Másvilági hangon morajlik a Föld mágneses tere egy új felvételen

2022 / 10 / 25 / Bobák Zsófia
Másvilági hangon morajlik a Föld mágneses tere egy új felvételen
A Napból érkező töltött részecskéket eltérítő mágneses mező védi az életünket, de a hangja nem éppen barátságos a legújabb hanganyagokon.

A Föld mágneses mezejének, pontosabban a Napból érkező töltött részecskékkel találkozó és azokat pályájukról eltérítő erőknek a hatása folyamatosan védi a földi életet, azonban jelenlétét ritkán érzékeljük, inkább csak az extrém esetekben, egy-egy erőteljes napkitörés alkalmával az elektromos eszközöket és infrastrukturát befolyásoló negatív következmények során szembesülünk vele, milyen nagy szükség is van a van Allen övezet biztonsági zónájának működésére. A mágneses tér kialakulásáról és viselkedéséről sokat megtudhattak a kutatók a műholdas megfigyelések adatai alapján és az elmúlt években több olyan hangfelvétel is napvilágot látott, amelyen a mágneses tér hátborzongató "hangját" lehet hallani.

Az ilyen jellegű hanganyagok persze valójában mesterséges alkotások, amelyeket a mágneses térről beérkező adatokból kiindulva szerkesztenek meg a felvételek alkotói, de az eredmények a szórakoztatás mellett érdekességet is tartogathatnak a tudósok számára, mivel a hangok a mező dinamikus és komplex változásait, a részecskék mozgását reprezentálják. 2019-ben a Helsinki Egyetem kutatói készítették el a mágneses erőtér hátborzongatónak tűnő hangjainak modelljét, amihez a Cluster küldetés négy szondájának adatait használták fel. 2020-ban az Európai Űrügynökség BepiColombo űreszköze által gyűjtött 8 órányi adat 26 másodpercbe sűrített szonifikációján mutatták be, hogy hogyan szólhatna a mágneses tér és egy napvihar találkozása, most pedig Dán Műszaki Egyetem tudósai próbálták meg újabb formába önteni a mező interakciójának jeleit.

A Swarm műholdak adataiból létrehozott alkotás különös hangzása az Európai Űrügynökség leírása szerint igen ijesztő, de a kutatók mégis lejátszák majd a koppenhágai lakosoknak egészen október végéig reggeltől estig három időpontban, hogy demonstrálják, hogyan változott a mágneses tér az elmúlt százezer évben. A mágneses mező moraja mellett egy 2010. november 3-án lezajlott geomágneses vihar jeleit is hallani lehet a hanganyagon, amit a Swarm műholdak detektáltak.

(Fotó: ESA/ATG medialab)

A történelem legnagyobb mágneses viharai bármikor megismétlődhetnek, és még mindig nem vagyunk rá felkészülve Két igazán jelentős geomágneses vihart tart számon a tudomány, a Carrington-eseményt és az 1770-es Japán felett észlelhető napvihart, de ha ezek az események ma következnének be, sokkal több problémát okozhatnának, mint annak idején.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ekkora a különbség a Hubble és a James Webb Űrteleszkóp felvételei között
Ekkora a különbség a Hubble és a James Webb Űrteleszkóp felvételei között
A két űrtávcső ugyanazt a kozmikus méhkast örökítette meg, miközben pulzárokra vadásztak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.