilézia déli iparvédékén épül meg, egy Jaworzno nevű, 90 ezres lélekszámú város mellett. A cég ugyanakkor jelezte, hogy a gyártás indítása máris késésben van az eredeti tervekhez képest. A korábban említett 2023-as indulás helyett ma már 2024-es szalagindítással számolnak. A lengyel beruházás célja, hogy a hazai ipar képes legyen felvenni a versenyt a szomszédos államok autóiparával. Úgy tűnik, a lengyel kormányzat nem nézi jó szemmel, hogy a cseh, szlovák és persze magyar földön működő autógyárak termékei határozzák meg a belső piacot.

Az új gyárban az eddigi hírek szerint kezdetben két, az olasz Torino Design által tervezett karosszériájú autó készül majd, egy ötajtós kocsi és egy kompakt szabadidőautó. A műszaki alapokat nem házon belül fejlesztik, a technika licensz-szerződéssel kerül majd az EMP-hez.

Ugyan a lengyelek még nem nevezték meg a technológiai partnert, de német híradások szerint a cég tárgyalásokat folytat a Volkswagennel, a Hyundai-jal és a Toyotával is az autóipari vállalatok villanyautó-platformjának használatáról. A legvalószínűbb befutó talán a VW, amely már kötött is egy hasonló szerződést a Forddal a MEB-platform átadásáról.

Az új autógyár a tervek szerint 15 ezer munkahelyet teremt majd, ebből 3000 közvetlenül az autógyártással kapcsolatot, további 12 ezer pedig a beszállítói, alvállalkozói körben jön létre.

Ez is érdekelhet:

Sanghajban megjelent az első önjáró KFC-étterem Néhány éve még teljes sci-finek tűnt, hogy egyszer majd a mobilunkról megrendelt önvezető éttermekből vagy vegyesboltokból vehetünk élelmiszereket, Kínában viszont ez az utópia már megvalósulni látszik.

Néhány Teslában mától már elérhető a "teljes önvezetés" funkció Elon Musk Twitteren jelentette be, hogy elkezdik ellátni az autóikat a "full self-driving" szolgáltatás béta verziójával, ami szerinte "kvantumugrás" lesz ahhoz képest, amit a kocsik eddig tudtak.

Nyolc technológiai trend, ami alapjaiban határozhatja meg a következő évtizedet Ha a CES-re hagyatkozunk, néhány év múlva egy sci-fiben fogunk élni, robotbuszok, légitaxik és az embereket kiváltó robotok között. Ha mégsem így lesz, ez a nyolc trend akkor is biztosan nagyon hangsúlyos lesz a következő években.

 

 


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A halaknak valóban nincs hasznára a bicikli, nekünk viszont igen – akár a víz alatt is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.