Már nem a Pentagon a világ legnagyobb irodaépülete

2023 / 07 / 25 / Bobák Zsófia
Már nem a Pentagon a világ legnagyobb irodaépülete
Nyolcvan évig az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának központja volt a világ legnagyobb irodaépülete, de most épült egy még nagyobb.

Az indiai Szúrat városát a Gyémánt Városként is emlegetik, nem véletlenül: itt csiszolják a világon a legtöbb gyémántot, a gyémántok nagy része itt nyeri el csillogó formáját az eredeti, nyers állapota helyett. Az indiai gyémántkereskedés régi időkre nyúlik vissza, Szúratban már a 17. században is sokan foglalkoztak a drágakövek adás-vételével és az évek során az ezen a környéken dolgozó munkások mesteri szintre fejlesztették a szakértelmüket. A helyi gyémántipar hamarosan újabb nagy lendületet kaphat, novemberben megnyitják ugyanis azt az épületet, amely megelőzte a Pentagont nyolcan évig tartó elsőbbségében és elnyerte a világ legnagyobb irodaépülete címet.

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának épülete, amelyet még a második világháború alatt építettek és 1943 adták át hivatalosan, 600 000 négyzetméteres területével a második helyre szorult nyolcvan éves fennállása után és immár a Surat Diamond Bourse (SDB) vezet nagyság tekintetében: a komplexum 660 000 négyzetméteres alapterületű az irodákat tekintve a tervező Morphogenesis vállalat leírása szerint. Az épület külseje különleges látványt nyújt a középen elnyúló "gerinccel" és az abból kiinduló, 15 emeletes, üvegezett szárnyakkal, valamint a köztük elterülő parkokkal, amelyek a Panchtatva jegyében születtek és a természet öt alapvető elemét hivatottak képviselni, a levegőt, a vizet, a tüzet, a földet és az eget. A parkok emellett gyakorlatias célokat is szolgálnak: itt ejthetik meg a találkozóikat a gyémántipar szereplői, akik nem mindig csak a formális tárgyalások keretein belül ütik nyélbe az üzleteket, hanem egy-egy beszélgetés közben is.

Maguk az egyes épületblokkok összesen több mint 4500 irodának adnak otthont, ahol manuális munka is zajlik a gyémántcsiszoló műhelyekben. A Morphogenesis által megadott számok alapján az SDB:

  • 150 000 dolgozónak ad közvetlenül munkát
  • 125 lift működik benne, amelyek 3 m/s-os sebességgel haladnak
  • nagy területe ellenére bármely irodába el lehet jutni a biztonsági kapuktól 4 perc alatt
  • a középső gerinc kialakítása miatt a komplexum sugárzó hűtéssel védekezik a helyi magas hőmérséklet ellen, ami márciusban meghaladhatja a negyven Celsius-fokot is

Az épület célja elsősorban az, hogy megkönnyítse a dolgozók számára a Szúratban való munkavállalást és csökkentse a napi ingázással töltött időt, még jobban fellendítse az indiai drágakő-kereskedelmet és egy nemzetközi központot biztosítson az ezzel kapcsolatos üzletek számára.

Az SDB arra is lehetőséget ad, hogy átrajzolja a környék kereskedelmi térképét, mivel eddig a Szúratban csiszolt gyémántok nagy részét Mumbaiban, a Bandra Kurla Komplexumban található Bharat Diamond Bourse-ban és más mumbaii helyszíneken adták el, de a Surat Diamond Bourse megnyitása után ez a helyzet megváltozhat a Times of India 2018-as beszámolója szerint. A komplexum építését már befejezték, hivatalosan november 17-én adják majd át India miniszterelnöke, Narendra Modi jelenlétében.

(Fotó: SDB)

A Pokol Fenekén épült meg a Pentagon, a világ legnagyobb irodaépülete Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának épületét a második világháború miatt rendkívüli gyorsasággal építették meg egy valahai szegénynegyed helyére és az eredeti tervek szerint csak átmenetileg szállásolta volna el a dolgozókat, de a sorsa máshogy alakult. De miért van az épületben sokkal több mellékhelyiség, mint ahány feltétlenül szükséges lenne?


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az óceánok mélyén mérgező tengeri nyuszik élnek
Az óceánok mélyén mérgező tengeri nyuszik élnek
A Jorunna Parva valójában egy tengeri csiga fajta, melynek kémiai vegyületeket detektáló antennái nyuszifülekre hasonlítanak. Az apró, két centiméteres élőlények étrendjüknek köszönhetően rendkívül mérgezőek és mindössze néhány hónapig élnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.