Még marad a szaldóelszámolás a házi napelemes rendszereknél

2021 / 07 / 13 / Rácz Tamás
Még marad a szaldóelszámolás a házi napelemes rendszereknél
Pár napos a hír, de a nyári uborkaszezonban mintha valahogy elsikkadt volna: egyelőre marad a szaldós elszámolás a napelemes rendszert telepítők számára.

A napelemes energiatermelő rendszert telepíteni szándékozók fellélegezhetnek: egyelőre nem változnak a házi kiserőművek hálózatba kapcsolásának feltételei. Ez azt jelenti, hogy a korábban lebegtetett június 30-i határidő határozatlan időre kitolódott. Aki most szereltet fel a házára napelemet, esetleg a lakótársakkal közösen dönt ilyen beruházásról, továbbra is számíthat rá, hogy az energiaszolgáltató a korábbi elszámolási rendszerben veszi majd át tőle az energiát.

A kormány utolsó pillanatban kiadott, a korábbi vonatkozó rendeleteket semmissé tévő rendelete értelmében a háztartási méretű napelemes rendszerek által termelt elektromos energia, amit az oda-vissza mérő villanyóra mér, továbbra is egész évben "lefogyasztható" lesz: a napsütéses nyári órákban megtermelt 1 kWh, a hálózatra feltöltött energiáért cserébe télen, sötétben is 1 kWh energiát fogyaszthat el, akinek van napelemes rendszere. (Ezt hívják a közbeszédben szaldós elszámolásnak.) A mai árak, költségek mellett ez azt jelenti, hogy aki egy 20-25 évig biztosan termelő napelemes rendszert szereltet a házára, kb. 7-10 év megtérülés után némi karbantartási költséget leszámítva legalább két-két és fél évtizeden át "ingyen" kaphatja az áramot.

Az EU-ban jelenlegi tudomásunk szerint 2024-ig nem lesz központi rendelkezés ennek az elszámolási rendszernek a megváltoztatásáról, utána viszont az energiaszolgáltatók Európa-szerte jogosultak lesznek szabad elszámolást alkalmazni az új belépők által a hálózatra töltött energia átvételével kapcsolatban. Ez a változás nagyban kihat majd a napelemes rendszerek megtérülési idejére: ha csúcsidőszakban csak nyomott áron lehet "eladni" az áramot, lassabban jön vissza a rendszer ára. Ezt a hatást viszont hosszú távon valószínűleg kompenzálja majd részben az elektromos autók akkumulátorának pufferként való használata, részben a háztartási energiatárolók olcsóbbá válása és elterjedése. Így aki szeretne, várhatóan továbbra is gazdaságosan tud majd háztartási napelemes kiserőművet telepíteni és működtetni saját energiaellátása egy részének fedezésére.

További cikkek a Rakétán:

Mit kapunk, ha összerakjuk a napelemeket és a birkákat? Egyelőre nem jellemző, hogy a szabad földterületre telepített napelemfarmokon aktív mezőgazdálkodás is történjen, pedig lenne értelme ezzel foglalkozni.

A napelem-parkok egy kis odafigyeléssel megmenthetik a méheket és más beporzókat Egy kis virágmag ide-oda, egy sövény menedéknek és máris beporzórovarok élőhelyévé válhat a napelemtáblák sivataga.

A nagy tengeri szélturbina-parkok úgy rosszak, ahogy vannak Egy számítógépes szimulációsorozat eredménye szerint a függőleges tengelyű szélturbinák nagy szélparkokban sokkal hatékonyabbak, mint az elterjedt háromlapátos szerkezetek.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
A Xiaomi 13T Pro 144Hz-es képfrissítésű OLED kijelzővel, 120 wattos gyorstöltéssel és 350 ezer forint alatti árcédulával igyekszik magához édesgetni azokat, akiknek nem opció, hogy félmillió forintot fizessenek ki egy olyan telefonért, amiben minden megtalálható, amit egy mai csúcskészüléktől elvárhatnánk.
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Eddig átlagosan 50 nap volt egy fatva megalkotása, olykor több év, de az MI segítségével akár már öt óra alatt elkészülhet egy törvény.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.