Mától, elsőként a világon, egy ország törvényes fizetőeszköznek ismeri el a bitcoint

2021 / 09 / 07 / Bobák Zsófia
Mától, elsőként a világon, egy ország törvényes fizetőeszköznek ismeri el a bitcoint
Egy augusztusi felmérés szerint El Salvador lakosainak jelentős része nem ismeri elég jól a kriptovaluta működését, de mától mégis hivatalos fizetőeszköznek számít a kriptovaluta az országban.

Egy, a Közép-amerikai Egyetem által az El Salvador-i lakosok körében végzett augusztusi felmérés eredménye azt mutatta, hogy a lakosság számára nem igazán jól ismert és értett jelenség a kriptovaluta, a válaszadók nagy többsége, átlagban tízből hét ember vallotta be, hogy nincs tisztában a bitcoin működésével. Átlagban tízből ketten nyilatkoztak úgy, hogy nem is hallottak korábban a bitcoinról, és 68% ellenezte a törvényes fizetőeszközként való bevezetését, leginkább azért, mert úgy gondolják, hogy sokkal valószínűbb, hogy a nagyobb cégek és a gazdag befektetők fognak nyerni a kriptopénz alkalmazásának ügyén, mint a kevésbé jómódú lakosok.

A tiltakozások ellenére El Salvador kormánya nem változtatott azon az elhatározásán, hogy a kriptovalutát hivatalosan is az ország fizetőeszközévé tegye és mától érvénybe lépett az új törvény. A szabályok szerint minden cégnek és szolgáltatónak, amennyire lehetősége van rá, el kell fogadnia a bitcoinban érkező fizetéseket, a lakosok pedig saját digitális tárcát, Chivo Wallet-et kapnak a kriptovalutájuk tárolására, amelyet a kormány által elérhetővé tett alkalmazásból tölthetnek le. Ezekbe a tárcákba 30 dollárnyi (8800 forint) bitcoint már előre elhelyezett a kormány, hogy ezzel is ösztönözze az új fizetőeszköz használatát. Az országban ezenfelül felállítottak 200 új ATM-et, amelyekben a kriptopénzt dollárra, El Salvador másik hivatalos fizetőeszközére válthatják az emberek, bár ennek viszonylag magas, 10%-os költségei miatt sokan inkább hosszú távú befektetésként, megtakarításként kezelik a bitcoinban szerzett jövedelmüket.

A BBC-nek nyilatkozó taxisofőr, Daniel Hercules szerint eddig csak kevesen fizettek nála bitcoinnal, de amennyiben mégis sikerül nagyobb mennyiséget összegyűjtenie, azt a digitális tárcában hagyja átváltás helyett, bár a kriptovaluták értékének ingadozása kockázatossá teheti a megtakarítás ilyen formában való tárolását. Az ország elnöke, Nayib Bukele hétfőn jelentette be, hogy a meglévő 200 bitcoin mellé további 200-ra ruházott be a kormány (a 400 bitcoin jelenlegi értéke 21 millió dollár) és a felvásárlások később is folytatódnak, a terv szerint pedig a kriptovaluta hivatalos fizetőeszközként való elismerése az ország gazdaságára élénkítő hatással lesz majd és vonzani fogja a befektetőket.

A lakosok közül sokan azonban még okostelefont sem használnak, így a hozzáférésük a pénzügyi eszközhöz korlátozott lehet és a kriptovaluták hagyományosan nagymértékben ingadozó árfolyama sem teszi elég biztonságossá a használatát hosszú távon. Jack Mallers, a kormányt az új rendszer bevezetésében segítő Strike vezérigazgatója azonban a CNN-nek elmondta: az ország lakosainak 70%-a nem rendelkezik bankszámlával, így a bitcoin bevezetése az ő pénzügyi helyzetüket is hivatott segíteni, mivel a kriptovaluták alkalmazása nem igényli a bankszámla nyitását.

(Fotó: Getty Images/picture alliance/APHOTOGRAFIA)

További cikkek a témában:

Már a vulkánból is bitcoin folyik Az első ország, ahol hivatalos fizetőeszköz a geotermikus energiával bányászott bitcoin, élet a tűzhányók, és az MS-13 árnyékában. Salvador különös története a digitális korban.
Hivatalos fizetőeszköz lehet a bitcoin Salvadorban Az ország elnöke szerint ez lenne a legjobb módja annak, hogy az ország GDP-jének 20%-át adó átutalások megérkezzenek.
Megszüntetné a kriptovalutákkal való kereskedelem anonimitását az Európai Bizottság A javaslatot még most kezdik tárgyalni, de amennyiben elfogadják, a Satoshi Nakamoto által kialakított rendszer megváltozhat és megszűnhetnek a névtelen kriptotárcák is az EU-ban.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A kínai humanoid tud egy trükköt, amit még az embereknek is nehéz jól csinálni
A kínai humanoid tud egy trükköt, amit még az embereknek is nehéz jól csinálni
A robotról egyelőre nem lehet sokat tudni, de a felvételek tanúsága szerint a háztartási munkák jól mennek neki és ehhez hasonló, ház körüli teendők elvégzésére szánja a gyártó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.