Már megvan a telek, amire a lengyel állami villanyautó-gyár épül

2020 / 12 / 16 / Rácz Tamás
Már megvan a telek, amire a lengyel állami villanyautó-gyár épül
Úgy néz ki, tényleg megvalósul a lengyel Izera elektromos autó-projekt. A gyár Szilézia déli részén épül meg.

A ElectroMobility Poland (EMP) nevű, 2016-ban alapított lengyel állami vállalat néhány hónapja mutatta be nemrég alapított elektromos autómárkája, az Izera első modelljeinek látványterveit. Úgy tűnik, az EMP tényleg komolyan gondolja, hogy beszáll az autógyártásba: már a telket is kijelölték a gyár felépítéséhez.

Az Izera-gyár Szilézia déli iparvédékén épül meg, egy Jaworzno nevű, 90 ezres lélekszámú város mellett. A cég ugyanakkor jelezte, hogy a gyártás indítása máris késésben van az eredeti tervekhez képest. A korábban említett 2023-as indulás helyett ma már 2024-es szalagindítással számolnak. A lengyel beruházás célja, hogy a hazai ipar képes legyen felvenni a versenyt a szomszédos államok autóiparával. Úgy tűnik, a lengyel kormányzat nem nézi jó szemmel, hogy a cseh, szlovák és persze magyar földön működő autógyárak termékei határozzák meg a belső piacot.

Az új gyárban az eddigi hírek szerint kezdetben két, az olasz Torino Design által tervezett karosszériájú autó készül majd, egy ötajtós kocsi és egy kompakt szabadidőautó. A műszaki alapokat nem házon belül fejlesztik, a technika licensz-szerződéssel kerül majd az EMP-hez.

Ugyan a lengyelek még nem nevezték meg a technológiai partnert, de német híradások szerint a cég tárgyalásokat folytat a Volkswagennel, a Hyundai-jal és a Toyotával is az autóipari vállalatok villanyautó-platformjának használatáról. A legvalószínűbb befutó talán a VW, amely már kötött is egy hasonló szerződést a Forddal a MEB-platform átadásáról.

Az új autógyár a tervek szerint 15 ezer munkahelyet teremt majd, ebből 3000 közvetlenül az autógyártással kapcsolatot, további 12 ezer pedig a beszállítói, alvállalkozói körben jön létre.

Ez is érdekelhet:

Sanghajban megjelent az első önjáró KFC-étterem Néhány éve még teljes sci-finek tűnt, hogy egyszer majd a mobilunkról megrendelt önvezető éttermekből vagy vegyesboltokból vehetünk élelmiszereket, Kínában viszont ez az utópia már megvalósulni látszik.

Néhány Teslában mától már elérhető a "teljes önvezetés" funkció Elon Musk Twitteren jelentette be, hogy elkezdik ellátni az autóikat a "full self-driving" szolgáltatás béta verziójával, ami szerinte "kvantumugrás" lesz ahhoz képest, amit a kocsik eddig tudtak.

Nyolc technológiai trend, ami alapjaiban határozhatja meg a következő évtizedet Ha a CES-re hagyatkozunk, néhány év múlva egy sci-fiben fogunk élni, robotbuszok, légitaxik és az embereket kiváltó robotok között. Ha mégsem így lesz, ez a nyolc trend akkor is biztosan nagyon hangsúlyos lesz a következő években.

 

 


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.