Mától újra "Egy hét a csillagok alatt" a végtelen szerelmeseinek

2021 / 08 / 07 / Justin Viktor
Mától újra
Mától ismét zajlik az “Egy hét a csillagok alatt" asztronómiai rendezvénysorozat, melynek során bárki, sok helyütt ingyenesen is megcsodálhatja az augusztusi égbolt csodáit komolyabb távcsöveken keresztül. A kezdeményezés fő célja, hogy minél többen élhessék át a csillagászati megfigyelések élményét.

Tavaly indult programsorozat

Ordasi András és Barna Barnabás csillagászok tavaly nyáron először szervezeték meg a programsorozatot, ami nagy sikernek bizonyult. 2020-ban hét éjszaka folyamán országszerte több mint huszonöt helyszínen rendeztek csillagászati bemutatókat az érdeklődőknek, és több ezer látogató szerezhette meg élete első csillagászati megfigyelés-élményét.

Az “Egy hét a csillagok alatt" közhasznú, ismeretterjesztő, nonprofit rendezvénysorozat, melyet idén augusztus 7-e és 15-e között rendeznek.

A programsorozatban több mint 70 különböző programon lehet majd részt venni a távcsöves bemutatókon, hullócsillagot lesni, és számos más izgalmas tevékenységben részt venni. Az események egyik fénypontja idén is nyilvánvalóan az ilyenkor érkező Perseidák meteorraj lesz, mely kedvező körülmények esetén izgalmas tűzijátékot varázsolhat az égboltra. 

Ezek között egy interaktív Google térképen is lehet böngészni, IDE kattintva, illetve az alábbi statikus térkép is rendelkezésre áll.

Helyszínek

A kezdeményezéshez eddig csatlakozott 30 bemutatóhelyszín listája és online elérhetőségük (az egyesületi nevekre kattintva nyílik a weboldaluk):

Azoknak, akik rendesen fel is szeretnének készülni a gazdag programsorozatra, külön "éjszakai égbolt kisokos" podcastot is készítettek a szervezők. Ebben elmagyarázzák, hogy hogyan figyeljük meg az éjszakai égbolton látható csillagképeket, ködöket, galaxisokat, meteorokat és a többi látványosságot. 

Ordasi András az Astro Quiz Night rendezvények szervezője, Barna Barnabás  pedig a Csillagvizsgáló blog tulajdonosa ami egyben az “Egy hét a csillagok alatt" rendezvénysorozat hivatalos meghirdetője. 

A programokról az Egy hét a csillagok alatt 2021 Facebook-eseményének oldalán lehet bővebben tájékozódni, de ott a hivatalos Facebook oldal is, ahol a programokhoz kapcsolódó hasznos tippeket, és információkat találhatjuk.

(Forrás: Facebook Kép: Facebook)

Ez is érdekelhet:

Országos új rendezvénysorozat a csillagok alatt augusztusban A csillagászat nem pusztán az Univerzum  csillagait, égitestjeit jellemző elképesztő térbeli és időbeli távolságok, méretek, energiák és rejtélyek miatt izgalmas, hanem mert elképesztő látvánnyal, és szárnyaló gondolatokkal ajándékozza meg azt, aki felemeli a tekintetét. Ha mindezt a természetben, a saját szemünkkel tapasztalhatjuk meg, a meghatározó élmény szinte garantált.

A világ legnagyobb csillagászati múzeuma nyílt meg Sanghajban A múzeum fantasztikus léptékű, futurisztikus épületet kapott, és alapvetően a kínai űrkutatás történetével foglalkozik, de a nemzetközi csillagászat eredményeit is bemutatják.

Csillagászati alapismeretek a karácsonyi ajándék távcső mellé Tóth Janitól Azok között, akik a közelmúltban - például Karácsony alkalmával - váltak csillagászati távcső tulajdonosává, talán akad olyan, akinek nehézséget okoz az elsőre rendkívül sok beállítási-, és alkalmazási tudnivalóval érkező eszköz.


Apró, piros objektumok tömege szerepel a JWST felvételein – de a létezésük lehetetlen
Apró, piros objektumok tömege szerepel a JWST felvételein – de a létezésük lehetetlen
A JWST rengeteg kis piros pontot fedezett fel, de ezeket jelenleg bárhogy próbáljuk magyarázni, az ellentmond a most ismert galaktikus evolúciós modelljeinknek.
Ezt látnánk az égen, ha a Földnek is olyan gyűrűi lennének, mint a Szaturnusznak
Ezt látnánk az égen, ha a Földnek is olyan gyűrűi lennének, mint a Szaturnusznak
Nagyon látványos lenne, igaz, a valóságban pontosan így egész biztosan nem jöhetne létre.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.