Másvilági élőlényekhez hasonló mozgó építmények napelemmel fogják termelni az ivóvizet Nevadában

2021 / 03 / 25 / Bobák Zsófia
Másvilági élőlényekhez hasonló mozgó építmények napelemmel fogják termelni az ivóvizet Nevadában
A struktúra a földből szívja fel a vizet a lábain keresztül, majd a belsejében lévő napelem elpárologtatja és ivóvizzé alakítja. A különös műfelhőket Nevadában tervezik felépíteni.

A brit OF.STUDIO egészen sajátos módon képzeli el a jövő közösségi épületeit, az általuk tervezett, valamilyen élőlényre vagy lábakkal rendelkező felhőre hasonlító építmény ugyanis nemcsak ivóvíz gyűjtésére szolgál, hanem egyfajta szociális találkozóhelynek is szánják alkotói. A struktúra alatt például koncerteket lehet tartani, miközben az összegyűlt emberek az ivóvízhez az építményből juthatnak hozzá és a mesterséges felhők árnyékot és védelmet biztosítanak a sivatagi nap sugaraitól.

Az Ephemeral Stationt (Múlékony Állomás) a nevadai Black Rock Sivatagban tervezik először felállítani, a mindössze 170 fős Gerlach városa mellett, ezért a helyi klímához igazították a felépítését. A cég szerint az objektum úgynevezett közösségi erőforrásgyűjtő lesz és teljesen környezetbarát módon fog működni. A lábak acélból állnak és belül üregesek, így a talajvíz keresztül tud szivárogni rajtuk felfelé, úgy mint egy kapillárison. A "teremtmény" aljába vattaszerű anyagot helyeznek, amely felszívja a vizet, a felette található napelemek pedig a termelődő hő segítségével elpárologtatják, ezután a pára kicsapódik az alumínium lemezre, illetve műanyagfóliára.

Igaz, hogy a napelemek belül helyezkednek el, de a külső burkot adó héj áttetsző anyaga a napfény 90%- át átengedi, ezért nem rontja a hatékonyságot. A kinyert víz ihatónak mondható, mivel 66 Celsius fok felett (ennyi a hőmérséklet a műfelhőben) már többé-kevésbé megtisztul a baktériumoktól. A desztillált vizet gyűjtőkben tárolják és ivóvízként vagy öntözésre lehet használni. A szerkezet minden része az ökodizájnak megfelelően újrahasznosítható anyagokból készül és a tervek szerint a vatta kivételével, melyet két-három évente le kell cserélni, az összes többi alkatrész húsz-harminc évig garantáltan működni fog. A tetején levő polikarbonát anyagot lehet, hogy hamarabb kikezdi a tűző nap, de ennek is legalább tíz év élettartamot jósolnak.

A stúdió szerint ezeknek az építményeknek rengeteg előnye lehet a hagyományosabb, egy helyben álló, zömök épületekkel szemben, például könnyen összeszerelhetőek a helyszínen, nem kell a felépítésükhöz képzett munkaerő és fenntarthatóak, kevesebb szén-dioxid kibocsátással. Az Ephemeral Station funkcióját és külalakját az indiai banyánfákról és hőlégballonokról mintázták, de akár különös, sci-fiből szabadult élőlényekre is asszociálhat az ember a láttukon, vagyis lehet, hogy inspirációul szolgált a minden évben Gerlach-tól nem messze megtartott Burning Man fesztivál dizájnja is.

(Forrás: landartgenerator, Fotó: OF. STUDIO)

További cikkek a témában:

Elmentünk egy VR-fesztiválra, és nem bántuk meg Nem kis fába vágták a fejszéjüket a Burning Man szervezői, amikor úgy döntöttek, hogy a koronavírus-járvány miatt elmaradt fesztivált a virtuális valóságban fogják megrendezni.
Nevada kormányzója lehetővé tenné a technológiai cégeknek, hogy miniállamokat hozzanak létre Saját adótörvények, saját rendfenntartó erő is szerepel a javaslatban, amit pénteken nyújtottak be.
Elkészült az eddigi legkülönösebb marsi ház látványterve A hatalmas tojásokra emlékeztető épületek 3D nyomtatással készülnek majd, és a NASA szerint minden igényt kielégítenek.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
A SCoPEx program keretében kis mennyiségű kalcium-karbonátot engedtek volna a sztratoszférába, hogy megfigyeljék hogyan viselkedik az anyag és alkalmas-e arra, hogy a napsugarakat visszatükrözve hűtse a Földet későbbi szoláris geomérnökségi akciók során. A projekt beszüntetését maguk a résztvevő kutatók kezdeményezték. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne folytatódnának a kísérletek máshol, más anyagokkal.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.