Még marad a szaldóelszámolás a házi napelemes rendszereknél

2021 / 07 / 13 / Rácz Tamás
Még marad a szaldóelszámolás a házi napelemes rendszereknél
Pár napos a hír, de a nyári uborkaszezonban mintha valahogy elsikkadt volna: egyelőre marad a szaldós elszámolás a napelemes rendszert telepítők számára.

A napelemes energiatermelő rendszert telepíteni szándékozók fellélegezhetnek: egyelőre nem változnak a házi kiserőművek hálózatba kapcsolásának feltételei. Ez azt jelenti, hogy a korábban lebegtetett június 30-i határidő határozatlan időre kitolódott. Aki most szereltet fel a házára napelemet, esetleg a lakótársakkal közösen dönt ilyen beruházásról, továbbra is számíthat rá, hogy az energiaszolgáltató a korábbi elszámolási rendszerben veszi majd át tőle az energiát.

A kormány utolsó pillanatban kiadott, a korábbi vonatkozó rendeleteket semmissé tévő rendelete értelmében a háztartási méretű napelemes rendszerek által termelt elektromos energia, amit az oda-vissza mérő villanyóra mér, továbbra is egész évben "lefogyasztható" lesz: a napsütéses nyári órákban megtermelt 1 kWh, a hálózatra feltöltött energiáért cserébe télen, sötétben is 1 kWh energiát fogyaszthat el, akinek van napelemes rendszere. (Ezt hívják a közbeszédben szaldós elszámolásnak.) A mai árak, költségek mellett ez azt jelenti, hogy aki egy 20-25 évig biztosan termelő napelemes rendszert szereltet a házára, kb. 7-10 év megtérülés után némi karbantartási költséget leszámítva legalább két-két és fél évtizeden át "ingyen" kaphatja az áramot.

Az EU-ban jelenlegi tudomásunk szerint 2024-ig nem lesz központi rendelkezés ennek az elszámolási rendszernek a megváltoztatásáról, utána viszont az energiaszolgáltatók Európa-szerte jogosultak lesznek szabad elszámolást alkalmazni az új belépők által a hálózatra töltött energia átvételével kapcsolatban. Ez a változás nagyban kihat majd a napelemes rendszerek megtérülési idejére: ha csúcsidőszakban csak nyomott áron lehet "eladni" az áramot, lassabban jön vissza a rendszer ára. Ezt a hatást viszont hosszú távon valószínűleg kompenzálja majd részben az elektromos autók akkumulátorának pufferként való használata, részben a háztartási energiatárolók olcsóbbá válása és elterjedése. Így aki szeretne, várhatóan továbbra is gazdaságosan tud majd háztartási napelemes kiserőművet telepíteni és működtetni saját energiaellátása egy részének fedezésére.

További cikkek a Rakétán:

Mit kapunk, ha összerakjuk a napelemeket és a birkákat? Egyelőre nem jellemző, hogy a szabad földterületre telepített napelemfarmokon aktív mezőgazdálkodás is történjen, pedig lenne értelme ezzel foglalkozni.

A napelem-parkok egy kis odafigyeléssel megmenthetik a méheket és más beporzókat Egy kis virágmag ide-oda, egy sövény menedéknek és máris beporzórovarok élőhelyévé válhat a napelemtáblák sivataga.

A nagy tengeri szélturbina-parkok úgy rosszak, ahogy vannak Egy számítógépes szimulációsorozat eredménye szerint a függőleges tengelyű szélturbinák nagy szélparkokban sokkal hatékonyabbak, mint az elterjedt háromlapátos szerkezetek.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Már közvetlenül weboldalakról is letölthetnek alkalmazásokat az iPhone-tulajdonosok
Már közvetlenül weboldalakról is letölthetnek alkalmazásokat az iPhone-tulajdonosok
A digitális piacokat szabályozó európai törvény miatt tette ezt lehetővé az Apple.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.