Sanghajban megjelent az első önjáró KFC-étterem

2020 / 11 / 25 / Bobák Áron
Sanghajban megjelent az első önjáró KFC-étterem
Néhány éve még teljes sci-finek tűnt, hogy egyszer majd a mobilunkról megrendelt önvezető éttermekből vagy vegyesboltokból vehetünk élelmiszereket, Kínában viszont ez az utópia már megvalósulni látszik.

A Shanghaineko nevű felhasználó a múlt héten osztott meg néhány képet Twitteren, amelyek az állítása szerint az egyik forgalmas sanghaji metróállomás melletti kereszteződésnél készültek, és két önvezető autó látható rajtuk, amelyek közül az egyikből a KFC termékeit lehet megvásárolni. Ahogy az a kisbusz oldalán is látható, a járművet a kínai Neolox nevű startup biztosítja, akik a Forbes szerint nemrég egyezséget kötöttek a Yum Brands-cel, hogy KFC-s és Pizza Hutos önvezető kisbuszokat állítanak forgalomba.

A vásárlók egy érintőképernyőn választhatják ki, hogy mit szeretnének, majd a QR-kódos fizetés után kinyílik egy kis ablak, ahol elvehetik a megrendelt árut. A fotókat posztoló felhasználó azt is elárulta, hogy a vásárlás egy azonosítószámhoz van kötve, így nem nagyon éri meg lopni. Bár nem tette hozzá, de a jármú minden bizonnyal érzékeli, hogy mit vettek ki belőle.

A Neolix járművei száz kilométert tudnak megtenni egy feltöltéssel és maximum 50 km/h-val tudnak haladni, az újdonságról először hírt adó Soyacincau szerint pedig négyes szintű önvezetésre képesek, vagyis teljesen automatikusan tudnak közlekedni. Az viszont egyelőre nem világos, hogy ebben az esetben ennek milyen funkciója van. A fotós beszámolója szerint a járműveket a reggeli-déli órákban látta a metróállomás mellett, így elképzelhető, hogy az aktuális igények szerint néha máshova vezénylik őket, de mivel a Cnet kérdéseire egyelőre sem a Neolix, sem pedig a Yum Brand nem válaszolt, így ezt nem lehet tudni. Az önvezető boltok másik előnye az lehetne, hogy telefonról is meg lehet őket rendelni, de valószínűbb, hogy az itt látható járművek esetében inkább csak marketingfogásról van szó.

A Neolix önvezető járművei egyébként nem csak áruszállításra vagy mozgó étteremként használhatók, Kínában például az utcák fertőtlenítésére is bevezették már az önvezető kisbuszokat.

További cikkek a Rakétán:

A Honda megkapta az engedélyt, hogy elsőként a világon forgalomba hozzon egy hármas szintű önvezető autót A jövőre piacra kerülő Honda Legend a dugóban már önmagát fogja vezetni, a sofőrnek pedig oda sem kell néznie.

Néhány Teslában mától már elérhető a "teljes önvezetés" funkció Elon Musk Twitteren jelentette be, hogy elkezdik ellátni az autóikat a "full self-driving" szolgáltatás béta verziójával, ami szerinte "kvantumugrás" lesz ahhoz képest, amit a kocsik eddig tudtak.

Az orosz önvezető autó pont úgy vezet, mint egy valódi sofőr Las Vegasban lehetőségünk volt rá, hogy kipróbáljuk a Yandex robotautóját, amiben az a legfurcsább, hogy mennyire nem furcsa.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
A cseh repülő motor 2028-ban már a garázsunkban lehet
A cseh repülő motor 2028-ban már a garázsunkban lehet
Az Airwolfot a gyártó szerint ugyanolyan könnyű vezetni, mint egy motorkerékpárt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.