Már nem a Pentagon a világ legnagyobb irodaépülete

2023 / 07 / 25 / Bobák Zsófia
Már nem a Pentagon a világ legnagyobb irodaépülete
Nyolcvan évig az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának központja volt a világ legnagyobb irodaépülete, de most épült egy még nagyobb.

Az indiai Szúrat városát a Gyémánt Városként is emlegetik, nem véletlenül: itt csiszolják a világon a legtöbb gyémántot, a gyémántok nagy része itt nyeri el csillogó formáját az eredeti, nyers állapota helyett. Az indiai gyémántkereskedés régi időkre nyúlik vissza, Szúratban már a 17. században is sokan foglalkoztak a drágakövek adás-vételével és az évek során az ezen a környéken dolgozó munkások mesteri szintre fejlesztették a szakértelmüket. A helyi gyémántipar hamarosan újabb nagy lendületet kaphat, novemberben megnyitják ugyanis azt az épületet, amely megelőzte a Pentagont nyolcan évig tartó elsőbbségében és elnyerte a világ legnagyobb irodaépülete címet.

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának épülete, amelyet még a második világháború alatt építettek és 1943 adták át hivatalosan, 600 000 négyzetméteres területével a második helyre szorult nyolcvan éves fennállása után és immár a Surat Diamond Bourse (SDB) vezet nagyság tekintetében: a komplexum 660 000 négyzetméteres alapterületű az irodákat tekintve a tervező Morphogenesis vállalat leírása szerint. Az épület külseje különleges látványt nyújt a középen elnyúló "gerinccel" és az abból kiinduló, 15 emeletes, üvegezett szárnyakkal, valamint a köztük elterülő parkokkal, amelyek a Panchtatva jegyében születtek és a természet öt alapvető elemét hivatottak képviselni, a levegőt, a vizet, a tüzet, a földet és az eget. A parkok emellett gyakorlatias célokat is szolgálnak: itt ejthetik meg a találkozóikat a gyémántipar szereplői, akik nem mindig csak a formális tárgyalások keretein belül ütik nyélbe az üzleteket, hanem egy-egy beszélgetés közben is.

Maguk az egyes épületblokkok összesen több mint 4500 irodának adnak otthont, ahol manuális munka is zajlik a gyémántcsiszoló műhelyekben. A Morphogenesis által megadott számok alapján az SDB:

  • 150 000 dolgozónak ad közvetlenül munkát
  • 125 lift működik benne, amelyek 3 m/s-os sebességgel haladnak
  • nagy területe ellenére bármely irodába el lehet jutni a biztonsági kapuktól 4 perc alatt
  • a középső gerinc kialakítása miatt a komplexum sugárzó hűtéssel védekezik a helyi magas hőmérséklet ellen, ami márciusban meghaladhatja a negyven Celsius-fokot is

Az épület célja elsősorban az, hogy megkönnyítse a dolgozók számára a Szúratban való munkavállalást és csökkentse a napi ingázással töltött időt, még jobban fellendítse az indiai drágakő-kereskedelmet és egy nemzetközi központot biztosítson az ezzel kapcsolatos üzletek számára.

Az SDB arra is lehetőséget ad, hogy átrajzolja a környék kereskedelmi térképét, mivel eddig a Szúratban csiszolt gyémántok nagy részét Mumbaiban, a Bandra Kurla Komplexumban található Bharat Diamond Bourse-ban és más mumbaii helyszíneken adták el, de a Surat Diamond Bourse megnyitása után ez a helyzet megváltozhat a Times of India 2018-as beszámolója szerint. A komplexum építését már befejezték, hivatalosan november 17-én adják majd át India miniszterelnöke, Narendra Modi jelenlétében.

(Fotó: SDB)

A Pokol Fenekén épült meg a Pentagon, a világ legnagyobb irodaépülete Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának épületét a második világháború miatt rendkívüli gyorsasággal építették meg egy valahai szegénynegyed helyére és az eredeti tervek szerint csak átmenetileg szállásolta volna el a dolgozókat, de a sorsa máshogy alakult. De miért van az épületben sokkal több mellékhelyiség, mint ahány feltétlenül szükséges lenne?


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Molibdenén, a legújabb egy atom vastagságú anyag, ami a grafén előnyeivel rendelkezik
Molibdenén, a legújabb egy atom vastagságú anyag, ami a grafén előnyeivel rendelkezik
A molibdénből készült molibdenén a kétdimenziós anyagok táborát erősíti és már meg is találták az egyik tökéletes felhasználási területet számára.
Tömeggyártásra is alkalmas egy kétdimenziós csodaanyag
Tömeggyártásra is alkalmas egy kétdimenziós csodaanyag
A 2011-ben felfedezett MXene-t a kutatók álomanyagnak tartják és akár nagy mennyiségben is gyárthatják a jövőben.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.