Másvilági élőlényekhez hasonló mozgó építmények napelemmel fogják termelni az ivóvizet Nevadában

2021 / 03 / 25 / Bobák Zsófia
Másvilági élőlényekhez hasonló mozgó építmények napelemmel fogják termelni az ivóvizet Nevadában
A struktúra a földből szívja fel a vizet a lábain keresztül, majd a belsejében lévő napelem elpárologtatja és ivóvizzé alakítja. A különös műfelhőket Nevadában tervezik felépíteni.

A brit OF.STUDIO egészen sajátos módon képzeli el a jövő közösségi épületeit, az általuk tervezett, valamilyen élőlényre vagy lábakkal rendelkező felhőre hasonlító építmény ugyanis nemcsak ivóvíz gyűjtésére szolgál, hanem egyfajta szociális találkozóhelynek is szánják alkotói. A struktúra alatt például koncerteket lehet tartani, miközben az összegyűlt emberek az ivóvízhez az építményből juthatnak hozzá és a mesterséges felhők árnyékot és védelmet biztosítanak a sivatagi nap sugaraitól.

Az Ephemeral Stationt (Múlékony Állomás) a nevadai Black Rock Sivatagban tervezik először felállítani, a mindössze 170 fős Gerlach városa mellett, ezért a helyi klímához igazították a felépítését. A cég szerint az objektum úgynevezett közösségi erőforrásgyűjtő lesz és teljesen környezetbarát módon fog működni. A lábak acélból állnak és belül üregesek, így a talajvíz keresztül tud szivárogni rajtuk felfelé, úgy mint egy kapillárison. A "teremtmény" aljába vattaszerű anyagot helyeznek, amely felszívja a vizet, a felette található napelemek pedig a termelődő hő segítségével elpárologtatják, ezután a pára kicsapódik az alumínium lemezre, illetve műanyagfóliára.

Igaz, hogy a napelemek belül helyezkednek el, de a külső burkot adó héj áttetsző anyaga a napfény 90%- át átengedi, ezért nem rontja a hatékonyságot. A kinyert víz ihatónak mondható, mivel 66 Celsius fok felett (ennyi a hőmérséklet a műfelhőben) már többé-kevésbé megtisztul a baktériumoktól. A desztillált vizet gyűjtőkben tárolják és ivóvízként vagy öntözésre lehet használni. A szerkezet minden része az ökodizájnak megfelelően újrahasznosítható anyagokból készül és a tervek szerint a vatta kivételével, melyet két-három évente le kell cserélni, az összes többi alkatrész húsz-harminc évig garantáltan működni fog. A tetején levő polikarbonát anyagot lehet, hogy hamarabb kikezdi a tűző nap, de ennek is legalább tíz év élettartamot jósolnak.

A stúdió szerint ezeknek az építményeknek rengeteg előnye lehet a hagyományosabb, egy helyben álló, zömök épületekkel szemben, például könnyen összeszerelhetőek a helyszínen, nem kell a felépítésükhöz képzett munkaerő és fenntarthatóak, kevesebb szén-dioxid kibocsátással. Az Ephemeral Station funkcióját és külalakját az indiai banyánfákról és hőlégballonokról mintázták, de akár különös, sci-fiből szabadult élőlényekre is asszociálhat az ember a láttukon, vagyis lehet, hogy inspirációul szolgált a minden évben Gerlach-tól nem messze megtartott Burning Man fesztivál dizájnja is.

(Forrás: landartgenerator, Fotó: OF. STUDIO)

További cikkek a témában:

Elmentünk egy VR-fesztiválra, és nem bántuk meg Nem kis fába vágták a fejszéjüket a Burning Man szervezői, amikor úgy döntöttek, hogy a koronavírus-járvány miatt elmaradt fesztivált a virtuális valóságban fogják megrendezni.
Nevada kormányzója lehetővé tenné a technológiai cégeknek, hogy miniállamokat hozzanak létre Saját adótörvények, saját rendfenntartó erő is szerepel a javaslatban, amit pénteken nyújtottak be.
Elkészült az eddigi legkülönösebb marsi ház látványterve A hatalmas tojásokra emlékeztető épületek 3D nyomtatással készülnek majd, és a NASA szerint minden igényt kielégítenek.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Kiadták az engedélyt Lengyelország első atomerőművének megépítésére
Kiadták az engedélyt Lengyelország első atomerőművének megépítésére
A tervek szerint 2040-ig három, összesen 9 GW kapacitású atomerőművet építenek majd az Európa vezető széntermelőjének számító országban.
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
A kísérleti projekt célja, hogy segítsen a sarkvidéki közösségnek a zöld energiára való áttérésben a dízel generátorok használata helyett.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.